Opzet, speelschema en uitzendingen: alle informatie over het EK onder 21

24 maart 2021 om 18:10
Laatste update: 24 maart 2021 om 18:10

Deze week begint het EK Onder 21 in Hongarije en Slovenië. Jammer genoeg zonder de Belgische beloften, die zich niet wisten te kwalificeren. Toch mogen we hopen op een mooi toernooi tussen de zestien aanwezige landen. VoetbalPrimeur.be vertelt je alles over het toernooi wat je moet weten.

De opzet: twee verschillende delen
Het EK Onder 21 wordt voor het eerst met zestien teams gehouden en is mede daardoor dit jaar voor het eerst opgedeeld in twee verschillende fases. Eind maart zal de poulefase van het toernooi afgewerkt worden, waarna de finaleronde op 31 mei van dit jaar zal beginnen. De finale staat gepland voor 6 juni en wordt in het Stozice Stadion in Ljubljana afgewerkt.

Om daar te komen moet een land bij de eerste twee in de poule eindigen en, vanzelfsprekend, ook een kwartfinale en een halve finale winnen. Het is mogelijk om in de halve finale een land te treffen waar ook al een poulewedstrijd tegen is gespeeld. Poules A en C zijn, net als poule B en D, aan elkaar gekoppeld en de uiteindelijke winnaars van die 'koppels' treffen elkaar in de finale.

De locatie: twee gastlanden
De aan elkaar gekoppelde poules zullen beiden in hetzelfde gastland worden afgewerkt. Zo weten de landen die in poule A en poule C zitten dat ze tot en met de halve finale alle wedstrijden in Hongarije zullen spelen. Speelsteden zijn Boedapest, Gyor, Székesfehérvar en Szombathely.

De ploegen die in poule B en D zijn geloot, spelen hun campagne in Slovenië. Er wordt gespeeld in Celje, Koper, Maribor en Ljubljana. De Sloveense hoofdstad heeft ook de eer gekregen om de finale te organiseren en dus weten landen uit poule B en D zeker dat ze alleen maar wedstrijden in Slovenië spelen. Landen uit poule A en D zouden voor een eventuele finale de grens over moeten.

De teams:
In poule A krijgen we Duitsland U21 (dat eerder in de kwalificatiepoule van de Belgische beloften zat) te zien. Onze Duitse buren hebben veel Bundesliga-talent in de selectie zitten, waarvan Youssoufa Moukoko misschien wel de bekendste naam is. De spits van Borussia Dortmund is pas zestien jaar, maar debuteerde al in de hoofdmacht en heeft zelfs al drie Bundesliga-goals op zijn naam staan. Met Niklas Dorsch (KAA Gent) en Lukas Nmecha (RSC Anderlecht) zitten er ook twee bekende namen in de selectie van de jonge Duitsers.

Verder in poule A krijgen we ook nog onze noorderburen van Jong Oranje. Zij worden gezien als één van de favorieten voor eindwinst en kunnen ook rekenen op flink wat grote namen. Met Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Justin Kluivert (RB Leipzig) en Jurgen Ekkelenkamp (Ajax) loopt er heel wat talent rond bij de jonge Nederlanders. Daarnaast is het uiteraard ook uitkijken naar Noa Lang, die schittert bij Club Brugge en nu mag hopen op een mooi toernooi met zijn landgenoten.

De overige teams in poule A zijn gastland Jong Hongarije en Jong Roemenië. De selectie van de Roemenen bevat geen bekende namen en de geselecteerde spelers zijn voornamelijk actief in hun vaderlandse competitie.

De winnaar van die groep mag zich naar de kwartfinale begeven en treft daar een ploeg uit poule C. Daarin zitten Denemarken, Frankrijk, IJsland en Rusland. Vooral de Fransen reizen met een ijzersterke selectie af naar Hongarije: we zien bijvoorbeeld Ibrahima Konaté van Leipzig, Jules Koundé van Sevilla, Matteo Guendouzi van Hertha BSC, Houssem Aouar van Olympique Lyon en Moussa Diaby van Bayer Leverkusen.

In de andere twee poules vinden we met Spanje, Engeland en Portugal nog drie ploegen die tot de favorieten voor de eindzege worden gerekend. De Spanjaarden zijn titelhouder en hebben nu weer veel talent tot hun beschikking zoals Brahim Diaz (AC Milan), Ricard Puig (Barcelona) en Oscar Mingueza (Barcelona), terwijl de Engelsen met Premier League-sterren als Callum Hudson-Odoi (Chelsea) en Mason Greenwood (Manchester United) ook een ploeg zijn om rekening mee te houden.

Kleine 'Belgische' connectie
Op het EK zullen we ook wat namen met een Belgische link te zien krijgen. Bij de jonge Duitsers komen zoals eerder gezegd Dorsch en Nmecha in actie, terwijl Lang de eer van Nederland moet verdedigen.

RSC Anderlecht heeft met Jacob Bruun Larsen nog een tweede afgevaardigde op het EK. Hij zal uitkomen voor Denemarken U21. Verder heeft Genk ook één speler die actief zal zijn op het WK. Dat is Bastien Toma, die Zwitserland zal vertegenwoordigen.

Het programma: data en speeltijden
Poulefase

Woensdag 24 maart
Groep A
Hongarije – Duitsland (21.00 uur, Székesfehérvár)
Roemenië – Nederland (21.00 uur, Boedapest)

Groep B
Slovenië – Spanje (18.00 uur, Maribor)
Tsjechië – Italië (18.00 uur, Celje)

Donderdag 25 maart
Groep C
Frankrijk – Denemarken (21.00 uur, Szombathely)
Rusland – IJsland (21.00 uur, Gyor)

Groep D
Portugal – Kroatië (21.00 uur, Koper)
Engeland – Zwitserland (15.00 uur, Koper)

Zaterdag 27 maart
Groep A
Hongarije – Roemenië (18.00 uur, Boedapest)
Duitsland – Nederland (21.00 uur, Székesfehérvár)

Groep B
Spanje – Italië (21.00 uur, Maribor)
Slovenië – Tsjechië (18.00 uur, Celje)

Zondag 28 maart
Groep C
Rusland – Frankrijk (21.00 uur, Szombathely)
IJsland – Denemarken (15.00 uur, Gyor)

Groep D
Portugal – Engeland (21.00 uur, Ljubljana)
Kroatië – Zwitserland (18.00 uur, Koper)

Dinsdag 30 maart
Groep A
Duitsland – Roemenië (18.00 uur, Boedapest)
Nederland – Hongarije (18.00 uur, Székesfehérvár)

Groep B
Italië – Slovenië (21.00 uur, Maribor)
Spanje – Tsjechië (21.00 uur, Celje)

Woensdag 31 maart
Groep C
Denemarken – Rusland (18.00 uur, Szombathely)
IJsland – Frankrijk (18.00 uur, Gyor)

Groep D
Zwitserland – Portugal (18.00 uur, Ljubljana)
Kroatië – Engeland (18.00 uur, Koper)

Kwartfinales
Maandag 31 mei
KF 1: winnaar groep A – nummer twee groep C (nnb. Boedapest)
KF 2: winnaar groep C – nummer twee groep A (nnb, Székesfehérvár)
KF 3: winnaar groep B – nummer twee groep D (nnb, Maribor)
KF 4: winnaar groep D – nummer twee groep B (nnb, Ljubljana)

Halve finales
Donderdag 3 juni
HF 1: winnaar KF 1 – winnaar KF 2 (nnb, Székesfehérvár)
HF 2: winnaar KF 3 – winnaar KF 4 (nnb, Maribor)

Finale
Zondag 6 juni
Winnaar HF 1 – winnaar HF 2 (nnb, Ljubljana)

De historie
Voor het eerst in de geschiedenis wordt het toernooi met zestien landen gespeeld, maar twee jaar geleden was het nog een groep van twaalf landen die om de Europese titel vocht. Jong Spanje mocht de beker omhoog houden door in de finale met 2-1 te winnen van de leeftijdsgenoten van Duitsland, waar de uitslag twee jaar eerder nog met 1-0 in het voordeel van de Duitsers uitviel.

De Spanjaarden zijn daarmee, samen met Italië, recordkampioen met vijf Europese titels. Daarachter volgt een groep landen met twee kampioenschappen zoals onder andere Nederland. Onze jonge Duivels wonnen het toernooi nog nooit. De beste prestatie werd in 2007 behaald met een plek in de halve finales. Die werd met 2-0 verloren van Servië, dat in de finale zelf onderuit ging tegen Nederland.

Het team dat in de halve finales verloor van Servië

Waar kan ik het toernooi zien?
Aangezien de Belgische selectie niet deelneemt aan het toernooi wordt het knap lastig om wedstrijd op het EK U21 te bekijken. In België hebben RTBF en VRT de uitzendrechten voor het toernooi wel, maar het wordt nog afwachten of ze de wedstrijden ook zullen uitzenden. De Nederlandse wedstrijden worden wel uitgezonden door de NOS.

De hoogtepunten van alle wedstrijden zijn vanaf middernacht na de wedstrijd beschikbaar op de site van de Europese voetbalbond.