Het debuutjaar van T. Hazard: straffere statistieken dan moordende concurrentie
Vorige zomer rondden enkele Rode Duivels of potentiële internationals een interessante transfer naar een club uit één van de vijf Europese topcompetities. Zo’n jaar later maakt VoetbalPrimeur.be de balans op. Hoe ziet het rapport van de verhuisde Belgen eruit? Mogen zij terugblikken op een geslaagd debuutseizoen bij hun nieuwe werkgever? Onze redactie werpt een blik over de voorbije twaalf maanden. In deze derde aflevering: het eerste jaar van Thorgan Hazard bij Borussia Dortmund.
Nog niet zo heel lang geleden kreeg hij nogal laatdunkend het predicaat ‘broertje van’ opgekleefd, maar inmiddels is Thorgan Hazard die schaduw van Eden volledig ontgroeid. Straffer nog: voor het eerst in hun loopbanen presteerde de jongere telg een seizoen lang beter dan de oudere. Na zijn overstap richting Dortmund doken nochtans heel wat waarschuwende woorden op. Met klasbakken als Marco Reus, Jadon Sancho, Julian Brandt en Mario Götze in de geledingen zou de concurrentie in het Ruhrgebied moordend zijn. Aan het einde van de Bundesliga-rit verzamelde onze landgenoot echter het hoogste aantal speelminuten van hen allemaal. Veelzeggend!
Trainer Lucien Favre weet met andere woorden wat hij aan Hazard heeft. Verwonderlijk is dat niet, aangezien beide heren in 2014 en 2015 nog samenwerkten bij Borussia Mönchengladbach. Sindsdien zette de Rode Duivel gestaag stappen voorwaarts, vooral inzake efficiëntie en spelvolume. Laten die twee troeven nu net uitermate van pas komen in het concept dat Favre bij Dortmund installeerde. Ook polyvalentie is een belangrijke pijler in het tactische plaatje van de Zwitser. Waar Hazard in het seizoensbegin nog voornamelijk vanop links opereerde, dook hij later steeds nadrukkelijker op de rechterflank op, om er een dodelijke tandem te vormen met Sancho. Op die manier verschafte hij linkervleugel Raphaël Guerreiro ook meer ruimte.
Om het belang van de zomeraanwinst te staven, spreken zijn individuele cijfers boekdelen. Hazard rondde zijn eerste Bundesliga-seizoen in dienst van Dortmund af met zeven goals en dertien assists. Twintig keer was hij dus betrokken bij een doelpunt van Die Borussen. Enkel Sancho was op papier van grotere waarde (zeventien goals, zestien assists). Samen had dat duo een voet in ruim de helft van de treffers: 53 keer op een totaal van 84. Dat heet impact hebben! Een eervolle vermelding verdient natuurlijk ook sensatie Erling Braut Haaland, die pas in de winterstop neerstrek in het westen van Duitsland en toch dertien keer raak trof. Opvallend was ook dat Hazard en de Noor elkaar haast meteen blindelings aanvoelden op het terrein. Daar zit ongetwijfeld muziek in voor het komende seizoen.
Als Hazard ergens progressie boekte in Duitsland, is het wel op het vlak van inhoud en body. Ook dat tonen de statistieken feilloos aan. In de hele Dortmund-kern legde enkel Achraf Hakimi meer kilometers af dan onze landgenoot. Dat is niet onlogisch, aangezien de Marokkaanse flankverdediger zo’n 300 minuten langer binnen de lijnen stond. Hazard beëindigde zijn debuutjaar bij BVB met 309 kilometers in de benen. Ter vergelijking: de koploper in dat nevenklassement is Joshua Kimmich (Bayern München), die over 34 speeldagen heen liefst 397,9 kilometer overbrugde. Voor die tomeloze inspanningen verdient een mens al eens een landstitel.
Persoonlijke statistieken in de Bundesliga
Wedstrijden (waarvan basis): 33 (28)
Speeltijd: 2392 minuten
Doelpunten: 7
Assists: 13
Gele kaarten: 3
Rode kaarten: 0
Prestaties van de ploeg
Ondanks de dure plaatsjes wist Hazard zich dus vrijwel meteen in het elftal van Favre te knokken. De resultaten van zijn kersverse werkgever speelden hem daarbij ontegensprekelijk in de kaart, want Dortmund begon met een bevredigende negen op twaalf aan de nieuwe jaargang. In die ene verliesbeurt, uit bij Union Berlin (3-1), ontbrak Hazard bovendien vanwege een blessure. Zo werd de zomeraankoop een soort van talisman. Pas begin november moest ook de Waals-Brabander zich voor het eerst gewonnen geven. De 4-0-pandoering bij Bayern bezorgden de titelaspiraties van Dortmund een fikse knauw, tussen de oren nog eerder dan in de rangschikking, al had geel-zwart voordien ook al van haar pluimen gelaten, onder meer na drie opeenvolgende gelijke spelen.
Aangezien ook Bayern een kwakkelende heenronde aflegde (waardoor Der Rekordmeister trainer Niko Kovac zelfs aan de deur moest zetten), vond Dortmund echter de moed om weer overeind te krabbelen. Tussen het debacle in München en de corona-uitbraak verloor BVB enkel nog bij Hoffenheim en Bayer Leverkusen. Tussendoor boekte het tien zeges. Daardoor vatten Hazard en co het onverwachte deel drie van de Bundesliga aan met vier punten achterstand op Bayern. ‘Een te overbruggen kloof’, pompten ze zichzelf moed in. Twee overtuigende overwinningen na de herstart deden dat vlammetje aanwakkeren, maar de allesbepalende kraker tegen de door Hansi Flick gereanimeerde uitdager ging opnieuw verloren (0-1). In het restant van de competitie was Dortmund wel professioneel genoeg om haar tweede plek vast te houden. Niettemin strandde het finaal op een respectabele dertien punten van de grote rivaal uit Beieren.
Only Jadon Sancho (15) and Thomas Müller (16) have provided more Bundesliga assists than Thorgan Hazard this season (12).
— Squawka Football (@Squawka) May 23, 2020
He means business. pic.twitter.com/ughwBS7RvR
Hoogtepunt
Een week voor de eerste kraker met Bayern (daarover verderop meer) wil Dortmund vertrouwen tanken tegen VFL Wolfsburg. Geen eenvoudige klus, want de bezoekers behoren tot de subtop in de Bundesliga. Dat wordt ook duidelijk in de eerste helft. Met de steun van de trouwe aanhang gaat de thuisploeg wel op zoek naar de openingstreffer, maar doelman Pavao Perman, de vervanger van Koen Casteels, moet zijn handschoenen niet al te vuil maken. De jarige Favre is dan ook op zijn hoede voor de vlijmscherpe omschakeling van de tegenstander, die inderdaad enkele mooie mogelijkheden verzamelt. Zijn troepen duiken met een 0-0-stand de kleedkamer in.
Na de pauze wijzigt het spelbeeld nauwelijks. Dortmund monopoliseert de bal en zoekt voornamelijk openingen via de linkerflank. Niet toevallig breekt Hazard vanuit die zone de ban. Met een strak schot in de korte hoek verlost de Rode Duivel de thuisfans én opent hij zijn eigen rekening in het Signal Iduna Park. Luttele minuten later zet hij Guerreiro op weg naar de 2-0, waardoor de zege niet meer kan ontglippen. Uiteindelijk wint Dortmund die dag met 3-0, mag Hazard zich de ‘Man van de Match’ noemen en schenkt hij zijn trainer het gedroomde verjaardagsgeschenk. De ideale generale repetitie voor wat komen gaat, zou je dan denken …
Dieptepunt
Hét kantelpunt in de titelrace van Dortmund, maar zeker ook van Bayern, valt immers een week later, op zaterdag 9 november. Hoewel Die Borussen zelf al enkele steekjes hebben laten vallen, leeft de hoop op een eerste kampioenenschaal sinds 2012 feller dan de voorbije seizoenen. Dat heeft vooral met de wankele start van de vijand te maken. Bayern zit op dat moment aan een povere 18 op 30 en beleefde een week voordien nog een afgang bij Eintracht Frankfurt: 5-1. Het luidde de zwanenzang van Kovac in. Tegen Dortmund zit Flick voor het eerst op de bank, dan nog als interim. De inzet is meteen hoog: drie punten veroveren of de titelstrijd definitief laten varen.
Het wordt het eerste scenario, en hoe! De sterren van Bayern lijken wel herboren na het vertrek van Kovac, terwijl de uitdager uit het Ruhrgebied duidelijk last heeft van zenuwen. De onvermijdelijke Robert Lewandowski zet de thuisploeg na ruim een kwartier al op voorsprong, waarna Dortmund na de pauze helemaal kopje onder gaat. Eindverdict: 4-0. Ook de andere statistieken zijn verpletterend. Zo ondernam Bayern negentien doelpogingen, tegenover … twee voor Dortmund. De bezoekers, inclusief Hazard, hebben negentig minuten lang achter een ongrijpbare bal aangehold. Hoewel de weg in die fase van het kampioenschap nog erg lang is, krijgt BVB die avond een klap waar het eigenlijk nooit meer van herstelt.
VP’s Rapport: 8,5/10
Stiekem had Dortmund op een nieuwe Bundesliga-triomf gehoopt, maar aan de individuele prestaties van Hazard zal dat niet gelegen hebben. Afgaande op zijn overtuigende statistieken deed onze landgenoot het misschien wel ietwat boven verwachting goed. Hoewel zijn ex-club Gladbach in de eindafrekening slechts op vier puntjes aftikte van Dortmund, moet zijn transfer naar de achtvoudige landskampioen wel degelijk als een stap vooruit gezien worden, zeker vanwege de verhoogde concurrentie op zijn positie. Dat Hazard zich in zijn eerste seizoen meteen tot belangrijke schakel ontpopte, meer dan andere zomeraanwinst Brandt bijvoorbeeld, is zonder meer knap.
De 27-jarige Hazard zal zijn status op zijn minst moeten bevestigen volgend seizoen, want de ambities van Dortmund reiken ver, zeer ver. De winterse komst van het fenomeen Haaland zette die al nadrukkelijk in de verf. Samen met Sancho en Hazard, met wie het dus uitstekend klikt, moet de Noorse tiener BVB naar nationale en internationale successen stuwen. Als nieuwe schakel in de uitbouw van een onstopbare machine tikte de club ook Thomas Meunier op de kop. Nu de Belgische enclave weer verder uitgebreid is in Dortmund, kan het Hazard misschien wel inspireren om nóg een trede hoger te klimmen. Richting Duitse titel, bijvoorbeeld?