Zeven redenen: Waarom Messi weg wil bij FC Barcelona
Het is haast niet voor te stellen: Lionel Messi in het shirt van een andere club dan FC Barcelona. Maar na de mededeling dat hij wil vertrekken, is er geen weg meer terug. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Messi wil Barça transfervrij verlaten door gebruik te maken van een ontsnappingsclausule, zo maakte hij dinsdag duidelijk in een fax. Niet veel later kwam de bevestiging van de clubleiding. Het bestuur - onder leiding van president Josep Maria Bartomeu - ziet het echter anders: de clausule zou in juni zijn verlopen. Het droomhuwelijk tussen Messi en Barça dreigt nu, na ruim twintig jaar, uit te lopen op een vechtscheiding. Dit zijn de zeven redenen waarom de Argentijn weg wil.
El Burofax pic.twitter.com/4xIlcviwpe
— Fermín de la Calle🏉 (@FermindelaCalle) August 25, 2020
Het bestuur onder leiding van Bartomeu
Sinds hij in 2015 werd benoemd tot president, is de aftakeling van Barcelona zichtbaar. Messi had vanaf het begin twijfels bij het nieuwe bestuur, maar tekende drie jaar geleden toch voor vijf seizoenen bij. Bartomeu ging ermee akkoord dat de Argentijn het contract elk jaar kosteloos zou kunnen opzeggen. Op die clausule beroept het kamp-Messi zich nu.
Het is een zware klap voor Bartomeu, die dacht dat Messi zo vergroeid was met Barça, dat hij zijn carrière honderd procent zeker zou beëindigen in Camp Nou. Messi vond het na de Champions League-vernedering tegen Bayern München hoog tijd voor radicale veranderingen in het bestuur. Dat is niet gebeurd. Messi gaat niet wachten tot de ambtstermijn van Bartomeu in 2021 is voltooid.
Messi is bovendien niet vergeten dat de spelersgroep van Barça na de corona-uitbraak door Bartomeu onder druk werd gezet om zeventig procent salaris in te leveren. 'Verrassend dat mensen binnen de club ons onder een vergrootglas leggen', liet hij eind maart weten in een statement. Bovendien zit het hem niet lekker dat het gesprek met Ronald Koeman is uitgelekt via RAC1, het huismedium van Bartomeu.
De breuk met Valverde en diens opvolging
Ernesto Valverde leidde de club naar twee landstitels, maar kreeg op 13 januari zijn congé. Het ontslag was onvermijdelijk, omdat onder leiding van de 55-jarige Bask het 'Barça-DNA' uit het spel van de Catalaanse grootmacht verdween. Messi was echter een voorstander van Valverde en werd van tevoren niet ingelicht over de breuk.
Na de aanstelling van Quique Setién ging het van kwaad tot erger in Camp Nou. Messi onderhield altijd een goede relatie met zijn trainers sinds hij in 2004 debuteerde - denk aan Frank Rijkaard, Josep Guardiola, Tata Martina en Tito Vilanova. Maar met de incapabele Setién en diens assistent Eder Sarabia was Messi al snel klaar.
Messi ignoring as soon as Sarabia arrives, there’s no way of justifying this. pic.twitter.com/nnPT9q9AYj
— 𝕽𝖚𝖇 💎 (@Manizuela) June 30, 2020
De ruzie met de technische leiding
Mager spel, magere resultaten en een veelbesproken trainerswissel: in het seizoen 2019/2020 ontspoorde Barça definitief. Eén van de dieptepunten was de publiekelijke ruzie tussen Messi en technisch directeur - en voormalig teamgenoot - Éric Abidal. Die had zich in februari laten ontvallen dat sommige spelers ontevreden waren en niet bereid alles te geven voor Valverde.
Die opmerkingen schoten Messi in het verkeerde keelgat. "Om eerlijk te zijn doe ik dit soort dingen liever niet. Maar ik denk dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn taken", liet Messi weten op zijn Instagram. "Ik vind dat als je over spelers praat, je ook met namen moet komen. Doe je dat niet, dan voed je de geruchten en gaan mensen dingen zeggen die niet kloppen."
De kous leek daarmee af, maar begin maart bleek dat Messi en Abidal 'the day after' bijna met elkaar op de vuist zijn gegaan. Toen Messi in de gaten kreeg dat Fransman op het sportcomplex was, brak hij de training af om Abidal de waarheid te vertellen. Volgens Spaanse media moesten er meerdere spelers aan te pas komen om Messi in toom te houden. Abidal, verantwoordelijk voor het falende transferbeleid in Camp Nou, vertrok vorige week.
Bayern München declasseert Barcelona: het wordt 2-8! 😳
— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) August 14, 2020
Je leest het goed - 2-8... 👋#ZiggoSport #UCL #BARBAY pic.twitter.com/2mYYtOH5WS
De vernedering door Bayern München
De twijfels bij Messi werden twee weken geleden nóg groter, toen Barça voor schut werd gezet door Bayern München in de kwartfinale van de Champions League (2-8). De nederlaag voelde voor Messi als de ultieme klap in zijn gezicht. Het liet zien hoe diep Barça is gevallen: voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 pakte bleef de prijzenkast leeg.
Het wegsturen van Suárez
Eén van de gelukkigste periodes van Messi in het Barça-shirt was het MSN-tijdperk, toen hij een 'tridente' vormde met Luis Suárez en Neymar. Toen de clubleiding in 2017 liet vertrekken was Messi boos, maar de manier waarop Suárez deze week van Koeman te horen kreeg dat hij moet uitkijken naar een nieuwe club is de druppel geweest. Suárez is zijn belangrijkste steun in de kleedkamer en bovendien een intieme vriend én buurman. Messi vindt dat de Uruguayaan respectloos is behandeld.
Het gesprek met Koeman
Vorige week woensdag werd Koeman aangesteld als nieuwe trainer van FC Barcelona. De avond daarvoor benadrukte Bartomeu dat Messi een centrale rol speelt in de plannen van Barça, terwijl Koeman bij zijn presentatie ook duidelijk was: de toekomst van Messi ligt - wat hem betreft - in Catalonië.
Messi onderbrak vorige week zijn vakantie in de Pyreneeën voor een gesprek met Koeman. De Nederlandse trainer wist hem echter totaal niet te overtuigen. 'De privileges zijn voorbij. Je doet wat nodig is voor het team, ik ga niet flexibel zijn', zou Koeman tegen Messi hebben gezegd.
De Argentijnse aanvoerder ziet Koeman niet als de man die het nieuwe Barça-project kan leiden. Bovendien wil hij prijzen winnen, vooral de Champions League (zijn vijfde). Op zijn leeftijd heeft hij geen tijd meer voor een tussenjaar.
Het lonken van vier clubs
Slechts vier clubs lijken het salaris van Messi - zo'n 29 miljoen euro per jaar - en de mogelijke transfersom op te kunnen hoesten: Manchester City, Paris Saint-Germain, Internazionale en Manchester United. De Europese topclubs wachten af en zullen op de achtergrond alle plussen en minnen op een rijtje zetten.
Manchester City lijkt de beste papieren te hebben. Guardiola zou vorige week al met Messi hebben gesproken over een mogelijke overstap. Bij PSG kan hij herenigd worden met Neymar, die lange tijd terug leek te keren naar Camp Nou om weer in één team met Messi te kunnen spelen. En het gonst van de geruchten rond Inter.
(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)