VP’s Elf van de Heenronde: dravende rechtsachters met aanvallende impulsen

22 december 2020 om 12:00
Laatste update: 22 december 2020 om 12:00

Afgelopen weekend rondde de Jupiler Pro League 2020-2021 speeldag zeventien af, zodat de heenronde tot de geschiedenis behoort. Mede door de impact van het coronavirus lijkt ‘wisselvalligheid’ de rode draad in de eerste competitiehelft. Gelukkig ontsnapten enkele individuen aan dat grillige verloop. Naar goede gewoonte gaat VoetbalPrimeur.be naar hen op zoek in de Elf van de Heenronde. In deze tweede aflevering: de beste rechtsachter.

Adriano (KAS Eupen)
Midden augustus haalde Eupen even de voorpagina’s van de Belgische sportkranten en –websites. Niemand minder dan Adriano, jarenlange steunpilaar bij Sevilla FC en FC Barcelona, streek neer aan de Kehrweg. Dat een routinier met onder meer vier titels in La Liga en twee Bekers met de Grote Oren in de trofeeënkast een meerwaarde zou betekenen voor de Panda’s, stond vanaf dag één buiten kijf. Adriano groeide snel uit tot een sleutelpion in het technisch verzorgde voetbal van trainer Beñat San José. Door zijn tweevoetigheid draaft de Braziliaan even graag de linkerflank af.

Jelle Bataille (KV Oostende)
Met twee rode prenten is Bataille momenteel de bedenkelijke primus van de JPL-klas, maar los van die uitschuivers doet de Oostendenaar het uitstekend. Het moderne Gegenpressing-voetbal van Alexander Blessin past hem als een handschoen. De Kustboy heeft het loopvermogen om negentig minuten lang ‘de lijn te doen’, onderhoudt een uitstekende wisselwerking met Robbie D’Haese en beschikt over een prima voorzet. Een mens zou haast schrikken dat Bataille, die nu toch al drie seizoenen vlot meedraait, nog maar 21 lentes telt.

Gilles Dewaele (KV Kortrijk)
Wie aanvallende impulsen zoekt in een rechtsachter, neemt best contact op met de zomeraanwinst van De Kerels. Na vijf jaar in het vagevuur van Eerste Klasse B kwam Dewaele dit seizoen weer piepen op het hoogste niveau. En hoe! De geboren Knokkenaar is op offensief vlak één van de grootste wapens bij Kortrijk. Zijn aanvallende driften mondden voorlopig uit in drie doelpunten en twee assists. Dat hij achterin bij momenten zijn man laat staan, neemt Yves Vanderhaeghe er graag bij.

Joren Dom (K. Beerschot V.A.)
De specialst promotieduels zette afgelopen zomer dan eindelijk toch eens die overstap naar boven. Op zijn 31e verschijnt Dom steevast als eerste op het wedstrijdblad van Hernan Losada. Daar heeft zijn trainer ook alle reden toe: als een Duracell-konijn stormt Dom langsheen zijn rechterflank, met de regelmaat van de klok strooiend met gevaarlijke centers. Wie het woord ‘grinta’ in één beeld wil samenvatten, neemt best zijn fototoestel mee naar het Kiel.

Collins Fai (Standard Luik)
Onder Michel Preud’homme leek de Kameroener nog dood en begraven, maar kijk, andere bazen, andere wetten. Philippe Montanier herstelde ouderdomsdeken Fai (niemand in de huidige kern staat al langer op de loonlijst) in ere en maakte van hem de vaste schakel aan de rechterzijde van zijn achterhoede. De kleine spurtbom bedankte voor dat vertrouwen in zijn typische, energieke stijl. Voor de linksvoor van de tegenstander is het alvast zelden een pretje om tegen Fai te voetballen.

Joakim Maehle (KRC Genk)
Van onze ‘Elf van de Heenronde’ naar de Serie A, het zou zomaar kunnen voor Maehle. Champions-League-revelatie Atalanta Bergamo zou hem deze winter wegkapen uit de mijnstad. De Deense rechtsachter behoort tot de meubelstukken bij Genk, waardoor zijn kwaliteiten inmiddels genoegzaam bekend zijn. Zijn aanvallende loopacties zijn ontelbaar, ook omdat hij beseft dat medespelers als Junya Ito inmiddels perfect weten waar hij de bal wil. De bovengemiddelde techniek van Maehle doet vervolgens de rest.

Amir Murillo (RSC Anderlecht)
Lange tijd pakten transfers in Brussel vaker slecht dan goed uit, maar met Murillo schoot Anderlecht eens wél de hoofdvogel af. De 24-jarige Panamees vertoeft nu ongeveer een jaar in ons land en verteerde de overstap van de Amerikaanse MLS moeiteloos. Bij hem is het totaalpakket aanwezig: moeilijk te passeren door een combinatie van kracht en snelheid, voldoende diepgang in zijn spel en goede voeten om een beslissende pass af te leveren. Redenen genoeg voor Vincent Kompany om het systeem met ‘inverted wingbacks’ zachtjesaan te laten varen.

Jules Van Cleemput (Sporting Charleroi)
Eén van de opmerkelijkere transfers van deze zomermaanden bleek het vertrek van Van Cleemput bij KV Mechelen. Een stap vooruit, dat zeker, waardoor de jonge Vlaming stevig moest knokken in zijn wittebroodsweken in een Franstalige omgeving. De kanonstart van zijn kersverse club (achttien op achttien) hielp daar niet bij. Uiteindelijk kon Karim Belhocine toch niet meer om hem heen. Sinds november is Van Cleemput de vaste waarde op rechts, een keuze die volledig gegrond blijkt.

Nu is het aan jullie! De lezers van VoetbalPrimeur.be hebben namelijk een belangrijke stem in de samenstelling van het elftal van de heenronde. Hoe? Door te stemmen in onze poll, natuurlijk. De keuze van de lezers telt mee voor vijftig procent, onze redactie vult de andere helft in. Per positie zijn er voor de top-vijf maximaal vijf punten te verdienen, zowel bij de lezerspoll als in het oordeel van de redactie. Wie gezamenlijk het hoogste aantal punten verzameld heeft, komt in onze ‘Elf van de Heenronde’. Stemmen dus!