De prijzenkast van Courtois puilt stilaan uit, slechts drie Duivels juichten vaker
Mathematisch kan het nog fout lopen, maar geen kat die eraan twijfelt dat Real Madrid deze week haar 34e landstitel uit de clubgeschiedenis mag vieren. Voor Thibaut Courtois en Eden Hazard wordt het hun eerste in Madrileense loondienst. Vooral in het geval van onze nationale nummer één neemt de persoonlijke prijzenkast stilaan stevige proporties aan. Hoe verhoudt die zich ten opzichte van de andere Rode Duivels uit zijn generatie? VoetbalPrimeur.be werpt een blik op de meest rijkgevulde, Belgische palmaressen.
De nakende titel van Real betekent een nieuw hoogtepunt in de glansrijke loopbanen van Courtois en Hazard. Voor die laatste wordt het een triomftocht met een bitter smaakje, want door overgewicht en blessureleed wist de topaanwinst slechts sporadisch te schitteren in zijn debuutjaar bij De Koninklijke. Niettemin schrijft Hazard straks (naar alle waarschijnlijkheid) zijn tiende clubtrofee bij. Nadat hij zich eerder tot kampioen kroonde van de Franse Ligue 1 en de Engelse Premier League, tot tweemaal toe zelfs, komt daar nu dus La Liga bij.
Op zijn 28e staat Courtois echter al een trapje hoger dan zijn één jaar oudere Real-collega. Als zijn ploeg de verwachte titel in huis haalt, zet de doelman zijn teller op dertien. Het wordt zijn tweede prijs met Los Merengues, nadat hij eerder op het seizoen al de Spaanse Supercup naar zich toe trek ten koste van ex-club Atlético Madrid. Daarin kroonde Courtois zich overigens tot strafschopheld. Toch blijft dat hoe dan ook klein bier vergeleken met de titel in de Primera Division. Dat zou overigens geen primeur zijn voor de Limburger, want in 2014 stak hij met Atlético al eens Real en FC Barcelona de loef af.
Het palmares van Courtois
(www.soccerway.com)
Diepgang, variatie én constante
Wie de prijzenkast van Courtois wat nauwkeuriger onder de loep neemt, moet toegeven dat niet enkel de kwantiteit, maar ook de kwaliteit voldoet. Allereerst prijken met de Premier League, de Europa League en binnenkort La Liga drie van de meest begeerde voetbaltrofeeën op deze aardbol in zijn vitrine. Daarnaast is de 79-voudige Rode Duivel zowat een garantie op eremetaal. Sinds zijn doorbraak bij KRC Genk in 2009 kende hij amper drie seizoenen waarin geen beker werd binnengerijfd: 2010, 2016 en 2019. In al die andere jaren mocht Courtois dus een extra plekje vrijmaken in zijn trofeeënkast.
Niet alleen de constante van zijn veroveringen valt op, ook de variatie is treffend. Tot op heden kwam Courtois voor vier clubelftallen uit in zijn carrière: Genk, Atlético, Chelsea en Real. Bij elk van die vier teams wist de Bilzenaar de landstitel in de wacht te slepen, gesteld dat er geen miraculeuze wending meer volgt in de huidige Spaanse ‘titelstrijd’. Bovendien mocht hij bij Genk, Atlético en Chelsea ook minstens één nationale beker op zijn palmares bijschrijven. Courtois weet met andere woorden wat hem te doen staat in 2021: de Copa del Rey pakken met Real! Dat kunstje flikte hij in 2013 al eens, weliswaar in dienst van de stadsrivaal.
Podium der Duivels in zicht
Wat is de erelijst van Courtois nu waard in vergelijking met enkele andere, vaak onderscheiden Rode Duivels? Heel wat! Als het sluitstuk de titel met Real definitief veiligstelt, komt hij dus op dertien stuks. Daarmee klimt hij op gelijke hoogte van ex-international Daniël Van Buyten, die met Bayern München regelmatig op strooptocht trok. Generatiegenoten als Hazard (tien trofeeën) of Axel Witsel (elf) houdt Courtois achter zich. Slechts drie collega’s van bij de nationale ploeg steken hun vaste doelman naar de kroon.
Thomas Vermaelen mag zich de prijzenkoning der Belgische voetballers noemen. Liefst twintig (!) keer slaagde zijn elftal erin een competitie naar haar hand te zetten. Bovendien verspreidde de intussen 34-jarige verdediger die titels over vier verschillende clubs: Ajax (zes stuks), Arsenal FC (twee), het leeuwendeel bij FC Barcelona (elf) en zelfs eentje bij zijn huidige werkgever, het Japanse Vissel Kobe. Met dat aantal houdt Vermaelen de ‘concurrentie’ een straatlengte achter zich. Vincent Kompany prijkt op een gedeelde tweede plek, met veertien trofeeën. Als youngster veroverde hij twee landstitels met RSC Anderlecht; de rest van zijn cv smukte de Brusselaar op in dienst van andere grote liefde Manchester City.
Zowel Kompany als Vermaelen zijn inmiddels 34 jaar en hebben dus zes jaar voorsprong op Courtois. Het is dan ook niet uitgesloten dat die laatste hen nog passeert, zeker in het geval van Kompany. Van zijn leeftijdsgenoten moet Courtois enkel Kevin De Bruyne voor laten. Dankzij triomfen bij KRC Genk, VFL Wolfsburg en uiteraard Manchester City zette KDB zijn teller al op veertien. Daar kunnen alleen al dit seizoen nog twee bekroningen bijkomen. Komende zaterdag staat de halve finale van de FA Cup op het programma, waarin City als torenhoog favoriet start tegen Arsenal FC. De Bruyne kan de Engelse beker voor de derde keer de lucht in steken. En vanaf augustus herneemt de Champions League weer. Voor het in de Final 8 mag aantreden, moeten De Bruyne en co eerst een 1-2-voorsprong uit de achtste finales verdedigen tegen … het Real van Courtois.
Vermaelen (20 in totaal): 1x Eredivisie, 2x KNVB-beker, 3x Johan Cruyff-schaal, 1x League Cup, 1x FA Cup, 4x Primera Division, 3x Copa del Rey, 1x Spaanse Supercup, 1x Japanse Emperor Cup, 1x Champions League, 1x Europese Supercup, 1x WK voor clubs;
Kompany (14): 2x Jupiler Pro League, 4x Premier League, 2x FA Cup, 4x League Cup, 2x Community Shield;
De Bruyne (14): 1x Jupiler Pro League, 1x Beker van België, 1x Belgische Supercup, 1x DFB Pokal, 1x Duitse Supercup, 2x Premier League, 1x FA Cup, 3x League Cup, 2x Community Shield;
Van Buyten (13): 4x Bundesliga, 4x DFB-Pokal, 1x Ligapokal, 1x Duitse Supercup, 1x Champions League, 1x Europese Supercup, 1x WK voor clubs;
COURTOIS (13): 1x Jupiler Pro League, 1x Beker van België, 2x Primera Division (?), 1x Copa del Rey, 1x Spaanse Supercup, 2x Premier League, 1x FA Cup, 1x League Cup, 1x Europa League, 1x Europese Supercup;
Witsel (11): 2x Jupiler Pro League, 1x Beker van België, 2x Belgische Supercup, 1x Portugese Taça da Liga, 1x Russische Premier League, 1x Russische beker, 2x Russische Supercup, 1x Duitse Supercup;
Hazard (10): 1x Ligue 1, 1x Coupe de France, 2x Premier League, 1x FA Cup, 1x League Cup, 2x Europa League, 1x Spaanse Supercup, 1x Primera Division (?)
Uitstekend geboerd, maar nog niet uitgeboerd
Het zou zomaar kunnen dat Courtois aan het begin van zijn carrière, pakweg twaalf jaar geleden, met twee handen getekend had om op een dag zijn huidige palmares bij elkaar gekeept te hebben. Tijdens het voorbije decennium heeft de Limburger zich opgewerkt tot het kransje van allersuccesvolste Rode Duivels van de huidige generatie. Naast het ruime aantal prijzen wordt zijn erelijst ook gekenmerkt door een uitvoerige variatie en diepgang. In elk land en elke club waar de Belgische nummer één voet aan grond zette, drukte hij zijn stempel. En het beste nieuws moet dan nog komen …
Courtois heeft nog een halve loopbaan voor de boeg! Zeker gezien de houdbaarheidsdatum van doelmannen moet de naam van onze landgenoot ook het komende decennium erelijsten kunnen sieren. Bij Real Madrid zit hij alvast bij de club bij uitstek om trofeeën te verzamelen. Het zou ons niet verbazen mocht één titel in het bijzonder door zijn dromen spoken, die ene hoofdprijs die nog ontbreekt: de Champions League. In 2014 strandde hij met Atlético nog op een zucht. De beker met de grote oren wordt ongetwijfeld dé doelstelling van de komende jaren, althans in clubverband. Laat ons hopen dat Courtois ons land op één van de volgende EK’s of WK’s ook eens naar het allerhoogste loodst. Afspraak in de zomer van 2021?