Gaat Leye de fout in met Carcela? ‘Te veel verantwoordelijkheid tegen RSCA'

3 maart 2021 om 09:40
Laatste update: 3 maart 2021 om 09:40

RSC Anderlecht won met 1-3 op het veld van Standard Luik. Huisanalist en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock nam de beladen wedstrijd en vooral één speler onder de loep: aanvoerder van de Rouches Mehdi Carcela.

Leye trok gisteren de kwaliteiten van zijn spelersgroep in twijfel, deels terecht. Leye is hier zelf mee verantwoordelijkheid voor. Carcela is qua intrinsieke kwaliteiten een van de beste spelers bij Standard. Wat ik mij afvraag is, waarom verdient Carcela het om basisspeler en kapitein te zijn? Daarbovenop kreeg de Marokkaan nog eens een contractverlening… Voor mezelf kan ik enkel concluderen op naam maar niet op prestaties. Waarom Standard een grote fout begaat om Carcela zoveel verantwoordelijkheid te geven.

Zoals geweten moet Carcela het van zijn voetballende kwaliteiten hebben. De pressing van Standard was zo afgesteld dat Carcela de minste meters moest lopen.  Klauss ging in de opbouw van Anderlecht bij Miazga staan waardoor Delcroix de vrije man was. Carcela moest dan vanuit Lawrence druk op Delcroix zetten. Op die manier hoeft Carcela niet mee te lopen met Lawrence zoals Balikwisha wel Murillo volgde. Wanneer Carcela door zou gaan op Delcroix moet doordekken richting Lawrence. Door op deze manier te pressen moet Carcela een kort sprintje trekken waardoor Standard hem bij een mogelijke balverovering fris aan de bal krijgt.

Anderlecht loste dit eenvoudig op waardoor het makkelijk door de pressing van Standard kon spelen mede doordat Carcela amper negatieve pressing gaf. Anderlechte zette zowel Nmencha en Mukairu bij Siquet waardoor deze gebonden werd. Siquet kon dan niet back op back gaan. Carcela sloot de passlijn niet voldoende af, waardoor Lawrence makkelijk werd vrijgespeeld, de momenten dat Carcela de passlijn wel goed afsloot vond Anderlecht Lawrence gemakkelijk doormiddel van een derde man.

Balbezit
Standard bouwde op met een 3-mansverdediging. Gavory maakte de +1 ten opzichte van Diaby en Nmencha, Amuzu stond half/half om eventueel druk te ontwikkelen naar Gavory. Rechts schoof Siquet hoog door, waardoor Carcela meer aan de binnenkant kwam te spelen. Iedere keer wanneer Bokadi in balbezit kwam op rechts had deze geen aanspeelpunt omdat Carcela zich niet aanspeelbaar maakte, één keer maakte hij zich aanspeelbaar en het leidde onmiddellijk tot balverlies. Hij kwam op hetzelfde tempo in de bal, zonder eerst ruimte voor zich te creëren door eventueel een vooractie of een tegengestelde beweging. De eerste keer dat Standard over rechts door de pressing kon voetballen van Anderlecht was na 24 minuten, toen Balikwisha en Carcela van flank veranderd waren.

Op links moest Carcela de breedte houden omdat Gavory zoals eerder gezegd in de laatste linie bleef. Carcela hield amper de breedte, en kwam vaak in de ruimtes te voetballen van Amallah. Wanneer Standard een aanval wou verderzetten op de linkerflank was er nooit iemand aanwezig omdat Carcela naar binnen was gekomen. De baldrager moest dan wachten op Gavory waardoor het tempo uit de aanval was. Hierin ligt voornamelijk het grootste probleem van Carcela.

Wanneer de ploeg in balbezit is hebben de spelers drie mogelijkheden:
- speler heeft de bal
- speler biedt zich aan
- speler creëert ruimte/opent passlijn/geeft cover.

Carcela is enkel bezig om zelf in balbezit te komen, gedurende 61 minuten heeft hij een loopactie gemaakt om iemand anders in balbezit te krijgen of een ruimte te openen, Klauss die inzakte en Carcela die diepte maakte om de laatste linie van Anderlecht achteruit te houden. De andere keren probeerde hij alleen maar zelf aanspeelbaar te worden waardoor hij (onbewust) ruimtes sluit voor ploeggenoten. Enkele keren kon hij eenvoudig Siquet vrijlopen, maar dit deed hij niet. Of hij het moment niet herkende laat ik in het midden.


Hier staat Siquet net buiten beeld. Omdat Carcela op de flank blijft, kan Siquet niet overlappen. Als Carcela hier meer naar binnen zou spelen, dan brengt hij Lawrence in vertwijfeling en opent hij de ruimte voor Siquet op de flank. Wanneer een speler deze loopacties zonder bal maakt brengt hij de tegenstander in keuzes. 

Carcela heeft zich op 61 minuten een keer aanspeelbaar gemaakt met zijn gezicht naar doel waarna hij de bal goed switcht naar Balikwisha, hij komt onder de bal op hetzelfde tempo. Balikwisha speelt Carcela terug in die Mukairu dribbelt, in plaats van te versnellen blijft hij op hetzelfde tempo lopen. Mukairu komt eenvoudig terug en verovert de bal. Het lijkt of Carcela geen ritme veranderingen meer heeft in zijn spel…

Wanneer hij dan balverlies lijdt, heeft hij vaak rouwmomenten of blijft hij gewoon staan. In het begin van de wedstrijd schakelde hij nog enkele keren goed om maar naarmate de wedstrijd vorderde was dit minder. In de omschakelmomenten naar aanvallen, dan haalt Carcela er vaak de snelheid uit door terug te kappen op zijn linkerbeen.

Begin tweede helft kende hij zijn beste periode met enkele van zijn typische kap en draaibewegen, maar het rendement aan deze bewegingen was 0. Standard schoof geen meter op integendeel Carcela speelde de bal terug achteruit, een pijnlijk probleem van dit seizoen: het rendement in zijn acties is nagenoeg nihil. 

Waar ik mij persoonlijk het meeste aan erger is de reacties op de ref of op mindere momenten van ploegmaats of tegenstanders. Van een kapitein mag er wel een andere attitude verwacht worden. In minuut 46 is er een moment waar zijn spel hieronder lijdt…


Carcela verliest de bal op een reglementaire manier. Eerst kijkt hij al vragend met zijn handen op het hoofd naar de lijnrechter, om dan met zijn armen open te spurten uit woede naar de ref. Hij heeft hier geen enkel oog meer voor de mogelijke tegenaanval van Anderlecht.

Conclusie
Anno 2021 waar een speler de vier hoofdmomenten moet beheersen (verdedigen, aanvallen, twee omschakelmomenten), concludeer ik voor mezelf: Carcela kan goed voetballen maar het is geen goede voetballer meer.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.
Bekijk HIER het e-book van Kristof de Croock over de Champions League-campagne van Club Brugge!