Van Basten ziet in gefnuikte Super League net pleidooi voor BeNeLiga: "Essentieel"
Het fiasco rond de Super League zal de voetbalgemoederen in Europa ongetwijfeld nog even beroeren. Velen zien het als een symbolische overwinning van de fan op het kapitaal, waardoor ook meer vraagtekens worden geplaatst bij bijvoorbeeld de oprichting van een BeNeLiga. Marco Van Basten ziet dat echter helemaal anders.
Ondanks de heisa rond de Super League blijft de voormalige Nederlandse international vurig pleidooi houden voor een BeNeLiga. "Bekijk hoe onze clubs het deden in 1970, in 1980, enzovoort, tot nu. Je ziet het gat steeds groter worden", stelt Van Basten in Het Nieuwsblad. "De vraag is wat je wil: gewoon lekker voetballen of meedoen in het prestatiegeweld? Voor mij eist topvoetbal prestaties. Wil je topvoetbal behouden in landen als België en Nederland, dan is het stimuleren van de BeNeLiga essentieel."
De Nederlander somt de voordelen op. "De competitie wordt interessanter, genereert meer geld, al dat soort dingen. Met een BeNeLiga ga je landen als Duitsland of Spanje niet nerveus maken. Maar je kan wel een goeie zesde competitie in Europa worden. Al die landen achter de grote vijf, zoals Portugal, Rusland, Oekraïne of Turkije, geef je een signaal dat wij een interessante competitie hebben. En dat het voor hen lastig wordt om spelers hier te komen kopen. Dat geeft dus ook voordelen voor het transferbeleid. Het voorkomt dat twee kleine landen worden leeggegeten."
Gat met de top respectabel houden
Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk inhalen, dat is dan weer andere koek. "Die grote vijf landen hebben de macht in handen. Nu al zie je een onderscheid tussen Engeland, Spanje en Duitsland aan de ene kant, en Frankrijk en Italië aan de andere kant. Dat zijn de volgende die langzaamaan minder punten zullen behalen in Europa", voorspelt Van Basten.
"Die rat race leidt uiteindelijk tot een monopolie en een Super League van één of twee landen. Daar zijn we nog niet. Maar ondertussen zouden wij in België en Nederland dat proces zo lang mogelijk kunnen uitstellen. Vooraleer de verschillen te groot zijn."