De ommekeer van Anderlecht: 'Geslaagd plan van Kompany tegen KRC Genk'
RSC Anderlecht kon eindelijk nog eens winnen. Leider KRC Genk werd met 1-0 opzijgezet. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock neemt de topper onder de loep. Vooral het plan van Vincent Kompany wordt uitgelicht. Is de ommekeer ingezet?
Geslaagd aanvalsplan tegen de 5-2-3 van KRC Genk
De lage backs kwamen deze keer wel goed van pas in de opbouw. De wingbacks van KRC Genk moesten meer afstand overbruggen, mochten ze toch anticiperen op een mogelijke pass naar de back van Anderlecht kwam de passlijn naar een van de flanken open. Tegen Standard werd er getracht de flank in de rug van de wingback diep te steken. Deze keer zochten ze de ruimte aan de binnenkant van de centrale verdediger (halfspace) waardoor de aanvallers sneller in een kansrijke positie kwamen. Indien de back niet doordekte van Genk, kon de wingback van Anderlecht meters bal aan de voet nemen.
Anderlecht had een numeriek overtal op het middenveld met Verschaeren. Voor zijn jammerlijke blessure speelde hij vooral in de linkerhalfspace. Hierdoor moest Munoz regelmatig doordekken vanuit de laatste linie wat weer ruimte opende voor Nmechna.
Het Anderlecht-spel is vrij voorspelbaar. Het is momenteel nog te veel gericht op individuele impulsen. Gisteren speelden Paul, Amuzu, Nmencha allen een behoorlijke wedstrijd. Zeker Paul was heel bedrijvig, Amuzu maakt het Uronen lastig met zijn enorme diepgang. Beide spelers, vooral Amuzu moeten nog werken aan hun decision-making in de eindfase. Nmencha was zeer nuttig om de ploeg te laten aansluiten na een lange bal. Mochten deze jongens tezamen een mindere wedstrijd hebben dan zullen we dit terug zien in het aanvalsspel van Anderlecht.
Bij KRC Genk ligt dit anders. Gisteren werden de creatieve jongens Ito en Bongonda te weinig betrokken in het spel. Het kan dan toch via driehoekjes op de flank toch aan kansen geraken met Onuachu.
Hierboven in de kader; Verschaeren die vaak uitweek naar de linkerflankhalfspace. Door deze positie aan te nemen zorgt hij ervoor dat Munoz vaak moest uitstappen. Nmecha dook goed de ruimte in die Munoz achterlaat. Zo kwamen de twee grote kansen van Nmencha tot stand.
Voorbeeld waar KRC Genk doordekte op de wingbacks van Anderlecht. Maehle dekt door op de lage Mykhalichenko. Hrosovsky gaat naar Verschaeren waardoor deze niet door kan naar Lokonga. Munoz is mee naar de zijkant waar Paul de binnekant kan aanvallen. Nmechna pint beide centrale verdedigers. Paul zal met een te verre baltoets zo Nmechna voor de keeper zetten in de rug van Cuesta.
Anderlecht verdedigend
Verdedigend zat het zeer goed in elkaar. Vooral bij langdurig balverlies staat Anderlecht goed in hun 4-4-2 medium blok. De pressmomenten zaten niet altijd evengoed. Er waren enkele momenten waar Genk vrij eenvoudig door de pressing van Anderlecht kon voetballen. In de “blokmomenten” hield Anderlecht het centrum zeer goed dicht waardoor Genk enkel dreigend kon zijn via voorzetten.
Bij Genk was er te weinig beweging bij de aanvallers, maar het was vooral omdat Anderlecht zeer geconcentreerd verdedigde en de onderlinge afstanden hield dat Genk er niet door geraakte. Genk probeerde met verschillende variaties toch door het blok te geraken.
Eerst speelden ze met een “box” in het middenveld. De flanken komen in de halfspaces spelen en proberen op die manier de passlijn te openen naar de spits om er dan snel onder te komen. Genk bereikte Onuachu enkel door de lucht. Anderlecht was veel agressiever in het duel om de tweede bal dan Genk. In de tweede helft kwam Ito vaker iets lager de bal ophalen waardoor Genk in een ruit op het middenveld kwam te spelen. Dit leverde geen wederom geen gevaar door het centrum op voor Genk.
Tijdje terug sprak ik over de beperkte tactische discipline bij de middenvelders van Anderlecht met name Lokonga en Zulj. Cullen lijkt dit probleem nu opgelost te hebben. De Ier is behoudender dan Zulj maar draagt ook zijn steentje bij in het aanvallend gedeelte van Anderlecht. Dankzij hem kan Lokonga ook vrijer spelen, de jonge kapitein speelde gisteren een van zijn beste wedstrijden dit seizoen. Lokonga lijkt mee te gaan in de “grinta” die de Ier brengt.
Cullen neemt positie in de laatste linie wanneer Delcroix uitgestapt is naar de zijkant. De Ier is meer bezig met “het game management” dan zijn voorganger Zulj.
Conclusie
Twee weken geleden was ik teleurgesteld na de wedstrijd Anderlecht - Standard. Gisteren was er wel een duidelijk gameplan zichtbaar en creëerde Anderlecht op deze manier de nodige kansen. Het nadeel van het huidige aanvalsplan bij Anderlecht is dat het te veel afhangt van individuele klasse van de flankspelers. Als deze een mindere wedstrijd hebben dan zal Anderlecht het terug moeilijk krijgen om kansen te creëren.
Verdedigend staat Anderlecht al heel het seizoen vrij goed. Als ze iets lager kunnen spelen hebben ze de nodige snelheid om gevaarlijk te worden in de omschakeling. Kompany wil dominant zijn en de bal zo hoog mogelijk veroveren. Maar met zijn huidig spelersmateriaal kan hij beter kiezen om wat behoudender te spelen en vanuit de omschakeling. Anderlecht nam zo zes op zes tegen Genk en Antwerp en incasseerde geen tegendoelpunt.