VP Krijtbord: Standard mist creativiteit, spitsenduo van Genk overtuigt niet
Nu de Jupiler Pro League weer op volle toeren draait, vliegen de voor- en nabeschouwing de Belgische voetbalfan om de oren. VoetbalPrimeur.be wil daar een kwaliteitsvolle aanvulling op zijn. Daarom start onze redactie met de rubriek 'Het krijtbord', waarin tactische analyses rond de clubs uit onze hoogste klasse aan bod komen. In deze aflevering bestudeert huisanalist Kristof De Croock, scout bij het Nederlandse PEC Zwolle, de topper van zondagnamiddag tussen Standard Luik en KRC Genk (0-0).
Opstellingen
Met de blessure van Bastien was het uitkijken hoe Montanier zijn afwezigheid ging opvullen. Waar ik zelf verwachtte dat Standard niet van game plan zou wijken en ging spelen met Cimirot op positie 6 ,Raskin op positie 8 zodat Amallah vanuit een iets vrije rol spelen op links kon spelen. Daarbij behoud je meer discipline in verdedigend opzicht tegenover de gevaarlijke tandem Ito – Maehle. Wolf wijzigde op 2 posities, door Daehli uit de ploeg te zetten verandert hij toch van game plan. Waar Genk de eerste wedstrijden in balverlies vanuit een 4-2-3-1 in zone aanving koos Wolf vandaag voor 4-4-2 in balverlies.
Opstellingen in balbezit beide teams
Genk
Waar Genk voorbije wedstrijden een overtal probeerde te creeren door de flanken te laten afhaken naar de halfspace dieper in het middenveld + Daehli die vaak tussen de linies aanspeelbaar was en zo middenvelders pinde. Zou Wolf zijn overtal op het middenveld opgeven in een 4-4-2 of zou hij Dessers tussen de linies laten spelen?
2 aanvallers van Standard zetten druk dus kiest Genk voor op te bouwen met 3 mensen met Munoz er net voor. Je ziet duidelijk de 2 flanken in de halfspace en Daehli die probeert de 2 centrale middenvelders te pinnen door tussen hun te spelen.
Genk speelde vooral vanuit de omschakeling. In verdedigend opzicht hielden de limburgers het centrum goed gesloten met een medium blok. Door de 2 centrum
aanvallers Cimirot te laten schaduwen in balbezit en de linies compact te houden, kwam Genk niet in ondertal op het middenveld.
2 spitsen schaduwen Cimirot.
Standard
Standard had het zeer moeilijk om te combineren door het middenveld, ook in chaotische momenten heeft de ploeg van Montanier geen houvast. Het enige gevaar dat er kwam voorbije wedstrijd was via de ‘ruiten’ op de flanken. Genk sloot goed de passlijnen vanuit de zone waardoor de ruit van Standard onschadelijk werd, Standard enkel via een snelle switch (crossbal) naar de contraflank gevaarlijk kon zijn via een vroege voorzet. Deze vroege voorzetten werden goed verdedigd door Genk door genoeg mensen in de box terug te hebben met de nodige lengte, vaak was bij Standard enkel Avenatti het eindstation in de 16 meter.
Hier ligt een mogelijkheid om een 1 op 1 te krijgen op de flank met Fai. Raskin kiest ervoor om terug te kaatsen op Vojvoda en die dan snel kantelt naar de contraflank. Een van de vele voorbeelden waar Standard een te passieve houding toont in balbezit.
Heatmap van Standard waar duidelijk is dat het ondanks de theorie van de man meer op het middenveld, totaal geen dreiging had vanuit het centrum.
Bij Genk was er dan weeral in balbezit te weinig beweging tussen de linies. Onuachu en Dessers waren statisch in de opbouw. Ito had enkele momenten waar hij tussen de linies kon komen waardoor Cimirot voor de keuze stond, hier kon Genk veel meer uit halen. De grootste kans met Onuachu komt uit een fase waar een flank kiest om tussen de linies te komen.
Kans Onuachu, Bongonda komt tussen de linies waardoor Fai moet kiezen omdat Uronen de ruimte in de rug van Fai aanvalt. Hierdoor komt Bongonda alleen vrij.
Lucumi speelt in op Uronen, waardoor Bongonda de nieuwe ruimte kan aanvallen in de rug van Fai. Een van de spelprincipes van Wolf die Genk te weinig gebruikte vandaag: Diepgang zonder bal.
Genk koos vaker voor de lange oplossing, waardoor het simpel de eerste pressingolf van Standard overspeelde en kon proberen vanuit de lange bal in een 4 vs 5 kansen af te dwingen. Een ander aanvalsplan was de omschakeling bij Genk.
Door de mandekking op het middenveld liet Genk hun middenvelders slim uitzakken waardoor er hoger op het veld rond Onuachu een 4 vs 5 ontstaat.
Omschakelingmoment dat door de hardwerkende Amallah in de kiem word gesmoord. Amallah waar ik eerst twijfels bij had omtrent zijn defensieve taken, speelde zeer gedisicplineerd en was een van de aanjagers bij het druk zetten of snel terug in positie te komen bij potentiele tegenaanvallen van Genk.
Conclusie
In een zoutloze topper rekende Genk vooral op zijn defensieve organisatie. Offensief kwamen de Limburgers te weinig in het stuk voor, ondanks de aanwezigheid van spitsenduo Dessers-Onuachu. Standard was op eigen veld niet in staat het blok van Genk te ontwrichten. Het ontbrak de Rouches vooral aan creativiteit.
Kristof De Croock
(Scout PEC Zwolle)
Gastauteur voor VoetbalPrimeur.be