De Bundesliga hervat: vijftien stille sensaties die hun plek in de zon verdienen

16 mei 2020 om 12:00
Laatste update: 16 mei 2020 om 12:57

Voor verstokte voetbaldieren wordt het licht aan het einde van de tunnel steeds groter. Deze zaterdag trekt de Bundesliga zich als eerste Europese competitie weer op gang na de coronaquarantaine. De strijd om het Duitse Meisterschaft sprak altijd al tot de verbeelding, maar zal nu met nóg grotere argusogen bekeken worden. Daarom zet VoetbalPrimeur.be je op weg met een handige gids: vijftien stille sensaties van wie je kan smullen.

In tijden van overdaad komen de meeste voetballiefhebbers niet verder dan de duels van Bayern München en Borussia Dortmund, op tijd en stond aangevuld met anderhalf uurtje Bayer Leverkusen of RB Leipzig. Nu het aanbod danig ingekrimpt is, zou het niet verbazen mocht je je de komende weken op zaterdag in de zetel terugvinden terwijl je pakweg Hertha Berlijn – Mainz 05 gadeslaat. Om ook dat soort wedstrijden in optimale omstandigheden aan te kunnen vatten, zet VP.be vijftien ‘stille sensaties’ op een rijtje.

De sterren van de Bundesliga moeten we je natuurlijk al lang niet meer voor te stellen. Iedereen die zich voetbalfan pleegt te noemen, is vertrouwd met ronkende namen als Robert Lewandowski, Timo Werner of Mats Hummels. Ook erg gemediatiseerde tienersterren à la Erling Haaland of Dayot Upamecano behoeven inmiddels geen introductie meer. Onder die ultrabekende bovenlaag schuilt echter een brede middenklasse van geweldige voetballers, uitblinkers van de Bundesliga die in pre-coronatijden nét dat tikkeltje meer onder de radar bleven en nu uit de schaduw hopen te treden.

De vijftien geselecteerden staan opgelijst in alfabetische volgorde. Tussen haakjes staan, naast hun club en leeftijd, steeds twee persoonlijke scores vermeld. Die cijfers drukken de prestaties van de speler in kwestie uit tijdens de eerste 25 speeldagen van de Bundesliga. Score één is een cijfer op tien en komt van statistiekenwebsite WhoScored.com. Score twee werd uitgedeeld door het gerenommeerde Kicker. Dat Duitse magazine gebruikt een schaal van één tot zes: hoe lager je daarop scoort, hoe beter. Ter info: Lewandowski staat in beide rangschikkingen op de hoogste trede, met scores van respectievelijk 8.16 en 2.41.

Sebastian Andersson (28, Union Berlin, 7.24 / 3.48)
Na ruim dertig jaar afwezigheid maakte Union Berlin, één van die vele Traditionsvereine die Duitsland rijk is, haar rentree op het hoogste niveau. Dat de hoofdstedelingen nu in de veilige middenmoot staan, danken ze voor een groot deel aan diepe spits Andersson. De Zweed met rugnummer tien trof al elf keer raak. Met zijn 1,90 meter troeft hij gemiddeld 7,8 keer per match een tegenstander af in de rug, niemand kopt beter.

Sebastiaan Bornauw (21, 1FC. Köln, 6.85 / 3.21)
Ook in de Bundesliga timmeren jonge Belgen aan de weg. Van hen sprong ex-Anderlecht-product Bornauw het meest in het oog. Opvallend: vooral zijn aanvallende cijfers spreken boekdelen. Liefst vijf keer trof onze landgenoot al raak; geen enkele verdediger uit de competitie doet beter. Hier en daar wordt Bornauw omschreven als de nieuwe Daniel Van Buyten. Geen gekke vergelijking, aangezien de voormalige Rode Duivel optreedt als zijn makelaar.

Jhon Cordoba (27, 1FC. Köln, 6.95 / 3.03)
Slechts één man is doeltreffender dan Bornauw voor Die Geissböcke: de 21-jarige Cordoba. Bij Mainz 05, zijn vorige club, doet dat waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen. Nooit geraakte de Colombiaan er verder dan een handvol goals. Vorig seizoen ontplofte Cordoba echter in de 2. Bundesliga, want met twintig rozen loodste hij Köln naar de topklasse. Daar zet de krachtige spits die heldenstatus verder in de verf: de teller staat alweer op tien.

Alphonso Davies (19, Bayern München, 7.54 / 3.11)
Het Canadese voetbal staat voor fantastische tijden. Naast JPL-ster Jonathan David ontpopte nog een tiener zich tot sensatie in Europa. Ruim een jaar geleden telde Bayern tien miljoen euro neer bij Vancouver Whitecaps. Een schot in de roos: linkervleugel Davies, een geboren Ghanees, groeide in no time uit tot basiskracht in Beieren. Als draver op zijn flank bezit hij de ideale combinatie van snelheid, power en techniek.

Moussa Diaby (20, Bayer Leverkusen, 7.02 / 3.04)
De weg versperd door de vedetten bij PSG, dus elders op zoek naar de grote doorbraak. Het verhaal van youngster Diaby is geen unicum. Toch zouden de Parisiens zich zijn vertrek wel eens kunnen beklagen. Met zijn laag zwaartepunt (1,70m) teistert de linksbuiten menig Bundesliga-defensie. Zijn vaak onnavolgbare dribbels stichten geregeld gevaar, waar zijn meer klinische ploeggenoten gretig gebruik van maken.

Rafal Gikiewicz (32, Union Berlin, 6.74 / 2.98)
Misschien wel de opvallendste eend in deze bijt. Amper twee Bundesliga-wedstrijden (op een blauwe maandag veroverd bij SC Freiburg) had Gikiewicz op zijn teller, toen hij vorige zomer met Union promoveerde. Met succes, want tijdens de eerste 25 speeldagen verrichte enkel Gladbach-goalie Yann Sommer meer reddingen. Leuk weetje: Rafal heeft een tweelingsbroer, Lukasz, die … aanvaller is bij FCSB, het vroegere Steaua Boekarest.

Matthias Ginter (26, Mönchengladbach, 6.83 / 2.89)
Oerdegelijke Duitse mandekkers, ze bestaan nog. Gelukkig maar! Bij Dortmund en nu Gladbach bouwde Ginter, die zowel centraal als op rechts uit de voeten kan, inmiddels flink wat ervaring op. In de eerste plaats rekent hij op zijn verdedigende kwaliteiten, al voetbalt Ginter ook graag verzorgd uit. Die kwaliteiten leverden hem al 28 caps op voor Die Mannschaft. Op de WK’s van 2014 en 2018 gunde Joachim Löw hem echter geen onvergetelijke minuten.

Marcel Halstenberg (28, RB Leipzig, 7.30 / 3.26)
In het totaalvoetbal van Julian Nagelsmann vormt deze Halstenberg een onmisbare schakel. De linkspoot staat zijn mannetje op verschillende posities. Met zijn loopvermogen en lepe doorsteekballetjes past Halstenberg perfect in het Oost-Duitse plaatje. Dat heeft bondscoach Löw intussen ook overtuigd. In de voorbije vier interlands van onze oosterburen verscheen de 28-jarige steevast aan de aftrap.

Lukas Hradecky (30, Bayer Leverkusen, 6.80 / 2.70)
Een keeper waar je een huis op kan bouwen, welke trainer droomt daar nu niet van? In vijf seizoenen Bundesliga (eerder vertoefde hij in Frankfurt) miste Hradecky tot nu toe welgeteld vier wedstrijden. Die betrouwbaarheid straalt de Fin ook op de grasmat uit. Hradecky blijft 90 minuten lang hypergeconcentreerd en schat daardoor perfect in wanneer hij uit zijn kooi moet komen.

Ozan Kabak (20, Schalke 04, 6.77 / 2.92)
Geen ‘Duitse Turk’, maar wel degelijk geboren en getogen in Turkije. Vanuit Istanbul belandde Kabak via Stuttgart in Gelsenkirchen. Bij Schalke springt men wijselijk om met de piepjonge mandekker. Hij speelt er lang niet alles, maar áls hij aantreedt, maakt hij indruk. Kwaliteiten heeft Kabak dan ook te over: sterk in de lucht, tacklevaardig en graag indribbelend. Gezien zijn leeftijd hoeft het daarentegen niet te verbazen dat de Turk soms iets té voortvarend te werk gaat.

Robin Knoche (27, VFL Wolfsburg, 6.84 / 3.17)
Nog ‘maar’ 27, maar toch al goed op weg om een clubicoon van Wolfsburg genoemd te worden. Sinds jaar en dag is Knoche de vaste man voor de neus van onze Koen Casteels. Toen de lange verdediger begin vorig decennium zijn neus aan het venster stak, kreeg hij de stempel van toekomstige wereldtopper mee. Die verwachtingen kon Knoche niet helemaal inlossen, al kraait daar geen haan naar in de Volkswagen Arena.

Filip Kostic (27, Eintracht Frankfurt, 7.55 / 3.11)
Er moet iets zitten in de wateren van de Balkan. Wat heeft het Servische voetbal anders met die geweldige linkspoten? In navolging van Aleksandar Kolarov of Dusan Tadic is ook de fluwelen linkervoet van Frankfurt-ster Kostic een streling voor het oog. Vanop zijn flank strooit de aanvaller met haarfijne voorzetten. Die worden gelukkig regelmatig op de juiste wijze verwerkt: bij het onderbreken van de competitie had Kostic al tien assists achter zijn naam.

Andrej Kramaric (27, Hoffenheim, 7.10 / 3.14)
Fans van Standard slaan dit gevaarlijke heerschap best even over. In de Europa League van 2014-2015 ontnam het kleine HNK Rijeka de Rouches hun laatste strohalm op overwintering. Beul van dienst: de jonge Kramaric, die in die campagne op zeven treffers zou eindigen. ‘Premier-League-materiaal’, dacht Leicester City, maar over het Kanaal lukte het niet. Een trapje lager, bij Hoffenheim, maakte de Kroaat zijn potentieel wél waar. De voorbije drie seizoenen rondde Kramaric telkens de kaap van de tien goals. Om op herhaling te gaan, heeft de sluipschutter er de komende negen speeldagen nog drie nodig.

Florian Niederlechner (29, FC Augsburg, 7.16 / 3.32)
De huidige prijsschutter van middenmoter Augsburg mag je gerust een laatbloeier noemen. Tot medio 2015 draafde Niederlechner nog behoorlijk anoniem rond in de lagere regionen van het Duitse voetbal. Na vijftien goals in provinciestadje Heidenheim verscheen hij op de radar van enkele Bundesliga-clubs. Bij Mainz 05 mislukte de balvaste aanvaller grandioos, in Freiburg deemsterde hij na een sterke start weg. Zijn debuutseizoen bij Augsburg is er gelukkig wél boenk op, met nu al elf competitietreffers.

Suat Serdar (23, Schalke 04, 7.41 / 3.00)
In tegenstelling tot generatiegenoot Kabak wél een Turkse telg die in Duitsland opgroeide, eentje die van Löw zelfs al twee invalbeurten kreeg in de recente EK-kwalificatiecampagne. Tot jolijt van Die Mannschaft, want Serdar zou zomaar eens een wissel op de toekomst kunnen zijn. Bij Schalke ontplofte de centrale middenvelder, opgeleid in Mainz, dit seizoen helemaal. Meer allround zijn ze haast niet te vinden: ondanks zijn technische bagage deinst Serdar er niet voor terug de mouwen op te stropen. Bovendien weet hij het vijandelijke doel staan, bewijze zijn zeven doelpunten.