17 van de 18 teams kwamen tot scoren, en meer opvallende cijfers van speeldag 7
Wekelijks voetballen de Jupiler Pro League-clubs een hoop cijfermateriaal bij mekaar. In de rubriek De Statistiek licht VoetbalPrimeur.be er steeds enkele opvallendheden uit.
20 elfmeters: Stijging ten opzichte van de voorbije jaren
Een van de meest besproken fases dit weekend was de VAR-interventie bij de Brugse derby. Ref Visser legde de bal op de stip voor Cercle, maar daar besliste de videoscheidsrechter anders over. Achteraf gaf ook het Referee Department aan dat de VAR in de fout was gegaan en Cercle een penalty was ontnomen. Het inspireerde ons om eens te kijken of er sinds de invoering van de videoref meer of minder strafschoppen werden toegekend.
En wat blijkt, tot nu toe werd er relatief vaak gewezen naar de strafschopstip. Op 63 matchen was dat 21 keer, oftewel 0.33 keer per match. Ter vergelijking: in de vijf jaren voordien schommelde dat cijfer steeds tussen 0.23 en 0.28. Een werkelijk verschil dus. Maar, zo blijkt uit de ratio van vorig seizoen, is de invloed van de VAR hier niet meteen merkbaar. Toen werden er op 232 wedstrijden 57 penalty’s gefloten, of 1 op 4.
VAR | De juiste beslissing? 🤔#CLUCER pic.twitter.com/6e1OR4JiUe
— Eleven Sports (NL) (@ElevenSportsBEn) September 27, 2020
17 scorende teams: Doelpuntrijke speeldag… althans voor dit seizoen
Meer strafschoppen betekent ook meer goals? Kijken we naar de voorbije speeldag, dan mogen we alvast niet klagen over de doelpuntenproductie. 17 van de 18 ploegen kwamen tot scoren, enkel STVV verzaakte om te scoren. Zo dicht kwamen we niet meer bij een speeldag waarin alle ploegen scoorden sinds de openingsspeeldag, toen uitgerekend landskampioen in eigen huis niet wist te scoren tegen Sporting Charleroi en ook Cercle Brugge het net niet vond. Desalniettemin was speeldag 7 de meest doelpuntrijke van het huidige seizoen met gemiddeld 3,4 treffers per match. Mooi, maar in het verleden werd de toeschouwer uiteraard al meer verwend. Zo nemen we u mee naar de zesde speelronde in het seizoen 2000-2001. Toen voetbalden achttien teams maar liefst 47 goals bij elkaar, goed voor een waanzinnig gemiddelde van 5,22 potten per match.
6 Gentse puntjes: Maar eenmaal de diesel op gang komt...
Iets minder waanzinnig – en dat is een understatement – is de competitiestart van KAA Gent. We schreven al eerder dat de Buffalo’s de diesels onder de voetbalclubs waren, maar nu lijkt de motor toch echt te sputteren. Het pakte 6 op 21, dat overkwam Gent deze eeuw slechts eenmaal: in het seizoen 2017-2018. Toen bewees het als geen ander dat een dieseltje – eenmaal onder stoom – niet meer te stoppen is, en eindigde het zelfs nog vierde.
Ook RSC Anderlecht, toch vaak onderwerp van kritiek, kan steun vinden in het verleden. Het verloor dit seizoen nog niet, iets wat hen de afgelopen tien jaar al drie keer eerder gebeurde. Tweemaal buitte het die ongeslagen start uit tot een landstitel. Voor een drie op vier? Komende weekend kan voor de bevestiging van de reeks gezorgd worden tegen Club Brugge.