Pérez komt met Super League-uitleg en zet streep door topaankopen

22 april 2021 om 07:14

Slechts twee van de twaalf Super League-clubs zijn nog over en dus heerst er teleurstelling bij Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez, een van de voorvechters van het project. Hij wilde zijn plannen dinsdag toelichten bij het radioprogramma El Larguero, maar moest het interview uitstellen door de crisis rond de Super League. Het interview kwam er een dag later alsnog, maar wel nadat alles volledig is ingestort.

Samen met andere voorzitters/clubeigenaren wilde Pérez een hyperambitieuze voetbalcompetitie op poten zetten die bestond uit de topclubs uit Europa. Het doel: veel meer topwedstrijden en dus veel meer geld.

Naast Real Madrid waren ook FC Barcelona, Atlético Madrid, Internazionale, AC Milan, Juventus, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea en Tottenham Hotspur daarbij betrokken. De overige clubs moesten nog worden bepaald. Maar de Super League kwam er nooit na een felle tegenreactie van supporters en dus baalt Pérez als een stekker. "We hebben jaren aan dit project gewerkt. Misschien hebben we het idee niet goed genoeg uitgelegd", zegt hij. "Ik ben erg teleurgesteld. We hebben drie jaar aan dit project gewerkt, het was bedoeld om de economische situatie te bestrijden."

"La Liga is onaantastbaar, maar doordeweeks lag er nog ruimte. Het Champions League-format is gedateerd en oud en wordt eigenlijk pas interessant vanaf de kwartfinales. De twaalf clubs die meededen hebben gezamenlijk 650 miljoen euro verlies geleden en volgend seizoen waarschijnlijk veel meer. Omdat het format niet meer werkt, besloten we om de twaalf grootste clubs bij elkaar te brengen", zegt Pérez. "We dachten dat we veel meer geld konden krijgen voor de grote en kleinere clubs."

Reactie UEFA verbaasde Pérez
Het nieuws dat er een Super League in de maak was viel niet bepaald goed bij de UEFA. De Europese voetbalbond reageerde als door een adder gebeten en dreigde met sancties. "Ik heb nog nooit zulke agressiviteit gezien, niet van de UEFA en niet van de bonden. Het was afgesproken en dat verbaasde me. Toen we het nieuws naar buiten brachten wilden we met de UEFA spreken. Ze kwamen met bedreigingen en beledigingen, alsof we iemand hadden vermoord, alsof we het voetbal hadden vermoord."

"De UEFA heeft een act neergezet, de president (Ceferin, red.) moet natuurlijk correct blijven. Ze hebben ons niet de kans gegeven om het uit te leggen, omdat ze wilde dat er niets zou veranderen. Het klopt niet dat dit het einde van het voetbal zou zijn. De rijke clubs verliezen nu veel geld. Het is een pyramidespel: als er bovenin geen geld is, is er voor de rest ook niets."

"Één van de Engelse clubs had er geen vertrouwen in en daardoor sloeg de twijfel over op de andere clubs", reageert Pérez als hem wordt gevraagd waarom de Super League geklapt is. "Ze zeiden dat ze niet meer deel uit wilden maken van het project. Het project staat nu op standby, kan ik bevestigen. Juventus en AC Milan zijn niet vertrokken, we zijn benieuwd hoe zij er nu tegenover staan. Barcelona beraadt zich. We willen de aandacht van iedereen, omdat jonge mensen niet meer naar voetbal kijken. Als je denkt dat de Super League dood is, heb je het echt verkeerd. Ik ben niet bang voor de UEFA of de FIFA."

De Super League brengt niet alleen meer geld in het laatje voor de clubs, het is volgens Pérez zelfs noodzakelijk om topaankopen te kunnen blijven doen. "Het is onmogelijk om spelers als Kylian Mbappé of Erling Haaland te halen zonder de Super League. Dat is niet alleen voor Real Madrid zo, maar ook voor alle andere clubs. Er zullen zonder Super League geen grote aankopen worden gedaan."