VP huisanalist: nieuwe rol van De Ketelaere bezorgt Antwerp defensieve problemen

13 december 2020 om 16:00
Laatste update: 13 december 2020 om 16:08

Club Brugge heeft zondagnamiddag de topper van de zestiende speeldag gewonnen op het veld van Royal Antwerp FC. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock neemt de wedstrijd onder de loep. Hij bespreekt de defensieve problemen van Antwerp en de rol van De Ketelaere bij Club.

Hoe Club de zwakte van Antwerp optimaal uitbuit
Normaal laat Club Brugge altijd de eerste bal vrij om dan pas druk te zetten. Op die manier probeert Club Brugge de tegenstander kort te laten opbouwen. Tegen Antwerp werden vanaf de uittrap al de verdedigers 'mandekkend' vastgezet. De flanken en De Ketelaere op de centrale verdedigers, de backs dekten onmiddellijk door op de wingbacks van Antwerp.

Beiranvand zijn uittrappen zijn zeer matig. Zo werd Antwerp gedwongen om toch kort op te bouwen. Club Brugge dwong Antwerp voor de rode kaart tot opbouwen over de rechterflank met Seck. Seck is zoals geweten de minste uitvoetballer achterin bij Antwerp. door de hoge druk kon Club snel en hoog de bal veroveren.

Bij de 0-1 is de laatste Antwerp speler die de bal raakt Beiranvand. Na een slechte uittrap komt de bal terecht bij Kossounou. De rode kaart komt ook na een zwakke uittrap van Beiranvand. Het plan om mandekking te zetten en hoog druk te zetten in de opbouw werkte dus goed voor Club Brugge.

Na rode kaart defensieve problemen bij Antwerp
Antwerp schakelt naar een 4-3-1-1 vanaf de rode kaart en gaat van mandekking op het middenveld over tot zoneverdediging. Op die manier proberen ze de ruimtes compact te maken met 9. Terwijl ze Mbokani alleen voorin houden om toch even te ontsnappen aan de druk van Club.

Sommige spelers van Antwerp hadden moeite met de switch naar zoneverdediging. Haroun was de enige die snel overschakelde naar zoneverdediging, terwijl de andere middenvelders nog te veel oog voor hun man hadden. Club Brugge die het numerieke overtal maakten door Lang naar binnen te trekken, hadden constant de vrije man in het middenveld; vaak Lang die naar binnen zwierf. Niet toevallig kreeg hij voor rust een grote kans nadat hij naar binnen gekomen was en door niemand opgepikt werd.

Rol van De Ketelaere
De Ketelaere ging vaak uit de spits zwerven en bracht op die manier vertwijfeling bij de centrale verdedigers van Antwerp: doordekken of blijven. Wanneer de centrale verdedigers doordekte waren het vooral Rits en Lang die opdoken in de vrije ruimte van De Ketelaere met goede infiltraties.

De Ketelaere creëerde daarnaast op de flank vaak het overtal in balbezit, wat ook weer twijfels met zich meebracht bij de centrale verdedigers van Antwerp. De grote kans van Diatta begin 2e helft is een voorbeeld van hoe De Ketelaere naar de flank zwierf en Lang makkelijk De Ketelaere vrij speelde achter de laatste linie van Antwerp.

Als de Ketelaere niet gevolgd werd door de centrale verdedigers kon hij gevaarlijk zijn tussen de linies, met zijn voetballende kwaliteiten kan hij dan als een soort spelverdeler spelen uit de spits. Mede door de rol De Ketelaere kon Lang ook rondzwerven.

De vrij statische centrale verdedigers van Antwerp hadden een zeer moeilijke middag tegen de polyvante De Ketelaere die met zijn zwervende rol veel dynamiek creëerde in het aanvalsspel van Club Brugge. Uiteraard is dit ook veel makkelijker tegen 10 mensen.

Conclusie
De 4-3-3 pakte zeer goed uit voor Clement. Het voordeel bij de 0-1 werd al uitgebreid besproken door Verheyen. Mede door de wedstrijdomstandigheden viel alles in de juiste plooi bij Club Brugge. Het wordt interessant om te kijken of Club deze winter een nieuwe spits zal aantrekken of verder gaat bouwen op de atypische rol van De Ketelaere.

Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle