Koeman zadelt KNVB op met probleem: negen kandidaat-opvolgers voor Oranje

17 augustus 2020 om 22:42

Alles wijst erop dat Ronald Koeman binnen enkele dagen op de FC Barcelona-trein stapt. Daarmee zadelt hij de KNVB op met een fors probleem. Wie komen in aanmerking om de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te worden?

Veertien maanden geleden stond Barça voor het eerst op de stoep, waarna begin dit jaar opnieuw een aanbieding volgde: twee keer ging Koeman niet in op de Catalaanse avances, hoezeer hij ook droomde van een terugkeer in Camp Nou. Driemaal blijkt echter scheepsrecht. Koeman wordt na Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat de vierde bondscoach op rij die afzwaait zonder op een EK of WK te hebben gestaan.

Louis van Gaal
Om de eerste kandidaat-opvolger kan niemand heen: Van Gaal. Bij elke vacature in de top van het Nederlandse voetbal, valt zijn naam. En dat is niet zonder reden. Hoewel de 69-jarige oefenmeester de afgelopen jaren al een paar keer met pensioen leek te zijn gegaan, lijkt het niet ondenkbaar dat hij voor het Nederlands elftal een uitzondering maakt.

Van Gaal, die in Portugal woont en zijn tijd vooral besteedt aan zaken als onroerend goed, golf, tennis en zijn familie, was twee keer eerder bondscoach van Oranje. Met wisselend succes: in 2002 greep hij met een ijzersterke ploeg naast een WK-ticket. Op het fenomenale WK van 2014 verraste 'zijn' Oranje vriend en vijand door op de derde plek te eindigen.

Peter Bosz
"Bondscoach worden is het hoogste dat in Nederland kan worden bereikt. Het zou geweldig zijn als het zover komt. Zo niet, dan is het zo", zei Bosz twee weken geleden tegen het Duitse persbureau DPA. Toeval of niet: Bosz is een serieuze optie voor de vacature. De vraag is echter of hij haalbaar is. De trainer van Bayer Leverkusen verlengde begin dit jaar zijn contract met twee seizoenen.

Bosz was in Nederland trainer van AGOVV, De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse en Ajax. Met de Amsterdammers verloor hij in 2017 de finale van de Europa League van Manchester United. Daarna ging hij aan de slag bij Borussia Dortmund en vervolgens bij Leverkusen.

Frank de Boer
Na een zeer succesvolle periode bij Ajax, de club waarmee hij vier seizoenen op rij kampioen van Nederland werd, is de trainersloopbaan van De Boer ontegenzeggelijk in het slop geraakt. Bij Internazionale en Crystal Palace hield hij het niet langer dan drie maanden vol, terwijl zijn American Dream bij Atlanta United ook veranderde in een nachtmerrie.

Toch is De Boer geen gekke optie voor de KNVB, die vaak voor de 'veilige' weg kiest in de selectieprocedure van bondscoaches. Voordeel is dat hij per direct beschikbaar is. De Boer zat tussen 2008 en 2010 al op de bank bij Oranje, als rechterhand van Bert van Marwijk.

Alfred Schreuder
Nog een Nederlandse trainer die niet uitgekocht hoeft te worden bij een club. Schreuder vertrok begin juni plotseling bij TSG Hoffenheim, vlak voor het einde van het Bundesliga-seizoen. Vanwege een verschil van inzicht over het toekomstbeleid van de club besloot de Barnevelder op te stappen bij de Duitse club. Als de KNVB wat wil, is haast geboden: Schreuder heeft een aanbieding van Maccabi Tel Aviv op zak en kan ook richting Barcelona trekken met Koeman.

Mark van Bommel/Bert van Marwijk
Zijn ontslag bij PSV voelt negen maanden na dato nog steeds vers, maar waarom zou Van Bommel niet voor eerherstel kunnen gaan bij Oranje? De 79-voudig international heeft de reputatie en de uitstraling, maar moet volgens zijn critici tegelijkertijd nog veel leren. In dat kader kan Van Marwijk hem wellicht helpen. Aan ervaring geen gebrek bij de voormalige bondscoach, die Oranje in 2010 naar de WK-finale leidde.

Henk ten Cate
In april 2017 dacht Ten Cate de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te zijn na enkele gesprekken met de toenmalige technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB. Toen bleek dat de bond meer bedenktijd nodig had en Dick Advocaat nadrukkelijk in beeld kwam, besloot hij zich terug te trekken. Met nieuwe mensen aan het roer in Zeist, kan de 65-jarige Ten Cate nu alsnog met een schone lei beginnen.

Phillip Cocu
Cocu vertrok vorig jaar na een mislukt avontuur bij Fenerbahçe naar Derby County, waar hij met één overwinning in de eerste acht wedstrijden een desastreuze start beleefde. Met Wayne Rooney als nieuwe aanvoerder na de jaarwisseling werden de resultaten beter, maar genoeg voor promotie was het uiteindelijk niet. Financieel is Cocu minder aantrekkelijk voor de KNVB, omdat hij zijn contract in Engeland nog drie jaar doorloopt. Net als De Boer was Cocu tussen 2008 en 2010 assistent-bondscoach bij Oranje.

Giovanni van Bronckhorst
Begin januari werd bekend dat Van Bronckhorst aan de slag ging als trainer van Guangzhou R&F, maar door het coronavirus moest de voormalige linksback lang wachten. De competitiestart was vervolgens ronduit slecht: afgelopen weekend, in de vijfde speelronde, boekte Van Bronckhorst zijn eerste zege. Het lijkt wat vroeg voor een vertrek uit China, maar de droombaan bij Oranje zal de 106-voudig international niet koud laten.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)