Lessen uit de voorbereiding: Transferloos Standard legt eieren in mandje Academie
Nu het Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In deel twee van deze reeks: de lessen die Standard Luik moet trekken.
HUIDIGE SPELERSKERN
Nieuwkomers
Even ontluisterend als begrijpelijk: midden juli loodste Standard nog geen enkele versterking naar de boorden van de Maas. De financiële malaise op Sclessin vormt daar uiteraard de oorzaak voor. Tot begin vorige week werden de trotse Luikenaars zelfs gedwongen tot een transferverbod. Pijnlijk gezien de roemrijke geschiedenis van de club … In tussentijd is die blokkade wel weer opgeheven, maar tot inkomend geweld leidde dat nog niet. De vraag is of dat ook nog zal losbarsten, nu de tering meer dan ooit naar de nering wordt gezet.
Teruggekeerde huurlingen
In deze lastige tijden lijkt Standard voornamelijk te moeten hopen op enkele onverwachte meevallers. Misschien zit er wel een herontdekking bij de eerder uitgeleende spelers? Dat zou dan in de eerste plaats van Denis Dragus kunnen komen. De Roemeen is nog maar 22 jaar jong, maar zal dan wel uit een ander vaatje moeten tappen. Bij FC Crotone kwam hij niet verder dan 171 minuten. Dan speelde Aleksandar Boljevic vaker mee bij KAS Eupen, zonder daar echt uit te blinken. Het beste nieuws kwam vanuit Hoffenheim, dat João Klauss voor anderhalf jaar in Luik stalde. De balvaste Braziliaan zal veel gewicht op zijn schouders moeten torsen.
🙌 #FridayMood 😃 pic.twitter.com/OXIEMSId8X
— Standard de Liège (@Standard_RSCL) July 9, 2021
Doorgestroomde jongeren
Meer dan ooit zal Standard dit seizoen de kaart van de jeugd trekken. Met Mbaye Leye aan het roer lijkt alvast de goede stuurman aanwezig om die groeibriljantjes ook bij te slijpen. Onder de lat strijdt een trio momenteel voor de stek van derde doelman, waarbij de amper zestienjarige Matthieu Epolo al de grootste sier maakte. Verder kregen ook Ameen Al-Dakhil, Lucas Noubi, Olivier Dumont, Cihan Canak, Lucas Kalaka, Camil Maae, Olivier Dumont, Nathan Ngoy, Allan Delferriere en Alexandro Calut elk al kansen in de voorbereiding.
Van dat negental mogen vooral Al-Dakhil en Ngoy dromen van meer. Zij startten in de recente oefentest tegen RC Lens zelfs in het type-elftal van Leye. Mandekker Delferriere mocht in de Europe Play-Off dan weer geregeld opdraven. Het ziet er hoe dan ook naar uit dat Standard de wedstrijdselectie geregeld zal aanvullen met exponenten uit de eigen Academie, al zullen enkelen onder hen zich moeten bewijzen op uitleenbasis. Trouwe partner MVV toont alvast interesse.
BLIK OP DE VOORBEREIDING
Spelanalyse
Ondanks de vele donkere wolken boven Luik deed Standard het de voorbije weken niet onaardig in haar oefenwedstrijden, al moest het tegen Union Saint-Gilloise (0-0), RC Lens (1-1) én KV Mechelen (2-2) telkens genoegen nemen met een gelijkspel. Op zich geen onaardige resultaten, gezien de vele gevestigde waarden die er niet meer bij zijn. Dan denken we in de eerste plaats aan Zinho Vanheusden, maar ook Selim Amallah, Mehdi Carcela en Maxime Lestienne zijn toch 'namen' van wie elk spoor ontbreekt.
Het siert Leye dat hij zich nauwelijks terneergeslagen uitlaat over dat verlies aan kwaliteit. Integendeel, eigenlijk passen de vedetteneigingen van pakweg Amallah of Carcela gewoonweg niet bij de ingesteldheid van de Senegalees. Die hamert vooral op een hecht blok vormen, wat in de voorbereiding ook duidelijk werd. Zowel tegen Lens als KV Mechelen knokte Standard 2.0 voor elke morzel grond.
📸 l Standard de Liège 🆚 KV Mechelen ⚽#STAKVM #RSCL 🔴⚪ pic.twitter.com/BoOvWxrRde
— Standard de Liège (@Standard_RSCL) July 12, 2021
In aanvallend opzicht heeft Leye weinig reden tot klagen. Zijn drie spitsen (Dragus, Klauss en Jackson Muleka) kwamen allemaal al tot scoren. Bovendien dwongen zij ook nog een hele resem andere doelpogingen af. Ook op de middenstrook blijft voldoende kwaliteit over, met de beloftevolle Nicolas Raskin en Samuel Bastien, die uit is op revanche na een mindere jaargang. Enkel de verdediging baart zorgen. Tegen Lens startten met Al-Dakhil (19), Moussa Sissako (20), Ngoy (18) en Hugo Siquet (19) liefst vier broekventjes in de achterste linie.
Beste aanwinst
/
Grootste verlies
Officieel is het nog niet, maar geen Luikenaar die nog een cent geeft om een nabije toekomst met Zinho Vanheusden in rood-en-wit. Internazionale zal de beloftevolle verdediger weer overnemen en vervolgens uitlenen aan Genoa CFC. Het bestuur van Standard kan ook niet anders, want het water staat de club stilaan aan de lippen. Dan laat je echt geen monstersom van zestien miljoen euro liggen … Zowel op het veld als in de kleedkamer zal Vanheusden niettemin zwaar gemist worden. Ondanks zijn jeugdige leeftijd was de 21-jarige Limburger uitgegroeid tot de onvervalste aanjager van de Rouches. De eerlijkheid gebiedt dan weer te zeggen dat de (noodgedwongen) teruggeschroefde ambities van de club niet langer stroken met zijn individuele potentieel.
Dit was het eerste hoofdstuk ‘Standard’ uit onze voorbereidingsreeks. Volgende week verschijnt een tweede deel, waarin VoetbalPrimeur.be een to-do-lijstje opstelt voor de club. Welke profielen moet Antwerp best nog in huis halen? En wie mag andere oorden opzoeken? Zeker blijven volgen dus!