Raes: "Club Brugge wordt met zijn model stilaan een uitzondering, zelfs in België"
Dit weekend staat de onvervalste derby van t'stad op het programma. Frank Raes is een rasechte Antwerpenaar en hij geeft zijn kijk hoe de Antwerpse derby tussen Royal Antwerp FC en Beerschot veranderd is doorheen de jaren.
Frank Raes groeide op in één van de wijken van Antwerpen en ging met zijn vader mee naar Beerschot gaan kijken, vandaar zijn liefde voor het Kiel. De VRT-reporter heeft zelf ook nog gevoetbald bij Beerschot. "Bij de reserven heb ik twee matchen samen met Lozano gespeeld, daarna stond hij in de eerste ploeg. Ik heb nog onder Coppens getraind. Die moest kunnen meespelen als er een matchke was, en speelde dan tot zijn ploeg won. Dat kon, want hij was tegelijk ook scheidsrechter", liet Raes weten aan Knack Vip.
Volgens Raes zijn de derby's veel veranderd ten op zichte van vroeger. "Beerschot is altijd het kleine Anderlecht geweest, meer de bourgeoisieclub dan het noeste werkmansvoetbal van Antwerp. De derby's waren vroeger amicaler. Rik Coppens en Vic Mees, de twee clubidolen, waren vrienden. Die gingen samen op café en op reis. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Nu is het meer wij tegen zij, zoals op het scorebord van Beerschot staat", laat Raes weten.
Dat heeft ook te maken met de evolutie van het voetbal, dat beseft Raes ook: "De derby brengt niet alleen leven in de stad maar ook in de eerste klasse. Dat het geen Antwerpenaren zijn die de clubs leiden? Dat heb je in het buitenland ook. Club Brugge wordt met zijn model stilaan een uitzondering, zelfs in België."