Het spitsenverhaal bij Club Brugge: miljoenen geïnvesteerd, maar amper doorbraken

24 juli 2021 om 12:40
Laatste update: 24 juli 2021 om 12:40

Club Brugge heeft opnieuw een oplossing gevonden voor Michael Krmencik en ziet dus opnieuw een dure transfer vertrekken bij de club. Vooral in de spits bleek het voor Club Brugge moeilijk om de juiste investeringen te doen. VoetbalPrimeur.be brengt u een overzicht.

Voor heel wat Belgische clubs is het een veel voorkomend gegeven: de absolute toppers en jonge talenten vertrekken al snel richting het buitenland, waardoor er moet gezocht worden naar vervanging. Dat gebeurt ook bij Club Brugge.

Op de flanken zag Blauw-Zwart in het verleden onder andere José Izquierdo, Anthony Limbombe en Arnaut Danjuma vervangen. Maar die werden telkens goed vervangen. Ook nu heeft Club Brugge met onder andere Noa Lang weer een goudhaantje in huis. In de spits loopt het wat moeilijker bij de Bruggelingen.

Het gemis van Wesley
Na drie sterke seizoenen nam Club Brugge in de zomer van 2019 afscheid van Wesley Moraes. De Braziliaan werd voor 25 miljoen euro overgenomen door Aston Villa, maar zorgde ook meteen voor een grote leegte bij de Bruggelingen. Wat volgde na zijn vertrek was een lange zoektocht naar de ideale opvolger.

Enkele dagen na het vertrek van Wesley pakte Club Brugge al groots uit met de komst van David Okereke. De Nigeriaan werd voor acht miljoen euro overgenomen bij Spezia Calcio en moest de nieuwe aanvalsleider gaan worden. Dat liep echter fout af voor Okereke en Club Brugge.

Na een sterke start kwam er plots een vertrouwenscrisis bij Okereke en wist hij amper nog te overtuigen. Philippe Clement zocht oplossingen, maar vond die niet. Inmiddels is hij meer een flankspeler geworden en staat de doelpuntenteller na zeventig partijen op amper vijftien stuks. Zijn vertrek lonkt dan ook, waardoor de investering van acht miljoen euro nu iets te fors bleek te zijn.

Zoeken zoeken zoeken
Daar stopte de zoektocht niet voor Blauw-Zwart. Clement wilde naast Okereke namelijk ook nog een stevigere spits in huis halen. Na die zoektocht kwam men uit bij... Mbaye Diagne. Hoe dat is afgelopen weet iedereen, faliekant.

Op het veld toonde de spits wel zijn kwaliteiten, maar qua karakter bleek hij ook al snel niet te passen bij Blauw-Zwart. In de Champions Leaguewedstrijd tegen PSG liep het helemaal fout af toen hij bij een strafschop de bal uit de handen van Hans Vanaken nam en de penalty miste. Hij keerde niet meer terug in de basis en werd al na een half seizoen weer teruggestuurd. Een gok van 3,5 miljoen euro die fout afliep.

Daar stopt het niet, want meteen na het vertrek van Diagne zocht men uiteraard naar een opvolger. Dat moest Krmencik worden. Hij stond eerder al in de belangstelling van Club Brugge, maar blesseerde zich toen zwaar. Nadat hij terug fit was, verscheen hij opnieuw op de radar bij Blauw-Zwart.

In Tsjechië bewees Krmencik een doelpuntenmaker te zijn en ook bij Club Brugge had men vertrouwen in de spits. Zes miljoen euro was de kostprijs. Een som die uiteindelijk veel te duur bleek te zijn. Nooit kon Krmencik overtuigen, nooit was hij echt een meerwaarde voor Blauw-Zwart.

Na één seizoen, negentien partijen en drie doelpunten, werd hij verhuurd aan PAOK. Daar deed Krmencik het beter en speelde hij zich weer in de kijker van Slavia Praag. Dat huurt hem nu, met een verplichte aankoopoptie van 2,5 miljoen euro bij kwalificatie voor de Champions League. Ook hier dreigt Club Brugge dus weer miljoenen te gaan verliezen.

Het verleden
De voorbije twee seizoenen bleek het dus een dure zoektocht naar spitsen te zijn. Maar ook daarvoor kende Club Brugge een gigantische miscast met de komst van Kaveh Rezaei. De doelpuntenmaker van Sporting Charleroi moest voor treffers gaan zorgen bij Blauw-Zwart en kostte de Bruggelingen vijf miljoen euro.

Inmiddels is hij na uitleenbeurten aan zijn ex-club Charleroi niet te bespeuren op de training van Club Brugge en moet hij zoeken naar een nieuwe club. Al is het nog maar de vraag welke club Rezaei wil aantrekken.

Met onder andere Jérémy Perbet (1 miljoen euro), Leandro Pereira (3,5 miljoen euro) en Björn Vleminckx (3,3 miljoen euro) heeft Club Brugge in het verleden nog flink wat meer spitsen gehaald die nooit helemaal wisten te overtuigen.

De toekomst
Maar er zijn ook succesverhalen bij Club Brugge op te merken. Wesley Moraes was het grootste succesverhaal en groeide als nobele onbekende uit tot een Premier League-spits, terwijl Abdoulay Diaby zijn beste dagen kende bij de Bruggelingen. Ook Siebe Schrijvers en Jelle Vossen wisselden goede met mindere goede periodes af.

Met Bas Dost haalde de landskampioen ook een gevestigde naam in huis. Hij kostte vier miljoen euro, maar bleek wel uit het juiste hout gesneden te zijn, terwijl er met Daniël Perez en Youssouph Badji twee jonge talenten in de wachtrij staan. Voor Club Brugge bleek het de voorbije jaren dus wel vaker zoeken geblazen in de zoektocht naar nieuwe spitsen, maar als het ook nog Rezaei en Okereke ziet vertrekken, zal het mogelijk voor altijd afscheid kunnen nemen van (te) dure flops.