Het debuutjaar van Raman: van de hemel in de hel door globale crisis bij Schalke
Vorige zomer rondden enkele Rode Duivels of potentiële internationals een interessante transfer naar een club uit één van de vijf Europese topcompetities. Zo’n jaar later maakt VoetbalPrimeur.be de balans op. Hoe ziet het rapport van de verhuisde Belgen eruit? Mogen zij terugblikken op een geslaagd debuutseizoen bij hun nieuwe werkgever? Onze redactie werpt een blik over de voorbije twaalf maanden. In deze zevende aflevering: het eerste jaar van Benito Raman bij Schalke 04.
Hoge pieken en diepe dalen, zo valt het maidenjaar van Raman bij de Traditionsverein uit Gelsenkirchen het best te omschrijven. Dat ligt, voor alle duidelijkheid, niet enkel aan zichzelf. Schalke gaat zeker in 2020 door een existentiële crisis, maar daarover later meer. Eerst verdient Raman zelf de nodige aandacht. Die had hij in hoogsteigen persoon naar zich toegezogen, door twee jaar op rij tien competitiedoelpunten aan te tekenen bij Fortuna Düsseldorf. Dat de aalvlugge aanvaller die cijfers ook in de hoogste Bundesliga kon voorleggen, overtuigde Schalke vorige zomer om hem naar het Ruhrgebied te loodsen.
Van oudsher zijn Die Königsblauen een subtopper uit het Duitse voetbal en dus kreeg Raman de nodige tijd om zich aan te passen aan die status. Het was dan ook bewonderenswaardig dat onze landgenoot in de eerste drie speeldagen telkens aan de aftrap mocht verschijnen. Een aangename verrassing, zag ook bondscoach Roberto Martinez. Die gunde Raman prompt zijn interlanddebuut in de EK-kwalificatiematch in Schotland (0-4). Dat het woelwater eindelijk tot rust was gekomen, zo bevestigde hij zelf, legde hem geen windeieren.
Net wanneer alle voortekenen gunstig leken te staan, sloeg het noodlot echter toe. Door een enkelblessure moest het jeugdproduct van KAA Gent enkele weken uit roulatie. Een jammerlijke terugslag, maar niet het einde van de wereld, want begin november was hij weer van de partij. Het zou de start betekenen van zijn succesvolste periode. In anderhalve maand tijd trof Raman vier keer raak én leverde hij twee assists af. Geweldig om zichzelf op de kaart te zetten, maar evenzeer belangrijk voor zijn ploeg. In totaal bezorgden die statistieken Schalke namelijk acht extra punten. Een verdoken vorm van scorebordjournalistiek misschien, maar het onderstreept zijn bijdrage wel.
Helaas, de jaarwisseling riep die hoogvorm abrupt een halt toe. Na de winterslaap viel de motor van Raman, net als zijn ploeggenoten overigens, volledig stil. Enkele fysieke kwaaltjes werkten die dalende curve ongetwijfeld in de hand. Toch startte onze landgenoot nog negen keer in de basis in 2020. Het net vinden lukte daarin niet meer, waardoor hij zich na de corona-onderbreking voornamelijk moest tevreden stellen met een rol als invaller. Omdat de gehele club in een diepe crisis verzeild geraakte, vielen de mindere cijfers van Raman echter niet bijzonder op. En zo sluit de debutant zijn eerste seizoen in Gelsenkirchen zowaar af als meest trefzekere aanvaller, dankzij … vier rozen. Dat zegt vooral iets over zijn collega-spitsen.
Persoonlijke statistieken in de Premier League (na 37 speeldagen)
Wedstrijden (waarvan basis): 25 (19)
Speeltijd: 1610 minuten
Doelpunten: 4
Assists: 3
Gele kaarten: 2
Rode kaarten: 0
Prestaties van de ploeg
Het kampioenschap van Schalke valt grofweg op te delen in twee periodes: eentje ‘pre’ en eentje ‘post’. Nee, ditmaal doelen we niet op die verduivelde pandemie, maar wel degelijk op de traditionele winterstop. In de heenronde lieten Die Königsblauen opperbeste resultaten noteren. Acht keer trokken ze aan het langste eind, terwijl enkel Hoffenheim, Bayer Leverkusen en het onvermijdelijke Bayern München te machtig bleken. Daardoor bereikte de club het Bundesliga-keerpunt met uitzicht op Champions-League-voetbal.
In 2020 stortte het elftal van trainer David Wagner echter als een kaartenhuisje in elkaar. Schalke opende nog wel met een even knappe als belangrijke 2-0-overwinning tegen Borussia Mönchengladbach, maar een half jaar later staat het nog steeds op die ene driepunter! Vooral na de coronabreak zakte de ronkende naam uit Gelsenkirchen door de ondergrens met een blammerende 2 op 27. De grote oorzaak voor die monumentale dip situeerde zich in het aanvallende compartiment. Amper negen doelpunten wist Schalke te maken in het huidige kalenderjaar, een malaise waar ook Raman in deelde.
Niet alleen op het terrein, maar ook ernaast zag de traditieclub sterretjes. Door de financiële impact van de coronacrisis hing haar toekomst zelfs even aan een zijden draadje. Inmiddels lijkt het grootste gevaar geweken, al staat er flink wat te veranderen binnen de club. Hoogstwaarschijnlijk zal Schalke de tering naar de nering moeten zetten. Het bestuur is alvast op zoek naar een nieuwe trainer, maar of die voldoende middelen ter beschikking zal krijgen om de vrije val (veertiende in de eindstand van 2019, nu twaalfde) van de zevenvoudige Duitse kampioen om te keren, is zeer de vraag.
Hoogtepunt
Na zijn ongelukkig getimede enkelblessure keert Raman in november weer terug in het elftal van Wagner. De snelheidsduivel bedankt direct met een assist, maar heeft stilaan nood aan zijn allereerste treffer in het koningsblauw. Twee weken later volgt een uitgelezen kans bij het zwalpende Werder Bremen. Ondanks het duidelijke verschil in de rangschikking beleeft Schalke een stroeve avond aan de Weser. Tot Raman opstaat. Vlak voor de pauze is hij een eerste keer bepalend door Amine Harit de openingsgoal aan te bieden. Een tweede assist in die maand, maar nog steeds geen bevrijdende treffer.
Die komt er na de koffie wél. Na een dikke vijf minuten jaagt Raman stevig door op verdediger Sebastian Langkamp. Die laat zich het leer afsnoepen, waarop de Belgische spits pijlsnel richting doel stormt. Twijfel is er niet bij: Raman schuift de bal binnen en zet zijn ploeg op 0-2. Wanneer Werder in het slot nog de aansluitingstreffer lukt, bibbert Schalke richting laatste fluitsignaal. Dankzij Raman kan het echter drie punten bijschrijven. Het luidt een knappe reeks in van vier opeenvolgende speeldagen waarin hij tot scoren komt.
TOOOR | Benito Raman met zijn eerste doelpunt in de Bundesliga bij @s04! 😁🇧🇪
— Eleven Sports (NL) (@ElevenSportsBEn) November 23, 2019
0️⃣-2️⃣ #SVWS04 🇩🇪 pic.twitter.com/VY7vRwcIHs
Dieptepunt
Bij de herstart van de Bundesliga kijkt zowat elke voetbalfan ter wereld reikhalzend uit naar één duel in het bijzonder: de Kohlenpott Derby! Door de gedwongen onderbreking van zo’n drie maanden verkeren de ploegen wat in het ongewisse, maar stiekem zakt Schalke met knikkende knieën af naar de rivaal uit Dortmund. De magere resultaten uit februari en maart zitten nog vers in het achterhoofd. Borussia ruikt al snel bloed. Wat volgt, is een regelrechte afslachting. Uiteindelijk mag Schalke nog een kruisje slaan dat het ‘slechts’ met 4-0 weer de bus opstapt.
Voor eenzame spits Raman wordt het een traumatische namiddag. Terwijl landgenoot Thorgan Hazard de lakens uitdeelt bij de thuisploeg, raakt de Gentenaar in 45 minuten tijd welgeteld dertien keer de bal. Dat Wagner hem bij de rust in de kleedkamer houdt, voelt waarschijnlijk aan als een opluchting. Hoewel Raman zelf niet al te veel schuld treft aan het eiland waarop hij staat te voetballen, komt hij die klap eigenlijk niet meer te boven. In het restant van het Bundesliga-seizoen moet hij zich troosten met enkele onsuccesvolle invalbeurtjes.
0-4 vs. Dortmund
— Squawka Football (@Squawka) May 27, 2020
0-3 vs. Augsburg
1-2 vs. Düsseldorf
Schalke are the only Bundesliga side to lose all three games since the competition restarted. 😳 pic.twitter.com/ejje8lr8nA
VP’s Rapport: 7/10
Het is uiterst moeilijk, zelfs onredelijk, om de prestaties van Raman los te zien van de vormcurve van zijn nieuwe werkgever. Toen Schalke voor Nieuwjaar lekker draaide, kon de zomeraanwinst zich naar hartenlust uitleven. Met vier goals en twee assists oogde de balans na de heenronde ook rooskleurig. Trek die cijfers door over een volledige jaargang en de algemene teneur zou wijzen op een geslaagd debuutseizoen. De werkelijkheid ligt echter anders. Die Königsblauen zakten in de loop van 2020 schrikbarend ver weg. Raman kon niet ontsnappen aan die teloorgang.
Van een 25-jarige nieuwkomer kan je moeilijk verwachten dat hij zijn ploeggenoten na een half jaar al bij de hand neemt in tijden van crisis. Bovendien is Raman niet bepaald dat type spits waar je een teruggedrongen elftal aan kan ophangen. De kwieke aanvaller gedijt beter in steun van een speerpunt dat weegt op de achterhoede van de tegenpartij. Die ontbrak het voorbije seizoen compleet in de Veltins Arena. Als Schalke een stap vooruit wil zetten én op meer rendement hoopt van Raman, kan het twee vliegen in één klap slaan. Dan zal het wel de transfermarkt op moeten trekken. Benieuwd of de boekhouding dat toestaat.