FC Kopenhagen verkoopt liever aan Ajax dan Club Brugge: 'Betere reputatie'
Met Mohamed Daramy heeft Ajax zijn gewenste aanvaller binnen en troeft daarmee Club Brugge af, dat lange tijd interesse toonde. Wat halen de Amsterdammers precies in huis en betaalt de club niet te veel voor een plan B? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.
Daramy werd op 7 januari 2002 geboren in het Deense Hvidovre. Hij speelde in de jeugd van Hvidovre, maakte in 2016 de overstap naar de jeugd van FC Kopenhagen en debuteerde in het seizoen 2018/2019 in de Deense competitie. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat Ajax voor Daramy zou gaan: directeur voetbalzaken Marc Overmars richtte eerst alles op Kamaldeen Sulemana, die ook in de Deense competitie naam had gemaakt.
"Marc Overmars zag Daramy als plan B voor als de deal met Sulemana niet door zou gaan", zegt de Deense journalist Gisle Thorsen van Ekstra Bladet. "Daramy is al jaren een van de meest veelbelovende spelers van Denemarken en is de jongste doelpuntenmaker ooit van FC Kopenhagen. Mohamed was een groot talent, er werd al snel gesuggereerd dat hij vroeg weg zou gaan. De Red Bull-clubs zaten al achter hem aan toen hij zestien jaar was."
Zijn ontwikkeling gaat echter met ups and downs, aldus Thorsen. "Hij is tot nu toe nog niet heel consistent geweest. Toen hij zestien was, had Kopenhagen hem voor een miljoen of vijf kunnen verkopen. Het was destijds een groot talent, maar iedereen wachtte op zijn grote doorbraak. De mensen zagen wel dat hij veel in zich had, maar hij brak pas laat door."
De vergelijking tussen Daramy en Sulemana wordt vaak gemaakt en dat is ook logisch. Sulemana is technisch verfijnder, Daramy is weer veel sneller, zo klinkt het in Denemarken. "Hij is heel snel en heel gifted. Hij heeft veel kwaliteiten aan de bal, maar dit seizoen heeft hij ook die killer touch laten zien. Fysiek is hij ook veel beter geworden. Hij heeft echt veel spiermassa aangezet", zegt Thorsen.
Toch is niet alles hosanna rondom Daramy. Voetballend is het goed, mentaal valt er nog wat winst te boeken. Daramy is pas negentien en gedraagt zich nog niet als een volwassen prof. FC Kopenhagen loste dat op door mediatrainingen met hem te doen en hem vaak naar interviews te sturen. "Mohamed is gewend aan de druk, maar het is heel wat anders als je voor dertien miljoen euro verkocht wordt en je bij Ajax gaat spelen. Dus hij is snel, sterk en maakt goals, maar mentaal moet hij nog stappen zetten", aldus Thorsen.
Ajax met de rug tegen de muur
Of Ajax een marktconform bedrag betaalt voor Daramy, die nog een tweejarig contract had bij Kopenhagen, is nog de vraag. Dat Ajax dertien miljoen neerlegt, zit hem vooral in de noodzaak, de concurrentie van Club Brugge, het gebrek aan tijd én de sterke seizoensstart van Daramy. Overmars kon niet anders dan opschalen, omdat Club Brugge er met hem vandoor dreigde te gaan. Hij greep eerder mis bij Sulemana en kon het zich niet veroorloven om helemaal geen aanvaller te presenteren. Ajax had Daramy twee maanden geleden voor een miljoen of acht op kunnen halen, nu moest er vijf miljoen bij.
Club Brugge wilde twaalf miljoen euro betalen voor Daramy, waarna Ajax afgelopen week dertien miljoen bood en voor dat bedrag een deal sloot met Kopenhagen. Blauw-Zwart was volgens bronnen rond Kopenhagen en Club Brugge bereid om zelfs tot vijftien miljoen te gaan, maar Daramy zag een overstap naar België niet zitten. Daarnaast verkoopt Kopenhagen liever aan Ajax, omdat dat voor de reputatie van de club nu eenmaal beter is. Niet alleen gezien de geschiedenis van Ajax, maar ook vanwege de Denen met een verleden in Amsterdam en de goede band tussen de clubs. Ondertussen is Club Brugge woest over de situatie.
Overigens wilden Ajax en Kopenhagen de bevestiging pas deze week naar buiten brengen, maar beide clubs moesten schakelen nadat het nieuws via het Deense BT Sport uitlekte. Dat was niet de bedoeling. Beide clubs zijn beursgenoteerd.
'Ajax heeft betere reputatie dan Club Brugge'
Thorsen snapt wel dat Kopenhagen akkoord is gegaan met een verkoop van Daramy. "Als de bedragen zo hoog oplopen... Natuurlijk kunnen ze nee zeggen, maar Kopenhagen moet gewoon spelers verkopen en heeft het geld nodig. De club heeft tijdens de coronaperiode ongeveer dertig miljoen euro moeten lenen om alles te laten draaien. Het is een uitstekende deal voor Kopenhagen. Voor Kopenhagen was het ook deels een principekwestie omdat ze de barrière van 100 miljoen kroon (ruim 13 miljoen euro, red.) wilden doorbreken."
Dat Daramy Ajax verkiest boven Club Brugge, snapt Thorsen ook wel. "Kopenhagen vindt zichzelf vergelijkbaar met Club Brugge, hoewel zij meer geld hebben. In Denemarken is men juist heel enthousiast over Ajax. Ajax heeft in Denemarken een veel betere reputatie, Club Brugge heeft die veel minder."
(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)