Directeur refs over Vertenten en Delferère:"Doe ik geen sluitende uitspraken over"

24 juli 2020 om 10:00

In 2018 kwam het schandaal van matchfixing in het Belgisch voetbal aan het licht. Als gevolg werden scheidsrechters Bart Vertenten op non-actief gezet. Twee jaar later gaat Het Belang van Limburg na hoe ver de refs staan na het schandaal.

Toen bekend werd dat Belgische scheidsrechters betrokken waren bij matchfixing kregen de collega-scheidsrechters hulp en werden ze gecoacht. “Na het dossier Propere Handen was onze integriteit en vertrouwen enorm aangetast”, zegt Operationeel directeur Stephanie Forde bij het Belang van Limburg, “Op een jaar tijd is er al veel veranderd. Je merkt dat onze scheidsrechters veel meer zelfvertrouwen hebben gekregen.”

Vertenten en Delferère zijn nog niet veroordeeld, de kans is dus reëel dat ze ooit terugkomen. Al wilt Forde die vraag liever ontwijken: “Ik ga daar geen sluitende uitspraken over doen, maar er is iets aangetast. Ze hebben een stempel gekregen”, zegt ze. 

Forde gelooft wel dat het schandaal zich niet meer kan herhalen: “Matchfixing via de scheidsrechters is een pak moeilijker geworden. Vroeger zaten alle beslissingen bij het scheidsrechterskwartet waarbij de hoofdscheidsrechter de leiding had. Nu is er controle van de VAR.”

Nieuw seizoen
De scheidsrechters zijn in ieder geval klaar voor dit seizoen. “Ze trainen 24 procent meer dan in het seizoen voordien. Daardoor zijn ze alerter als ze moeilijke beslissingen moeten nemen”, vertelt Forde. Ook de VAR maakt stappen. Er werd een Franse VAR-expert aangetrokken om de lijn van VAR-tussenkomsten te bepalen.