130 Jaar Club Brugge: Europese glorie, Tweede Klasse en nummer 23
Club Brugge mag de champagne ontkurken. Op 13 november viert Club Brugge het 130-jarig bestaan van de club. Blauw-Zwart werd opgericht op 13 november 1891. Om dat te vieren geeft VoetbalPrimeur.be je enkele bekende (en mindere bekende) weetjes van de club.
1. Brugsche Football Club
Club Brugge, zoals we het nu kennen, werd gesticht in 1891. Toen niet onder de naam Club Brugge, maar wel Brugsche Football Club. Na onenigheid tussen leden werd er een tweede ploeg opgericht, genaamd Football Club Brugeois. Enkele jaren later werd die club opnieuw opgeslokt door Brugsche Football Club, maar werd de naam Football Club Brugeois behouden.
Dat bleef ook zo tot 1972. Daarna besloot men bij de Bruggelingen om door het leven te gaan als Club Brugge KV, wat nu nog steeds de naam is van de Bruggelingen.
2. De Klokke
Voor veel supporters van Club Brugge is De Klokke een begrip. Momenteel is het de naam van het administratief centrum naast het huidige Jan Breydelstadion. Maar heel wat eerder speelde die naam al een rol van betekenis bij Club Brugge.
Club Brugge speelde aanvankelijk op het Rattenplein, dat gehuurd werd van de Fox Terrier Club in de buurt. In 1912 werd er besloten om te verhuizen naar een eigen stadion, genaamd De Klokke. De naam kwam er van de herberg "De Klokke" die rechtover de ingang van het stadion lag. Later zou dat café een clublokaal worden voor de ploeg. Club Brugge speelde nog tot 1975 in dat stadion alvorens te verhuizen naar Olympia.
3. De Gouden Bruggeling
Club Brugge heeft in het verleden heel wat Europese topspelers voorbij zien komen. Maar er was er daar maar eentje van die zich ooit de beste speler ter wereld mocht noemen. In het jaar 1985 streek Jean-Pierre Papin neer in België. Hij werd door de Bruggelingen overgenomen van Valenciennes.
Bij Club Brugge maakte Papin een pak indruk, met twintig doelpunten in 31 wedstrijden. Dat leverde hem een transfer op naar Olympique Marseille. Daar speelde hij tot 1992. In die periode (1991) won hij ook de Gouden Bal. De enige speler in de geschiedenis van Club Brugge die de trofee ooit kon pakken.
4. Europese glorie
Onder leiding van de legendarische Oostenrijkse trainer Ernst Happel kende de Bruggelingen enkele Europese successen. In 1976 werd de finale van de UEFA-beker bereikt. De tegenstander toen was het Engelse Liverpool. Die finale (over tweede wedstrijden) werd met 4-3 verloren.
Twee jaar later kon Club Brugge revanche proberen te pakken. Want toen stond Club Brugge opnieuw tegenover Liverpool. Deze keer in de finale van Europacup I (de huidige Champions League). Ook die finale werd echter verloren met 1-0.
5. Tweede Klasse
Het waren niet altijd succesvolle jaren voor Blauw-Zwart. Club Brugge mag dan wel één van de succesvolste ploegen in België zijn, het heeft ook mindere momenten gekend. Tussen 1952 en 1959 speelde het namelijk in de Belgische Tweede Klasse. Daarna zakten de Bruggelingen niet meer, al was het er nog één keertje bijzonder dicht bij.
In het seizoen '81-'82 werd er bijna een hele nieuwe ploeg bij elkaar gekocht. De mayonaise pakte niet en wat volgde was een zenuwslopend seizoen met slechte resultaten. Pas op de laatste wedstrijd van het seizoen kon behoud veilig gesteld worden na een zege tegen RWDM én verlies van toenmalig concurrent Beringen. Wat volgde was een grote uitbarsting van vreugde in Brugge.
6. El Blanquito
Heel wat wereldspelers hebben al een wedstrijd gespeeld tegen Club Brugge. Maar voor Andres Iniesta zal Club Brugge toch een speciale herinnering blijven. Op 29 oktober 2002 maakte Andres Iniesta zijn debuut voor Barcelona in een wedstrijd tegen de Bruggelingen.
De Spaanse middenvelder mocht aantreden in het Champions League-duel tegen Club Brugge op Jan Breydel. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 0-1 overwinning voor de Catalanen. Iniesta speelde tot dusver al 600 wedstrijden voor Barcelona, won vier keer de Champions League en werd acht keer landskampioen. Maar zijn eerste officiële wedstrijd blijft voor altijd die tegen Club Brugge.
7. De Brugse beren
Wie Club Brugge volgt, zal ongetwijfeld de mascottes van Blauw-Zwart kennen. Sinds het jaar 2000 heeft Club Brugge twee mascottes rondlopen, genaamd Béné en Belle. Tijdens elke thuiswedstrijd lopen de beren langs het terrein.
Sinds 2010 kwam er ook nog een derde beer bij, Bibi. Hij is de hoofdmascotte van de jongerenclub. De 'beren van Club Brugge' verwijzen haar 'het Beertje van de loge', een symbool van de stad Brugge.
8. Stevig gewonnen en verloren
In de geschiedenis van Club Brugge werd er stevig gewonnen, maar ook verloren. Op 30 augustus 1987 realiseerde Club Brugge zijn grootste zege ooit. Het werd 13-0 voor de Bruggelingen. Tegenstander toen was Walhain in de Beker van België. In totaal kon Club Brugge in de geschiedenis tien keer meer dan tien doelpunten maken in een officiële wedstrijd.
Club Brugge moest ook al stevig incasseren. De hevigste uppercut leed het op 10 maart 1901. Toen gingen de Bruggelingen zwaar onderuit bij Ahtletic Running en Club. Het werd toen 9-0. Op 31 januari 1960 verloor het ook met 9-1 van Beerschot.
9. De rugnummers
Als er een nieuwe speler wordt aangetrokken, mag hij meestal zijn eigen rugnummer kiezen. Bij Club Brugge zijn er echter twee rugnummers onbeschikbaar. Het rugnummer 12 is voor de supporters van Club Brugge.
Ook het rugnummer 23 mag niet meer gekozen worden. Dat was in het verleden voor de betreurde François Sterchele, die op 8 mei 2008 verongelukte. Ook nu klappen de supporters nog steeds in de 23e minuut voor hun ex-speler.
10. Het icoon
Club Brugge kent heel wat iconen. Het grootste icoon is misschien wel Raoul 'Lotte' Lambert. De Bruggeling was in de jaren 1970-'80 het boegbeeld van Blauw-Zwart. In totaal speelde hij 458 officiële wedstrijden voor Club Brugge en scoorde hij daarin 269 keer.
Door de supporters werd hij onlangs nog verkozen tot de beste Brugse voetballer ooit. Daarmee won hij onder meer van Franky Van der Elst, Jan Ceulemans en Birger Jensen.