UEFA hervormt bonussensysteem: CL-exit Genk was geen drama

26 augustus 2021 om 11:45

De coëfficiëntenranglijst van de UEFA is dit seizoen nog een tikkeltje belangrijker geworden voor onze ploegen in Europa. Ons land heeft namelijk wat goed te maken op de ranking. Na de invoering van de Conference League zijn er echter enkele wijzigingen in het bonussysteem dat de UEFA hanteert. VoetbalPrimeur legt uit.

Wat is hetzelfde gebleven?
Iedere in Europa spelende club verdient met een goed resultaat punten voor zichzelf én voor zijn land. In de voorrondes is dat één punt per overwinning en een half punt per gelijkspel, in de hoofdtoernooien is dat twee punten per overwinning en één punt per gelijkspel. Die punten worden gedeeld door het aantal vertegenwoordigers per land. Momenteel is ons land nog met vijf ploegen actief in Europa.

Ook kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League levert nog steeds de gebruikelijke bonus op. UEFA deelt vier punten uit voor elke ploeg die zich weet te kwalificeren voor de groepsfase. Voor ons land slaagde enkel Club Brugge daarin. Als we die bonus door vijf delen komen we uit op een extraatje van 0,800 punten.

Wat is er veranderd?
Het verschil zit hem in de bonussen van het tweede en derde toernooi van de UEFA. Vorig seizoen waren er alleen in de Champions League noemenswaardige extraatjes te verdienen: vier punten voor het halen van de poulefase, vijf voor overwintering en één per knock-outfase die daarna overleefd wordt. Die bonussen zijn blijven staan, maar de UEFA heeft de overige toernooien iets aantrekkelijker gemaakt.

In de Europa League-editie van vorig seizoen vielen er pas na de kwartfinale extraatjes te verdienen. Nu krijgen de acht groepswinnaars vier punten  en de nummers twee verdienen twee punten. De clubs die zich plaatsen voor de laatste zestien van de Europa League – de poulewinnaars doen dat direct, de nummers twee spelen eerst een 'tussenronde' tegen de afvallers uit de Champions League, ook zo'n noviteit – krijgen daar ook één bonuspunt voor. In de Conference League zijn de koppositie en de tweede plek in de poule goed voor respectievelijk twee punten en één punt. Daarna liggen er pas weer vanaf de halve finale bonuspunten voor het grijpen.

Deze bonussen kunnen clubs verdienen in de Europese toernooien:

Wat betekent dat voor België?
In ons land koesterde Genk hoop om door te stoten naar de Champions League. Shakthar Donetsk was echter te sterk. Een bittere pil voor Genk, voor de ranglijst betekent het echter geen drama. Dat zit namelijk zo.  De Champions League halen en als nummer drie afzakken naar de Europa League óf poulewinnaar in de Europa Lague worden: het levert hetzelfde aantal bonussen op. En de punten die met overwinningen en gelijke spelen verdiend kunnen worden, zijn in alle drie de Europese toernooien hetzelfde.

Ook in de Europa League en de Conference League kan er dus prima gescoord worden door de Belgische clubs. Misschien zelfs beter dan in de Champions League, waar de tegenstand natuurlijk groter is. Van groot belang is vooral om met zoveel mogelijk ploegen in de groepsfase terecht te komen. Eens daar kan het oogstseizoen in de herfst beginnen. In welk Europese tornooi de oogst precies wordt opgehaald is eigenlijk niet zo belangrijk.

De virtuele stand voor het seizoen 2022/2023
5. Portugal 34.550
6. Frankrijk 32.081
7. Nederland 30.200
8. Schotland 27.200
9. België 23.200
10. Oekraïne 22.200
11. Oostenrijk 21.300

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)