Verstraete zat mentaal in zak en as in Duitsland: "Ik zat dicht bij een burn-out"

27 april 2021 om 18:30

Birger Verstraete bloeit weer open in de Jupiler Pro League. De Antwerp-speler komt echter uit een diep dal. Zo sprak hij tegenover Sporza over zijn fysieke kwalen bij Keulen en de mentale gevolgen die daarmee gepaard gingen.   

Na een succesvolle periode bij KAA Gent ruilde Verstraete in 2019 ons land in voor Bundesliga-club Keulen. Een mooie transfer die echter snel uitdraaide op een nachtmerrie. Zo werd Verstraete op een dag wakker met slechts 10% van zijn gebruikelijke zicht. Dat fysieke ongemak had ook mentaal zware gevolgen.

"Het was een rollercoaster. Meteen kwamen er horrorverhalen in me op. Er werd gezocht naar een hersentumor, hartafwijking, …Dat was het allemaal gelukkig niet", aldus een opgeluchte Verstraete. "Ik zie weer aan 65% maar mijn brein heeft zich daaraan aangepast. Ik kan alles zien op het veld en mijn dieptezicht is terug. Ik voel me weer veilig op het veld, dat is het belangrijkste."

Het oogletsel maakte echter dat zijn Duits avontuur niet het gewenste succes opleverde. Mentaal was dat een zware periode. "Ik kon niet meer slapen voor een match, ik had angstaanvallen en werd telkens wakker. Volgens de club zat ik dicht bij een burn-out. Ze hebben me daarom ook de tijd gegeven om terug te keren naar België zodat ik dichter bij mijn familie kon zijn. Voetbal was toen echt even bijzaak", aldus Verstraete.