Op de schoolbanken van de Play-Offs: vooruitgang is relatief en spannende wiskunde

14 mei 2021 om 21:15
Laatste update: 14 mei 2021 om 21:15

De Belgische jeugd mag weer voltijds naar de klas, net op tijd als je het ons vraagt. In onze vakschool ‘Jupiler Pro League’ stapelt de leerstof zich namelijk razendsnel op. Welke lessen vallen er te trekken uit de voorbije speeldag in de Champions en Europe Play-Off? VoetbalPrimeur.be haalt krijt en schoolbord vanonder het stof.  

FILOSOFIE: Geduld is een mooie deugd
Er kunnen meerdere bibliotheken gevuld worden met naslagwerken over de meerwaarde van ‘geduld’, maar in Genk had men daar woensdagavond even geen boodschap aan. Toen spelers en staf stonden te trappelen van ongeduld om de derde speeldag op gang te trappen, sijpelde plots het bericht binnen dat het VAR-busje vertraging had opgelopen. ‘Verkeerde planning’, klonk het excuus mager. In allerijl moest het busje richting Genk racen, waarna de wedstrijd tegen RSC Anderlecht met ruim een kwartier vertraging van start ging. ‘Wachten is pijnlijk’, schreef Paulo Coelho ooit.

FYSICA: Vooruitgang is relatief
Het zou zomaar een formule uit de koker van Einstein kunnen zijn: als iedereen even snel vooruit gaat, staat iedereen eigenlijk stil. Speeldag drie van de Champions Play-Offs draaide uit op een maat voor niets. Nadat KRC Genk en RSC Anderlecht de punten terecht deelden, kregen zowel Royal Antwerp FC als koploper Club Brugge een gouden kans om een reuzezaak te doen. De bloedeloze 0-0 op de Bosuil voelde aan beide zijdes dan ook aan als een halve nederlaag. Uiteindelijk lacht Blauw-Zwart nog het hardst in haar vuistje: er staat weer een streepje bij op de slaapkamermuur.

LICHAMELIJKE OPVOEDING: Vermoeide benen
Zo fel de eerste twee speeldagen van de Play-Offs knetterden, zo slap kwamen de beste clubs van ons land midweeks voor de dag. Blijkbaar hakte het geringe aantal dagen recuperatie stevig in op de frisheid. Vooral de dartele types kregen hoegenaamd geen poot aan de grond. Théo Bongonda, Noa Lang, Koji Miyoshi … Ze raakten nauwelijks een bal goed en kwamen overal een stapje te laat. Benieuwd of die jongens hun batterijen snel weer kunnen opladen. Ongetwijfeld staat 24 mei met rood omcirkeld in hun agenda. Dan is het … vakantie!

MECHANICA: Gentse wisselwerking verloopt vlekkeloos
Sinds Alessio Castro-Montes een meter of twintig hoger acteert op de flank van KAA Gent, loopt het raderwerk uitstekend in elkaar over. Vooral de verbinding met Roman Yaremchuk sloeg gensters in de 2-1-zege tegen KV Oostende. De Oekraïner zette de Buffalo’s op voorsprong op aangeven van Castro-Montes. Nadien boden beide schakels elkaar nog enkele wenkende doelpunten aan, maar aan de afwerking moet Hein Vanhaezebrouck misschien nog iet of wat sleutelen. Hoe dan ook lijkt de Gentse machine eindelijk over voldoende vermogen te beschikken om er een aangenaam slot aan te breien.

TAAL: Hier spreekt men Nederlands
Voor Franstalige voetbalfans met een licht-anti-nationalistisch gevoel valt er voorlopig weinig eer te halen. In zowel de Champions als de Europe Play-Off prijken de drie Vlaamse clubs op de bovenste plaatsen. RSC Anderlecht wacht nog steeds op haar eerste zege in de nacompetitie, terwijl Standard Luik nog maar eens bijzonder bleek voor de dag kwam. Het ziet er niet naar uit dat de Rouches nog voldoende dadendrang in de tank hebben zitten om een Europees ticket richting Wallonië te hengelen. Vorig seizoen traden ze nog samen met Sporting Charleroi aan in de voorronde van de Europa League.

WISKUNDE: 1 + 1 + 1 + 1 = bloedstollende spanning
Wie dacht dat de Europe League een half zomertoernooi betrof, heeft na drie speeldagen lik op stuk gekregen. Alle vier deelnemers gaan er volop voor en dat levert een opmerkelijke wiskundige reeks op. Van nieuwe nummer één KV Mechelen tot ‘hekkensluiter’ Standard zit er telkens nauwelijks één puntje verschil tussen de opeenvolgende ploegen. Kortom: het Europese ticket kan echt nog elke windrichting uit. Het droomscenario is natuurlijk dat er op de slotspeeldag nog een half dozijn scenario’s op tafel liggen.