Zweden bij Anderlecht: De tweet van Deschacht, het achterneefje, Chippen en Zet

22 juli 2021 om 14:53
Laatste update: 22 juli 2021 om 14:53

RSC Anderlecht kondigde woensdag aan dat Kristoffer Olsson vanaf nu door het leven gaat als speler van paars-wit. Olsson is lang niet de eerste Zweed in loondienst van Anderlecht. VoetbalPrimeur.be neemt je mee terug in de tijd en bespreekt enkele illustere Zweedse voorgangers van Olsson in het Astridpark.

Inge Ejderstedt, de trendsetter 
Ejderstedt was een van de eerste Zweden die zijn geluk beproefde bij Anderlecht. Hij deed dat niet onsuccesvol. In vier jaar Anderlecht pakte hij twee landstitels en twee Belgische bekers. Pierre Sinibaldi gebruikte Ejderstedt als vaste waarde. Na de komst van Urbain Braems.verdween de middenvelder uit de basis en keerde terug naar zijn geboorteland. In Zweden kon hij zijn prijzenkast niet meer aanvullen.

Max von Schlebrügge, het achterneefje van
In 2006 liet huidig Anderlecht-trainer Vincent Kompany paars-wit achter zich om aan de slag te gaan bij Hamburg. Anderlecht hoopte bij Hammarby IF zijn vervanger gevonden te hebben met Max von Schlebrügge. De Zweed kon zich evenwel nooit aanpassen aan het leven in Brussel. Zijn palmares kreeg er wel een Belgische landstitel en beker bij, maar de inbreng van Von Schlebrügge was nihil. In de finale kwam hij niet in actie. In twee jaar Anderlecht kon hij nooit naam maken. Hij bleef zo de achterneef van actrice Uma Thurman.

Behrang Safari, de tweet van Deschacht
Safari is deel van een antwoord op een populaire quizvraag. De vraag: welke spelers haalde Anderlecht in huis om de concurrentie aan te gaan met Olivier Deschacht? Na knappe prestaties in de Champions League met FC Basel kwam Safari naar Brussel. Toen Anderlecht hem haalde was Dechacht geblesseerd en had hij tijd genoeg om via Twitter te sturen: 'Anderlecht heeft nu al twee linksbacken gekocht...??!!' Later zou Deschacht stellen dat hij enkel bedoelde dat hij terug fit was. In eerste instantie won Safari de concurrentiestrijd van Dechacht. Toen John Van den Brom Ariël Jacobs opvolgde, was het Safari-rijk bij Anderlecht over.

Christian Wilhelmsson, de tovenaar
Wie Wilhelmsson nooit aan het werk zag bij Anderlecht, heeft iets gemist. De flankspeler was de belichaming van Champagne-voetbal. Sprankelend, bruisend, knallend, heerlijk! De dribbels van Wilhelmsson waren onnavolgbaar. Naar de actie die hij tegen Heusden-Zolder uit zijn benen schudde, kan elke voetballiefhebber blijken kijken. Chippen oefende zijn moves in de tuin samen met zijn vrouw Oksana Andersson. Bij Anderlecht werd Wilhelmsson aanbeden. Bij de nationale ploeg toonde Zlatan Ibrahimovic wie werkelijk god was (in de ogen van Zlatan).

Guillermo Molins, de pechvogel
De handtekening van Molins bij Anderlecht was nog vers toen het noodlot keihard toesloeg. In een voorbereidingswedstrijd tegen Knokke liep hij een zware knieblessure op. Na tien dagen in loondienst van Anderlecht was Molins plots maanden uitgeschakeld. Zijn tweede match voor paars-wit was er wel een legendarisch. Op 6 mei viel hij in tegen Club Brugge bij een 0-1 achterstand. In de 94e minuut kon Guillaume Gillet een strafschop omzetten en kroonde Anderlecht zich tot landskampioen. In het nieuwe seizoen kon Molins zich niet doorzetten en hij ging op huurbasis naar Real Betis. Na twee jaar Brussel vertrok hij door de achterpoort terug naar ex-ploeg Malmö FF.

Pär Zetterberg, de beste
Eindigen doen we met de beste Zweed ooit in loondienst van Anderlecht en een van de beste buitenlanders ooit actief in België, Pär Zetterberg. Op zijn zestiende ontdekte Anderlecht hem bij het eerste elftal van Falkenbergs FF. Anderlecht legde hem vast, maar toen kwam er de diagnose, suikerziekte. Toenmalige trainer Aad de Mos liet toen weten dat Zetterberg hierdoor nooit profvoetbal zou spelen. De Zweed werd op huurbasis naar Charleroi gestuurd en daar begon Zetterberg het ongelijk van de Nederlander te bewijzen. In de halve finales van de Beker van België nam 'Zetterman' revanche. Haast op zijn eentje kegelde hij Anderlecht uit de beker. Anderlecht sloot hem weer in de armen en Zetterberg zou uitgroeien tot de ultieme spelverdeler van Anderlecht. Onder meer zes landstitels, twee keer de Gouden Schoen en zes keer de Fair Play-prijs volgden. In 2000 verliet Zetterberg Anderleht. Na drie jaar Olympiakos keer Zet terug en na nog eens twee jaar in Brusselse loondienst zei het Astridpark met tranen in de ogen 'tac'.