De titelklas van Club Brugge: Lang met perfect rapport, Dennis zware buis

21 mei 2021 om 18:30
Update: 21 mei 2021 om 18:30

Club Brugge heeft de titel beet en mag zich voor de tweede keer op rij kampioen noemen. Voor meer dan twintig personen betekent dat ook een extra titel op het CV. Maar welke spelers werden er allemaal gebruikt en hoe deden ze het dit seizoen? VoetbaPrimeur.be bespreekt de prestaties van enkele jongens!

Hans Vanaken: 6,5/10
Beginnen doen we met Hans Vanaken, die zich dit seizoen toch niet helemaal wist te profileren bij Club Brugge. De middenvelder werd de voorbije twee seizoenen nog bekroond met de Gouden Schoen. Dit seizoen wist hij dat niveau toch niet helemaal te halen.

Na een transferflirt met West Ham United besloot Club Brugge nog om het contract van Vanaken afgelopen zomer te verlengen en verbeteren. Daarmee werd hij – achter Simon Mignolet – de best betaalde speler van het seizoen. De belangrijkste speler van het seizoen bleek hij echter niet.

Een andere rol – Vanaken werd meer naar achteren getrokken door Clement –, de hetze met scheidsrechter Nathan Verboomen en zijn coronazorgen maakten het ook geen gemakkelijk seizoen voor Vanaken.

Maar met negen doelpunten en zeven assists in 34 partijen kan er bezwaarlijk gesproken worden van een slecht seizoen. Toch kreeg Vanaken in de Play-Offs plots een bankzittersstatuut van Philippe Clement. Club Brugge had het zonder Vanaken echter moeilijk om aan voetballen te komen en al snel werd bewezen dat Vanaken – ondanks een slechtere vorm – gewoon een plekje in de basiself verdient. Dit seizoen en ook de komende seizoenen.

GESLAAGD: Vanaken heeft de titel met Club Brugge beet, speelde ook een rol in dat verhaal, maar kon niet helemaal overtuigen. De middenvelder krijgt daarom een 6,5 op 10 voor zijn seizoen.

Emmanuel Dennis: 2/10
Wie niet van een geslaagd seizoen kan spreken, is Emmanuel Dennis. De Nigeriaan toonde de voorbije jaren nog vlagen van zijn klasse bij Club Brugge, maar daar was dit seizoen helemaal niets van te merken.

De aanvaller leek nooit echt helemaal in het verhaal van Club Brugge '20-'21 gestapt te zijn en werd dan ook amper gebruikt door Philippe Clement. Meermaals bleek de aanvaller ook met blessureproblemen te zitten en werd hij uit de selectie gehouden of bleef Dennis op de bank.

Na een tiental wedstrijden bij Club Brugge sloeg eind november de bom helemaal in bij Club Brugge. De aanvaller wilde niet langer op de tweede bus van Club Brugge zitten en werd na wat discussie uiteindelijk ook thuisgelaten voor de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund. De aanvaller speelde uiteindelijk nog twee partijen voor Club Brugge, maar al snel werd duidelijk dat hij ging vertrekken. Hij kwam aan dertien partijen voor Club Brugge, waarin hij één keer kon scoren en goed was voor drie assists.

Dennis nam in de wintertransferperiode uiteindelijk afscheid van Club Brugge en ging aan de slag bij 1. FC Köln. Dat bleek geen succes. Bij de Duitse club scoorde hij nog maar één keer in tien partijen en was hij goed voor nog maar één assist.

Afgelopen zomer werd de aanvaller nog gelinkt aan verschillende buitenlandse clubs. Blauw-Zwart zag dat echter niet zitten en vroeg de jackpot. Na een mislukt seizoen zal Club Brugge Dennis wel verkopen, maar dat zal aan een spotprijs moeten gebeuren.

NIET GESLAAGD: Omwille van zijn prestaties en akkefietjes kunnen we dus niet anders dan Dennis een dikke buis geven dit seizoen: 2 op 10.

Noa Lang: 10/10
De prijs voor 'beste van de klas' bij Club Brugge gaat ongetwijfeld naar Noa Lang. Als vrijwel nobele onbekende in huis gehaald, maar hij is de volgende in het rijtje flankaanvallers die Club Brugge naar een titel heeft geleid. Bij Ajax was Lang overbodig geworden en daar heeft Club Brugge ook flink van kunnen profiteren. Lang werd voor zes miljoen euro in huis gehaald, maar is daar nu al een veelvoud van waard.

Het duurde enkele weken voor Lang ook al helemaal topfit was en een volledige wedstrijd bij Club Brugge kon spelen. Toch zorgde hij meteen voor een impact. In zijn twee wedstrijd voor Club Brugge was het op 24 oktober al raak tegen OH Leuven. Meer dan dertig wedstrijden later zit hij aan 36 partijen, zestien doelpunten en elf assists voor Club Brugge.

Club Brugge heeft met andere woorden een nieuw goudhaantje, maar heeft het dat goudhaantje ook volgend seizoen nog? Leeds United toont al verregaande interesse en er worden bedragen van meer dan 25 miljoen euro genoemd, al bestaat er weinig twijfel over dat Club Brugge nog een pak meer zal verlangen voor Lang.

GESLAAGD: De transfer van Lang? Geslaagd. Het seizoen van Lang? Geslaagd. De Nederlander wordt al naar voren geschoven als de beste speler van dit seizoen en lijkt naar het buitenland te kunnen verhuizen. Als Club Brugge er echter in slaagt om hem nog minstens een half seizoen te houden, is de Gouden Schoen voor 2021 ook al bekend. Duidelijke cijfers dus: tien op tien voor Lang.

Krepin Diatta: 8/10
Met Noa Lang heeft Club Brugge een goudhaantje in de rangen, met Krépin Diatta hád het dat. De Senegalees was vorig seizoen al een belangrijke pion bij Blauw-Zwart, maar maakte dat dit seizoen andermaal duidelijk met een bijzonder sterke heenronde.

Als Club Brugge het even moeilijk had, kon het in de competitie toch rekenen op een doelgerichte Diatta. De flankaanvaller leek met zijn tien doelpunten in negentien partijen zelfs even te gaan meestrijden voor de topschutterstitel.

Sterke prestaties hebben echter ook gevolgen. Zo was Diatta plots niet langer te houden nadat AS Monaco stevige interesse toonde afgelopen winter. Club Brugge leek aanvankelijk niet van plan om Diatta te laten gaan, maar Diatta kon de lokroep van het buitenland niet meer weerstaan. De Senegalees nam afscheid met een doelpunt tegen KV Oostende en trok naar de zon van Monaco.

Met zijn kostprijs meer dan zestien miljoen euro werd Diatta in coronatijden ook één van de duurste transfers van de wintertransferperiode. Toch is hij nog niet helemaal doorgebroken bij AS Monaco, al bestaat er weinig twijfel over dat hij dat wel zal doen.

GESLAAGD: Hij speelde dan maar een half seizoen voor Club Brugge, maar Diatta speelde wel een bijzonder belangrijke rol in het hele titelverhaal. Enkel Lang deed dit seizoen met veertien doelpunten beter dan Diatta, waardoor de Senegalees van ons een 8 op 10 krijgt voor zijn bijdrage in het succes.

Bast Dost: 8/10
Wie ook een grote rol speelde is Bas Dost. Club Brugge sukkelde mede door de mindere vorm van Emmanuel Dennis, de floptransfers van David Okereke en Michael Krmencik al even met het scoren van doelpunten en moest daarom hopen op flitsen van de flankaanvallers. Met de komst van Dost was dat probleem deels opgelost.

Afgelopen zomer nog een target, maar toen te duur. Deze winter bleek hij wel haalbaar en moest Dost het spitsenprobleem oplossen. En dat deed hij. In zijn eerste partij voor Club Brugge liet Dost meteen zien waarom hij in zowat elke competitie al is geslaagd. Een doelpunt met de efficiëntie die geen enkele van de andere spitsen dit seizoen bij Club Brugge liet zien.

Die efficiëntie bleek ook moeilijk af te stoppen voor de verdedigers in onze competitie. Dost scoorde vier partijen op rij in de JPL en zit inmiddels aan negen doelpunten in 17 wedstrijden voor Club Brugge.

GESLAAGD: Ook voor volgend seizoen hoeft Club Brugge niet te vrezen voor een gebrek aan doelpunten en lijkt het met Dost nog wel even goed te zitten. Toch had Dost het in de Play-Offs wat moeilijker om te scoren en blijkt hij niet helemaal onfeilbaar te zijn. Ondanks die mindere periode kan Dost wel terugblikken op een geslaagde terugronde. Hij krijgt een 7,5 op 10.

Odilon Kossounou: 9/10
Club Brugge heeft de laatste jaren bijzonder vaak goudhaantjes op de flanken, maar met Odilon Kossounou heeft het een goudhaantje in de verdediging gevonden. De Ivoriaan werd met nog geen tien matchen op de teller door Club Brugge naar België gehaald en kostte maar liefst vier miljoen euro. Toen leek dat een veel te hoog bedraag, nu blijkt dat voor een spotprijs geweest te zijn.

Vorig seizoen moest Kossounou in de driemansverdediging van Clement nog afrekenen met de concurrentie van Clinton Mata, Brandon Mechele en Simon Deli. Dit seizoen heeft Kossounou ze helemaal naar huis gespeeld.

Zijn seizoen begon nochtans met een plekje op de bank en de eerste vier partijen van Club Brugge speelde hij geen minuut. Op 12 september kwam daar tegen Waasland-Beveren verandering in en viel Kossounou niet meer uit de ploeg.

Inmiddels zit de Ivoriaan aan veertig partijen voor Club Brugge, debuteerde hij ook al voor de nationale ploeg van Ivoorkust en lijkt de nog steeds maar twintigjarige verdediger klaar voor een stap hogerop. Arsenal, Manchester City, Internazionale, … Ze tonen allemaal interesse. The Sky is the Limit voor Kossounou.

GESLAAGD: Mede door zijn stevige groei kunnen we Kossounou samen met Lang niet alleen één van de grote verrassingen bij Club Brugge noemen, maar ook één van de beste spelers van het seizoen. Hij krijgt dan ook een verdiende negen op tien.

Alle cijfers
Uiteraard rekende Club Brugge dit seizoen op flink wat meer spelers. Voetbal blijft een teamsport, waarin iedereen een rol heeft gespeeld. Dit zijn de cijfers voor elke speler dit seizoen.

Simon Mignolet – 7/10
Ethan Horvath – 5/10
Odilon Kossounou – 9/10
Brandon Mechele – 8/10
Stefano Denswil – 5,5/10
Simon Deli – 5,5/10
Matej Mitrovic – 4,5/10
Eduard Sobol – 7/10
Federico Ricca – 4,5/10
Clinton Mata – 7/10
Ignace Van der Brempt – 6/10
Mats Rits – 7/10
Eder Balanta – 6/10
Ruud Vormer – 8/10
Charles De Ketelaere – 8/10
Hans Vanaken – 6,5/10
Emmanuel Dennis – 2/10
Noa Lang – 10/10
Tahith Chong – 4/10
Siebe Schrijvers – 4,5/10
Bas Dost – 8/10
Michael Krmencik – 4,5/10
David Okereke – 4,5/10
Youssouph Badji – 6/10
Daniel Perez – 6/10
Nabil Dirar – te weinig gespeeld
Thomas Van den Keybus – te weinig gespeeld