Blik op de Europese zomer: Genk krijgt zware dobber, Antwerp mag dromen van EL
De teerling is geworpen. Club Brugge, KRC Genk, Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht en KAA Gent zullen het Belgische voetbal vertegenwoordigen in de Europese campagnes van 2021-2022. Naar welke tegenstanders mogen zij de komende maanden reikhalzend uitkijken? VoetbalPrimeur.be schetst de moeilijkheidsgraad van de ambities buiten de landsgrenzen.
Champions League
Beginnen doen we uiteraard met Club Brugge, de kersverse landskampioen. Zoals bekend plaatst de winnaar van de Belgische competitie zich tegenwoordig rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. Zelfs de grootste leek weet dat de top van het Europese voetbal daaraan deelneemt. De voorbije jaren kwam Club, stilaan een vaste waarde, onder meer grootmachten als Atlético Madrid, Real Madrid en Paris Saint-Germain tegen. Kruist hun pad ditmaal pakweg FC Barcelona of Bayern München? In ieder geval zal Blauw-Zwart de klus hoogstwaarschijnlijk moeten zien te klaren vanuit pot vier.
Ook KRC Genk heeft mogelijk een CL-herfst in het verschiet, maar dan zal het wel boven zichzelf moeten uitstijgen. De Limburgers wachten immers twee voorrondes. Als nummer twee van ons land stromen zij in in het niet-kampioenenspoor, waardoor de tegenstand voornamelijk uit sterkere competities komt. Met Shakhtar Donetsk, Benfica en AS Monaco zijn al drie van de vier mogelijke tegenstanders bekend. Als Genk zo'n duel overleeft, moet het in de laatste voorronde langs een gelijkaardige klepper. Maak de borst maar nat!
Europa League
Als Genk het niet haalt, bestaat er nog altijd het vangnet van de Europa League. Daar sluit het misschien aan bij Antwerp. Door de ultieme zege tegen Anderlecht mag The Great Old blijven dromen van een tweede EL-avontuur op rij. Slechts één voorronde hoeft het te overleven, maar een eitje wordt dat niet. Momenteel zijn onder meer AZ, Fenerbahçe en Sturm Graz uitdagers, maar de kans is groot dat de tegenstander uit de CL-kwalificatie instroomt. Stel je bijvoorbeeld voor dat Genk Benfica uitschakelt, dan kijken de Portugezen eventueel Antwerp in de ogen. Door haar lage Europese coëfficiënt van 10,500 kan het waarschijnlijk in de rol van underdog kruipen.
Conference League
De nagelnieuwe, nu al fel gecontesteerde UEFA-innovatie krijgt met Anderlecht en Gent twee Belgische gegadigden. Die eerste moet twee rondes doorspartelen, die laatste zelfs drie. Het goede nieuws: op dit moment staan zowel Anderlecht als Gent bovenaan qua coëfficiënt, waardoor ze haalbare kaarten zullen loten. Of de fans wild worden van een AEL Limassol of Servette Genève, is dan weer een andere vraag.
In de laatste voorronde kan het overigens wél interessant worden. AS Roma en Tottenham Hotspur zijn daar de topreekshoofden. Tot slot is de kans bestaande dat er vanaf september geen twee, maar vier Belgische clubs de Conference League mogen ontdekken. Via het watervalsysteem tussen de verschillende toernooien komen zowel Genk als Antwerp in het slechtste geval uit in de nieuwe beker.
Bron: Bert Kassies.