Het Ivoriaanse JPL-elftal: van eeuwige lach tot Beste Afrikaanse Speler Ooit

8 oktober 2020 om 15:15
Laatste update: 8 oktober 2020 om 15:15

De Rode Duivels spelen donderdag tegen Ivoorkust. Momenteel spelen er nog elf Ivorianen in de Jupiler Pro League. Ooit speelde alleen KSK Beveren al met elf Ivorianen in de ploeg. En ook andere Belgische clubs hadden klasbakken van het Afrikaanse land in de rangen. VoetbalPrimeur.be kiest het beste Ivoriaanse elftal van 2000 tot nu in de Belgische Eerste Klasse.

Het zal je niet verbazen dat KSK Beveren de voorloper van Waasland-Beveren een groot deel van de spelers van ons elftal levert. Ook willen we nu al enkele eervolle vermeldingen doen van spelers die het net niet haalden. We denken aan Christian N'Dri Romaric (Beveren), Gohi Bi Zoro Cyriac (Standard, RSC Anderlecht, KV Oostende), Gilles Yapi Yapo (Beveren), en Yohan Boli (STVV). Ondanks dat zij zeker goede en heel goede periodes hadden in ons land, deden andere Ivorianen het net nog wat beter.

Barry Boubacar Copa
Mogelijk de sympathiekste Ivoriaan die ooit in ons land speelde en zeker de excentriekste. Als Copa zijn dag had, was hij niet te passeren. De man met de eeuwige glimlach speelde van ons elftal ook het langst in België. Stal eerst de harten van de Beveren-fans en maakte nadien probleemloos de overstap naar Lokeren om daar publiekslieveling te worden. Dat doen er weinigen hem na.

Emmanuel Eboué
De brok graniet aan de rechterkant had als zovelen bij Beveren in die tijd een verleden bij JMG Abidjan. Terwijl op de Freethiel het water aan de lippen kwam, maakte Eboué een droomtransfer naar Arsenal. Was daar lang tweede keuze, maar verzamelde uiteindelijk toch 132 duels in de Premier League. Heeft een Engelse en Turkse beker in zijn kast. Won met Galatasaray ook twee landstitels, maar leeft al in tijdje in armoede. In 2017 kwam naar buiten dat zijn vrouw met zijn geld was gaan lopen.

Simon Deli
Ondanks dat er heel veel Ivorianen in ons land speelde, pakte er weinig een Belgische landstitel. Deli deed dat wel en meteen al in zijn debuutjaar. Met Brandon Mechele vormt Deli het perfecte centrale duo van Club Brugge. Deli is stevig in de duels, kopbalsterk en uitvoetballend zeker niet slecht. Bewees ook in de Champions League mee te kunnen. De circa vier miljoen euro die Club Brugge aan SK Slavia Praag betaalde, verdiende Deli al lang terug.

Arsené Né
Behoorde tot eerste lichting Ivorianen die in Beveren belandde. Had op de Freethiel een vaste basisplaats en dwong een transfer naar Metallurg Donetsk af. Dat werd mede door blessureleed geen al te groot succes. De Oekraïners stuurden hem daarom naar Beerschot. Op Het Kiel kwam hij door een blessure nooit in actie. Nadien zou Né bij nog heel even in Tweede Klasse spelen bij KAS Eupen.

Arthur Boka
Speelde slechts twee seizoenen op de Freethiel. De linksback verzamelde over de vijftig caps voor Ivoorkust. Speelde na zijn Belgische periode nog in Frankrijk (RC Strasbourg), Duitsland (VfB Stuttgart), Spanje (Malaga) en Zwitserland (FC Sion).

Yaya Touré
We hebben in België goed en betere Ivorianen gehad, maar de beste was zonder enige twijfel Yaya Touré. Touré had alles. De perfecte combi tussen kracht, techniek en inzicht. De Belgische top kon hem begin de jaren 2000 oppikken voor drie miljoen euro, maar RSC Anderlecht en Club Brugge durfden het niet aan. Na Waasland-Beveren zou het uiteindelijk eerst Metallurg Donetsk, Olympiakos Piraeus en AS Monaco worden alvorens Touré bij de absolute Europese top terecht kwam. Touré tekende in 2007 bij Barcelona. Met het plaatselijke FC won hij onder meer de Spaanse beker, twee Spaanse landstitels, de Champions League en de wereldtitel. Vertrok nadien naar Manchester City om daar even drie Premier League-titels en een FA Cup op zijn palmares bij te schrijven. De enige in ons lijstje die verkozen werd tot Afrikaans voetballer van het jaar. Touré flikte het vier keer. 

Didier Zokora
Naast Toure zetten we een andere Maestro. Kwam in 2000 bij KRC Genk terecht. Een schot in de roos. Met Genk veroverde Zokora in het seizoen 2001 – 2002 de Belgische landstitel. Won later ook nog bekers met Tottenham en Sevilla.

Gervinho
De laatste der Ivorianen (van de eerste Beveren-lichting) draait momenteel op zijn 33e nog mee in de Serie A bij het nieuwe Parma. Zijn manen wapperden ook nog op de linkerflank van onder meer Lille, Arsenal en AS Roma. Pas in het midden van zijn loopbaan werd duidelijk dat zijn haar ons beetnam zoals zijn dribbels zijn tegenstanders.

Zézéto
Had samen met Gilles Yapi Yapo de mooiste Ivoriaanse naam in de Belgische competitie. Venance Zézé – zoals ie werkelijk heet – was een van de weinige spelers die na Beveren een stap hogerop zette in België. Zézéto kwam op de rechterkant bij KAA Gent terecht. Dat werd helaas voor hem geen al te groot succes. Moest van de Buffalo's op huurbasis gaan spelen voor FC Brussels en Beveren.

Arouna Koné
Ook Lierse SK levert één speler voor ons elftal. Op achttienjarige leeftijd krijgt Arouna Koné een kans op het Lisp. Het talent toont zich meteen en is goed voor elf rozen in wat later blijkt zijn enige seizoen in ons land. Wordt voor één miljoen euro verkocht aan Roda JC. Trekt later naar PSV, dat op haar beurt twaalf miljoen euro zal ontvangen van Sevilla voor de diensten van de spits.

Aruna Dindane
Afsluiten doen we nog met een echte topper. Als talent kwam Aruna als doublure van  Jan Koller en Tomasz Radzinski naar het Constant Vanden Stockstadion. Toen het duo vertrok begon de Ivoriaan pas echt aan zijn opmars in het Belgische voetbal. Pakte met RSC Anderlecht twee Belgische landstitel en slaagde erin als eerste Afrikaanse voetballer ooit de Gouden Schoen te winnen.