Mental coach over Noa Lang: "Intuïtief spelen en emotiebeheersing"

28 december 2021 om 10:33
Laatste update: 28 december 2021 om 11:14

Noa Lang lijkt elke week opnieuw de show te stelen. Vaak doet hij dat op een positieve manier, maar zoals vorige zondag gebleken is kan hij het ook wel eens op een negatieve wijze doen. Hij pakte zijn twaalfde gele kaart van het seizoen.

Mental coach bij de KBVB Kris Perquy geeft zijn kijk op het zaakje. “Intuïtief spelen en emotiebeheersing zijn twee aparte dingen.” De mental coach gelooft in structurele begeleiding van een type speler als Lang. Het is net zo cruciaal als voor andere spelers.

Buiten de lijntjes
''Ik denk dat ze hem bij Club Brugge managen door te zeggen: 'Het feit dat hij weleens buiten de lijntjes kleurt, zorgt er ook voor dat hij zo sterk is,'” vertelt Kris Perquy in Het Laatste Nieuws. “Het emotionele luik neemt men erbij. Uit vrees dat, wanneer je hem probeert bij te schaven, er zo een stuk van zijn intuïtieve manier van spelen verloren zal gaan. En dat zijn evenwel twee aparte dingen."

Intuïtieve spelers
''Ook intuïtieve spelers kunnen hun emoties leren kanaliseren"",  vertelt Perquy later. Hij getuigt over de werkwijze die ze hanteren bij de jonge spelers. Het is een methode waar ook Lang voordeel uit kan halen. ''Bij de nationale jeugdploegen leren we jonge spelers die emoties snel te herkennen, opdat ze begrijpen wat die emoties met je doen op een veld. Triggers zijn bijvoorbeeld een tegenstander die je op de hielen zit. Of een scheidsrechter die geen gele kaart trekt. Wanneer je daar als voetballer té veel mee bezig bent, dan haal je jezelf natuurlijk uit de wedstrijd.”

Probleem aanpakken
Het tweede deel van de methode is het dan ook het probleem aanpakken. De kans is groot dat het bij Lang hier ergens stroef loopt. “Je probeert die triggers zo snel mogelijk te herkennen vooraleer de emoties het overnemen. Want dat moet je proberen te vermijden. Als die emotie niet té overheersend is, kan een speler makkelijk de klik maken. En zich focussen op de tactische richtlijnen of taken,” aldus Perquy. ''In het geval van zondag is het wellicht ook de combinatie met fysieke vermoeidheid."

Mentale begeleiding
Structureel lijkt er een probleem te zijn bij eersteklassers. Volgens Perquy zetten ze niet genoeg in op mentale begeleiding. Ook Club Brugge zette in het verleden niet altijd even hard in op mentale begeleiding: ''Ik raad elke eersteklasser alvast aan om op een structurele manier met een mental coach te werken"", zegt Perquy. ''Op die manier worden dergelijke mentale technieken automatismen.”

Psycholoog
Lang blijkt hier zelf ook wel aan te werken. Hij geeft alleszins aan dat hij wel vaker zelf mentale begeleiding opzoekt. Noa Lang zei eerder in het Nederlandse tv-programma Tiki Taka Touzani: ''Ik heb een psycholoog. Met wie ik aan de slag ga, met wie ik praat. Ik heb dat ook nodig, al is het niet dat ik er elke dag mee moet praten. Alleen als ik er behoefte aan heb, ook als de dingen goed gaan. De druk is groot in de voetbalwereld - ik kan iedereen een psycholoog aanraden."