Hoe tactische Clement de titel van Club Brugge binnenhaalde vs Anderlecht
Club Brugge heeft de tweede titel op rij gepakt. Tegen RSC Anderlecht werd het 3-3 en succescoach Philippe Clement kwam met een duidelijk plan opzetten. PEC Zwolle-scout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Kristof De Croock neemt de tactiek van de T1 van Blauw-Zwart onder de loep.
Club Brugge in balverlies
Mandekking is misschien wel het meest gevallen woord de laatste 24 uur. Mandekking is eigenlijk niet meer van deze tijd, alle topteams verdedigen vanuit de zone. In het geval van Club is het niet onlogisch om voor mandekking te kiezen. Ze beschikken over fysiek sterke spelers en daarnaast hebben ze vaak een kwalitatieve superioriteit per speler ten opzichte van de tegenstander. Dit is niet de eerste keer dat Club Brugge mandekking speelt, dit doen ze bijna heel het seizoen al. Deze keer lag de nadruk op een verstevigd middenveld om de inside wingers van Anderlecht op te vangen, op de manier kon Club back op back gaan. Zo gaf Club slechts ruimte weg in de hoeken en niet in het centrum, de middenvelders van Club konden de runs naar de hoeken dan makkelijk opvangen.
Een ander voordeel van de ‘4-4-2 ruit’ was dat de flankaanvallers (Lang en De Ketelaere normaliter) niet meer moesten met hun rechtreekse tegenstander, herinner de wedstrijd op Genk waar Lang en De Ketelaere als verkapte backs kwamen te spelen wanneer Munoz en Arteaga hoog meegingen. Door met twee aanvallers druk te zetten, moest Lokonga vaak in de laatste linie komen op die manier zocht Anderlecht net zoals Club Brugge een overtal in opbouw. Hierdoor had Club Brugge een numeriek overtal +1 in het centrum naast de mandekking en kwam Lokonga minder in zijn spel.
Het game plan werkte verdedigend perfect in de eerste helft, de aanvallend ingestelde spelers van Anderlecht vonden wel de ruimte tussen de linies, maar werden onmiddellijk op de huid gezeten door een speler van Club. Kompany bracht de tweede helft met Bruun Larsen en Amuzu twee spelers die meer diepgang hebben zonder bal. Hij veranderde niet van gameplan, maar legde wel meer nadruk op opposite runs om zo de mandekking te ontrafelen. Anderlecht ging ook directer spelen na de 1-3, mede door de nadruk te leggen op andere principes en directer speler viel de 2-3.
2-3 van Anderlecht. Mandekking bij Club, maar Anderlecht beweegt veel beter zonder bal. Het is Bruun Larsen die Mechele uit positie trekt met een opposite run waardoor Nmecha in zijn rug kan duiken. Er is geen druk op de bal van Club Brugge waardoor Miazga makkelijk deze bal kan trappen.
Club Brugge in balbezit
Het game plan leek in eerste instantie verdedigend; geen echte spits, verstevigd middenveld, Club speelde ook lager dan in andere wedstrijden… Toch was het game plan aanvallend gezien ook een succes.
Opbouw tegen hoge druk
Pressing van Anderlecht gebeurt vanuit een 4-4-2, een van de twee aanvallers zet druk vanuit de spits, terwijl de andere de 6 van de tegenstander in het oog houdt. Wanneer de tegenstander dan het spel verlegt stapt de buitenste middenvelder van de lijn van vier uit om druk te ontwikkelen, de back van Anderlecht komt half/half te staan. Wanneer de tegenstander dan de bal inspeelt op haar eigen back, zet de back van Anderlecht vol druk.
Ook hier had Clement een plannetje voor, Club probeerde iedere keer de buitenste middenvelder van Anderlecht te lokken en koos dan voor de lange bal of voor een bal in de rug van de back, waar dan Lang of De Ketelaere achteraan ging. Laat dat nu net een probleem zijn voor de centrale verdedigers van Anderlecht (vooral Maizga). In grote ruimtes 1v1 verdedigen tegen vaardige jongens als Lang en De Ketelaere. De 0-1 komt uit zo een pressmoment van Anderlecht.
Club Brugge start de opbouw over rechts, waarna Mata terugspeelt op Kossounou. Anderlecht zet druk met Nmencha die de passlijn naar Balanta dichthoudt terwijl Verschaeren voor de zekerheid Balanta in het oog houdt mocht het zijn dat de passlijn niet voldoende afgeschermd is. Kossounou speelt terug op Mignolet.
Omdat Nmecha Balanta niet onmiddellijk kan overnemen van Verschaeren, blijft Verschaeren bij Balanta wanneer Mignolet in balbezit komt. Hierdoor moet de buitenste middenvelder van Anderlecht uitstappen en laat dat nu net zijn wat Club wil. Murillo gaat vol door op Sobol, Murillo is te laat waardoor Lang in een grote ruimte komt met de veel statischere Maizga, die zich kinderlijk laat aftroeven. Enkele seconden later zal Vanaken de 0-1 maken met de borst.
Opbouw tegen medium blok
Waar Club in de thuiswedstrijd nog een tegendoelpunt kreeg via een omschakelmoment, was nu de restverdediging beter op orde. Club koos zoals vaker deze Play-Offs sneller voor de lange bal, cruciaal is dan om voldoende mensen achter de bal te houden om een mogelijke tweede bal te winnen. Vanaken en Vormer mochten hogerop positie innemen tussen de linies terwijl de backs het veld breed hielden, één van de twee verdedigende middenvelders (Balanta of Rits) kon dan eventueel het overtal maken in de eerste linie ten opzichte van de twee aanvallers van de 4-4-2 verdedigend bij Anderlecht.
Het 4-4-2 blok van Anderlecht, dat trouwens wel uit de zone is, kwam hierdoor voor de keuze: houden ze de onderlinge afstanden, kan Club rond het blok via de back. Lieten ze meer meters in de onderlinge afstanden, kon Club door het blok spelen op de hogerop geposteerde Vanaken of Vormer. Als laatste kon het ook over het blok spelen op Vanaken die dan kon doorkoppen op een van de twee aanvallers van Club. Hieronder een voorbeeld:
Meestal maakte Mignolet het overtal tegen de twee aanvallers van Anderlecht, wanneer Club Brugge hoger ging opbouwen maakte zoals eerder gezegd een van de twee middenvelders het overtal in de laatste linie. Wanneer Club met drie middenvelders zou spelen, zou er een grote ruimte ontstaan hebben in het centrum (Vanaken en Vormer nemen achter de middenveldlinie plaats van Anderlecht) terwijl de verdedigende middenvelder het overtal maakt.
Door met vier middenvelders te spelen, was er altijd een middenvelder aanwezig in het centrum voor de verdediging. Door de hoge positie van Vormer en Vanaken, kan bij een lange bal onmiddellijk een 4v4 ontstaan tegen de laatste linie van Anderlecht. De 1-2 komt mede door een opbouwmoment tegen het medium blok van Anderlecht.
Net voor de 1-2. Balanta kiest positie in de zone van Sobol (3v2 overtal ten opzichte van de twee aanvallers van Anderlecht) waardoor de Oekraïner terug breedte kan geven aan de aanval, Mata geeft ook breedte (iets meer naar binnen voor mogelijke omschakeling naar verdedigen) op rechts. El Hadj en Murillo zijn te veel bezig met de pass rond het blok waardoor De Ketelaere aangespeeld kan worden door het blok. Miazga, de beste kopper bij Anderlecht, moet uitstappen en De Ketelaere volgen, De Amerikaan reageert te laat en is niet wendbaar genoeg waardoor Vanaken 1v1 komt in de 16meter met Cobbaut. De Brugse spelmaker kan na een geweldige voorzet tegenvoets binnenkoppen.
Dankzij restverdediging geen counters tegen
Clement bracht het blok van Anderlecht constant voor keuzes, daarnaast bracht hij zijn eigen spelers ook in hun kracht zonder oog te verliezen voor de restverdediging. Vanaken en Vormer konden naar hartenlust infiltreren, positie kiezen tussen de linies. De twee jonge spitsen hadden vooraan alle vrijheid om in de hoeken te duiken en de backs konden aanvallend hoog mee opschuiven.
Ondanks al deze offensieve instellingen, had Club geen enkele keer problemen met een mogelijke omschakeling van Anderlecht, dankzij de uitstekende restverdediging. Omdat Anderlecht maximum twee spelers voorin hield (Nmecha en Verschaeren) had Club een overtal van +2 in de restverdediging.
Balanta en Rits konden makkelijk offensive marking spelen waardoor Club vrij snel de bal kon veroveren en Anderlecht niet gevaarlijk kon zijn in de omschakeling. Wanneer Rits besloot om toch nog een infiltratie te maken, had Club nog altijd een 2v3 achterin. Op die manier kwam ook Rits in zijn volle kracht te spelen.
Voorbeeld van de uitstekende restverdediging van Club. Beide backs zijn mee in de aanval, terwijl Rits en Balanta offensive marking spelen op Nmecha en verschaeren. Beide centrale verdedigers hebben hierdoor geen directe tegenstander.
Conclusie
Het game plan en de tactiek van Clement was perfect voor Club tot de 1-3. Het plan legde Anderlecht aanvallend lam, kon het pijn doen met hun zwaktes en Club bracht haar eigen spelers in hun sterkte. Kompany legde de nadruk op andere spelprincipes tweede helft (diepgang zonder bal, opposite runs) , en hield zo een punt in eigen huis waardoor beide ploegen tevreden kunnen zijn met een punt.