Conference League eenvoudig uitgelegd, nadelen maar ook voordeel voor België
Vanaf volgend seizoen komt er naast de Champions League en de Europa League nog een derde Europese competitie onder de noemer, Conference League. Welke impact heeft deze competitie op de Belgische competitie en welke voordelen of nadelen zijn er aan verbonden? VoetbalPrimeur.be zet het even op een rijtje.
Hoe zit de ticketverdeling momenteel in elkaar?
België heeft recht op 5 Europese tickets, die worden verdeeld over 2 tickets voor de Champions League en 3 tickets voor de Europa League. De landskampioen krijgt een rechtstreeks ticket naar de groepsfase van de Champions League. De tweede, die mag naar de voorlaatste voorronde van de Champions League, indien die club wordt uitgeschakeld maakt die club nog kans op de Europa League.
De Bekerwinnaar krijgt een rechtstreeks plekje in de groepsfase van de Europa League. De derde in de stand krijgt ook een ticket voor de Europa League maar moet in de derde voorronde al aan de bak. Terwijl de winnaar van het duel tussen de nummer 4 in Play Off 1 en de winnaar van Play Off 2 mag aantreden in de tweede voorronde van de Europa League.
Wat verandert er met de komst van de Conference League?
Voor de kampioen van België verandert er niets. De kampioen mag nog steeds rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League.
Voor de tweede in de stand blijft het Europese ticket ook hetzelfde. Die komt nog steeds in de derde voorronde van de Champions League terecht. Bij uitschakeling in die voorronde maakt de club nog steeds kans om in de Europa League te komen.
De bekerwinnaar mag niet langer rechtstreeks naar de Europa League. Wie de beker wint, moet vanaf volgend seizoen de laatste voorronde spelen. Wordt die voorronde verloren, gaat de bekerwinnaar naar de Conference League.
De nummer drie in de competitie heeft niet langer kans op de Europa League, maar is in het beste geval deelnemer aan de Conference League. Het speelt de voorlaatste voorronde van de Conference League in plaats van de voorlaatste voorronde van de Europa League.
Het vijfde ticket is voor de winnaar van het duel tussen de nummer 4 in de competitie en de winnaar van play-off II. Die club is hetzelfde lot beschoren en speelt de tweede kwalificatieronde van de Conference League in plaats van de tweede kwalificatieronde van de Europa League.
Voordeel van de Conference League?
Wie derde wordt in de Europa League komt terecht in de Conference League. Dus er is als het ware een vangnet -net zoals in de Champions League waar de derde in de poule naar de Europa League gaat- voor de ploegen die derde eindigen in de Europa League.
Een bijkomend voordeel is dat het misschien 'makkelijker' zal zijn voor een Belgische club om nog eens ver te geraken in een Europees tornooi.
Hoe werkt het praktisch?
In de groepsfase wordt de Conference League gespeeld door 32 teams in 8 groepen, maar geen enkel team is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase.
22 clubs plaatsen zich via de 3 voorrondes + play-offronde. 10 teams plaatsen zich als afvallers van de laatste voorronde voor de Europa League.
Knock-outfase: nummer 3 uit groepsfase Europa League kan worden opgevist
Na de groepsfase volgen de 1/8e finales met 16 teams. De 8 groepswinnaars zijn zeker van deze knock-outfase.
De andere 8 teams zijn bekend na een extra speelronde (Play-off) waarin de nummers twee uit de groepsfase het opnemen tegen de nummers drie van de groepsfase in de Europa League. De winnaar van de Conference League mag het volgende seizoen rechtstreeks deelnemen aan de groepsfase van de Europa League.
De eerste finale wordt gespeeld op 25 mei 2022 in Albanië, een week na de finale van de Europa League.
(Bron: Sporza.be)