Leye komt niet in gespreid bedje terecht: Sportieve malaise en negatieve randzaken
Mbaye Leye mag Standard uit het slop proberen te trekken. Geen makkelijke opgave, al zeker niet als eerste trainersklus. VoetbalPrimeur.be lijst enkele valkuilen op die de nieuwbakken coach zal moeten overwinnen.
‘Een kind van de club’, noemde Leye zichzelf bij zijn voorstelling. De voormalige speler van onder meer Standard, Zulte Waregem en KAA Gent zal echter moeten oppassen dat hij niet het kind van de rekening wordt in Luik. Leye komt allerminst in een gespreid bedje terecht.
De aanval
Amper 22 keer wist Standard dit seizoen te scoren, slechts twee teams in de Jupiler Pro League doen slechter. Leye weet dan ook meteen waar het schoentje knelt, de aanval weer op rails krijgen wordt een topprioriteit. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Spitsen Felipe Avenatti en Obbi Oulare werden al naar de B-kern gestuurd, beide heren waren goed voor respectievelijk drie en twee goals. De huidige topscorer in de kern is Selim Amallah met zes stuks, van hem mag je echter niet verlangen dat hij de volledige doelpunten productie op zich neemt. Een nieuwe aanvaller halen is dan ook de logische keuze, met een beperkt budget is dat echter geen makkelijke oplossing.
Negatieve randzaken
Dat beperkte budget is overigens één van de vele factoren waar Leye mee zal moeten leren omgaan. De financiële situatie van Standard is niet al te best, of de club de versterkingen die Leye voor ogen heeft effectief weet binnen te halen is dan ook nog maar de vraag. Daarnaast moet Leye ook omgaan met de macht en invloed van Michel Preud’Homme én de macht van Mogi Bayat. Tot slot is het ook nog maar de vraag of het bestuur wel het volste vertrouwen heeft in Leye. In het begin van het seizoen vonden ze de Senegalees namelijk nog te onervaren, zijn die zorgen nu verdwenen? Het zou zomaar kunnen dat het bestuur Leye slechts als tussenpaus ziet met het oog op volgend seizoen. Geen ideale situatie voor eender welke coach.
Vedettemanagement
Verder staat Leye ook voor de enorme uitdaging om de toppers in Luik weer aan het voetballen te krijgen. Zo lopen er met Mehdi Carcela en Maxime Lestienne twee vedetten rond met een zwaar wegend salaris, presteren doen ze echter amper. Dat beide spelers over enorm veel talent bezitten lijdt geen twijfel, Leye zal ze echter weer aan het voetballen moeten krijgen. Daarvoor zal de nieuwe T1 ook zijn relationele vaardigheden in het werk moeten stellen, de relatie tussen het bestuur en de topspelers lijkt op een laag pitje te staan. Getuige daarvan de uitlatingen van ex-speler Paul-Jose Mpoku. Weet Leye een brug te slaan tussen de toppers in de kleedkamer en het bestuur?
De verdedigende flanken
Geen positie die in het moderne voetbal zo in belang is gestegen als de verdedigende flanken. Bij Standard wordt die rol vervuld door Nicolas Gavory en Collins Fai. Echt overtuigen doen beide spelers echter niet. Gavory toont zich niet de betrouwbaarste speler in verdedigend opzicht en brengt aanvallend niet veel bij. Fai doet het verdedigend nog degelijk, zijn voorzetten blijven echter beneden peil. Dezer dagen wordt er meer verwacht van flankverdedigers, zowel Gavory als Fai lijken die verwachtingen echter niet te kunnen inlossen. Een oplossing lijkt niet meteen voorhanden, Leye zal creatief te werk moeten gaan.
De jeugdwerking
Standard staat al jaren bekend om een uitstekende jeugdacademie. In het verleden wisten toppers als Axel Witsel en Marouane Fellaini vanuit de Luikse jeugd een internationale carrière uit te bouwen. De laatste jaren lijkt de doorstroming echter te slabakken. Met Nicolas Raskin en de onfortuinlijke Zinho Vanheusden lopen er twee talentvolle basisspelers rond bij de club die hoger dan de vaderlandse competitie mogen mikken. Zowel Raskin als Vanheusden verlieten het Luikse nest echter vooraleer als prof terug te keren bij hun jeugdclub. Leye zal de huidige jeugd moeten weten te overtuigen dat er kansen liggen bij de club, en ze die kansen dan ook weten te gunnen. Gezien de sportieve malaise is dat echter geen makkelijke opdracht.