De euvels van Anderlecht: beperkte impact, tactisch gesleutel en spits gezocht
RSC Anderlecht vatte het seizoen aan met hogere ambities dan de voorbije jaargang, maar tijdens de eerste twee speeldagen kon het die nog niet rechtvaardigen. Integendeel, na een povere één op zes tegen Union Saint-Gilloise (1-3) en KAS Eupen (1-1) duiken weer verschillende vraagtekens uit het verleden op. VoetbalPrimeur.be overschouwt vijf grote euvels voor paars-wit.
Spits gezocht
Het belangrijkste pijnpunt is inmiddels geen publiek geheim meer: Anderlecht blijft op zoek naar een opvolger voor Lukas Nmecha. De Duitse belofte-international was van grote waarde in het systeem van Vincent Kompany, niet in het minst dankzij zijn enorme actieradius. Daar beschikt Isaac Kiese Thelin bijvoorbeeld niet over. Nieuwkomer Benito Raman speelt dan weer beter in steun van een targetman. Joshua Zirkzee is op komst, al beschikt ook hij over een ander profiel, terwijl Peter Verbeke ook hengelt naar scherpschutter Yuma Suzuki (Sint-Truiden). Stilaan mag er witte rook opstijgen.
Beperkte impact van ervaren pionnen
Tijdens het eerste deel van de zomermercato zette Anderlecht vooral in op aanwinsten met de nodige bagage. Lior Refaelov en Wesley Hoedt pasten perfect in dat kraam. Voorlopig komt dat tweetal echter nog niet uit de verf. De Gouden Schoen moest zich twee maal tevreden stellen met een invalbeurt, hoewel hij aan de Kehrweg zijn meerwaarde bewees. Hoedt mag dan wel een vaste stek hebben, zijn beste vorm is voorlopig ver te zoeken. De Nederlander moet nochtans de grote leider worden achterin. Dat kan uiteraard enkel wanneer je zelf op niveau presteert …
Sleutelen aan de tactiek
Twee speeldagen ver, twee verschillende formaties achter de rug. In de voorbereiding experimenteerde Kompany al met enkele systemen. De 4-2-2-2 van tegen Union verdween al snel naar de prullenmand, maar ook de 3-4-3 in de Oostkantons kwam nauwelijks uit de verf. Voor die laatste opstelling lijkt de spelersgroep nochtans over voldoende interessante profielen te beschikken. Anderzijds gaat de filosofie met de veelbesproken ‘inverted wingbacks’, een stokpaardje van Kompany, zo enigszins overboord. Is de trainer er überhaupt zelf al uit hoe hij zijn manschappen het liefst ziet aantreden?
Verdedigende fouten
De mindere prestaties louter op een gebrekkige tactiek afschuiven, zou de waarheid onrecht aandoen. Enkele spelers moeten ook de hand in eigen boezem steken. Naar slechte gewoonte bracht Anderlecht zichzelf in de Brusselse derby in de problemen met risicovol, maar onzorgvuldig uitvoetballen. Daar deed Killian Sardella nog eens een afgestrafte inschattingsfout bovenop, niet voor het eerst overigens. Ook bij de tegentreffer in Eupen oogde de defensieve organisatie wankel, want naast doelpuntenmaker Jens Cools stond er nóg een Panda vrij voor de kooi van Hendrik Van Crombrugge. Die kan niet voortdurend mirakels verrichten.
Centrale as krijgt geen controle
Gebrek aan aanvallende stootkracht en verdedigende twijfels hadden we .al, maar ook centraal op het middenveld draait de motor niet helemaal warm. Of het duo Josh Cullen en Majeed Ashimeru de beste keuze is op de lange termijn, is twijfelachtig. Die eerste heeft zeker zijn waarde als pitbull, terwijl die laatste onmiskenbaar ‘iets’ heeft, maar te vaak onder de norm blijft. Een hoge balcirculatie, die absoluut noodzakelijk is binnen de spelopvatting van Kompany, kunnen zij althans niet garanderen. Misschien kan de technisch vaardige Kristoffer Olsson voor een kentering zorgen? In principe heeft de Zweed daar de juiste adelbrieven voor.