Bundesliga hervat: tien regels om gezondheid van spelers en staf te garanderen
De Duitse Bundesliga is de eerste Europese voetbalcompetitie die haar activiteiten zal hervatten. Deze zaterdag, 15 mei, trekken onze oosterburen zich op aandringen van de DFB weer op gang, nadat bondskanselier Angela Merkel het licht op groen zette. Dat deed zij uiteraard niet zonder de nodige veiligheidsvoorschriften te eisen. VoetbalPrimeur.be lijst de tien meest ingrijpende maatregelen op die de Bundesliga heeft genomen.
Der Spiegel publiceerde enkele dagen geleden een volledig ‘reglement’ met alle voorzorgsmaatregelen die corona uit het Duitse voetbal moeten weren. In totaal omvat dat document liefst 41 pagina’s … Om door de bomen het bos nog te kunnen zien, stellen wij daaruit tien cruciale voorschriften op. Die gelden niet enkel op de wedstrijddag zelf, maar evenzeer in de periodes tussenin. Lezen en toepassen, sterren uit de Bundesliga!
Voorafgaand aan de wedstrijden
1. Overvloedig testen
Dat de coronacijfers in Duitsland in verhouding vrij laag liggen, wordt toegeschreven aan de grote hoeveelheid testen die voorhanden zijn. Daardoor komt sneller aan het licht wanneer iemand corona heeft opgelopen, zodat het aantal contacten van de besmette patiënt ingedijkt wordt. In totaal zouden in Duitsland wekelijks zo’n 800.000 mensen getest worden op het virus. Ongeveer 20.000 van die tests – 2,5 procent dus – worden aangeboden aan de Bundesliga. Niet alleen spelers, ook trainers en ander personeel moeten twee keer per week zo’n proef ondergaan. Wie positief test, blijft uiteraard aan de kant en gaat in quarantaine.
2. Aparte ‘trainingskampen’
In aanloop naar een wedstrijd zullen de ploegen uit de Bundesliga zich moeten ‘isoleren’. Speciaal daarvoor zijn enkele hotels uitgerust om (een deel van) een elftal te ontvangen. Deze ‘trainingskampen’ moeten ervoor zorgen dat spelers zo weinig mogelijk risico lopen op een besmetting gedurende de dagen voor een duel. Zo legde de Bundesliga met het openingsweekend in aantocht een verplichte afzondering van zeven (!) dagen op. Die isolatieperiode zal afnemen naarmate de wedstrijden elkaar dichter opvolgen, zodat spelers en staf ook nog wat thuis kunnen doorbrengen bij hun lieftallige familie.
3. Kamp verlaten? Geen voetbal meer!
Vanzelfsprekend zullen personen die positief testen op het virus, niet mogen meevoetballen tot zij officieel genezen verklaard zijn. Datzelfde geldt echter ook voor spelers die het ‘trainingskamp’ van hun club verlaten, om welke reden dan ook. Vraag het maar na bij Axel Witsel. De middenvelder van Borussia Dortmund blesseerde zich vorige week op training. De voorbije dagen zette hij nog wel zijn beste beentje voor, maar uiteindelijk nam Witsel (ongetwijfeld in samenspraak) de beslissing om zich elders te laten verzorgen. Daardoor mag de Rode Duivel, zelfs in het geval van een miraculeuze genezing, de ‘openingswedstrijd’ van de hervatte Bundesliga op zijn buik schrijven. Extra jammer: Dortmund vat fase twee meteen aan met de Kohlenpott-Derby tegen aartsrivaal Schalke 04.
4. Spieren kweken mag, maar … met handschoenen aan
In samenspraak met de experten heeft de Bundesliga haar voetballers toegestaan om het krachthonk te gebruiken. Die specifieke traingen zullen de spelers helpen om hun fysieke gestel weer fatsoenlijk op te bouwen. Er heerst namelijk een angst voor blessures na de vele weken inactiviteit. Toch hangt er een voorwaarde vast aan het openen van de fitnesszalen: iedereen moet handschoenen dragen. Geen al te grote inspanning, lijkt ons.
5. Niet in één bus, maar in drie bussen richting aftrap
Eens de spelers zich op hun trainingskamp in de best mogelijke omstandigheden hebben kunnen voorbereiden op de naderende wedstrijd, is het matchday! Op weg naar een uitduel heeft het weinig zin dat de coach nog snel enkele tactische principes overloopt, aangezien de spelersgroep verdeeld zal worden over drie verschillende bussen. Dat blijkt de enige manier om te verzekeren dat iedereen voldoende afstand kan houden ten opzichte van elkaar.
Tijdens de wedstrijden
6. Presteren voor maximaal 300 man
De meest ingrijpende factor op het eindresultaat van de Bundesliga wordt ongetwijfeld het gebrek aan fans bij elke wedstrijd. Welke ploegen daarvan zullen profiteren en wie daardoor van haar pluimen zal laten, is voorlopig koffiedik kijken. In ieder geval staat vast dat per match hoogstens 300 mensen aanwezig mogen zijn in en rond het stadion. Het gaat dan uiteraard om spelers en trainers, maar bij een voetbalwedstrijd komt natuurlijk heel wat meer kijken. Denk maar aan de arbitrage, ballenjongens, perslui, veiligheidsmensen en andere hulpdiensten. Daarom legde de Duitse overheid een maximumgrens van 300 aanwezigen op. Juichen voor zo’n publiek, vele amateurvoetballers zouden er een moord voor begaan. Toch zal het kil aanvoelen voor de Duitse topprofs. En wat als er toch fans opdagen? Dan verliest de thuisploeg onverbiddelijk.
7. Even geen handjes schudden
In het heetst van de strijd fysiek contact vermijden, dat druist natuurlijk in tegen alle wetmatigheden van het voetbalspel. Vlak voor en na een match moeten de aanwezigen aanrakingen echter wél maximaal uit de weg gaan. Daarom zullen de spelers de grasmat niet langer als ploeg betreden, maar individueel. Ook het traditionele handenschudden voor de aftrap is absoluut uit den boze . Positie innemen en beginnen ballen, daar komt het op neer. Beter zo, toch?
8. Sober vieren
Een groepsknuffel, een vleeshoop, in het publiek springen of een gezamenlijk dansje opvoeren: je kan het zo gek niet bedenken of een voetballer heeft het al bovengehaald om een treffer te vieren. De komende weken en maanden zullen we echter niets van dat alles kunnen bewonderen. Zelfs bij een winning goal in minuut 94 is het scorende elftal opgedragen om dolle vreugde individueel uit te drukken. Voor de creatievelingen onder de doelpuntenmakers een stevige aderlating … Of zet het net de deur open naar revolutionaire vieringen?
9. Mag ik ook eens drinken? Nee!
Heren uit de Bundesliga: maak jullie op voor het heetste seizoenseinde uit de geschiedenis van het Duitse voetbal. En dat mag u gerust letterlijk nemen! Nu de kalender verschoven is, zal de Bundesliga pas eindigen in de zomermaanden. Er staan immers nog negen speeldagen op het menu. Hoge temperaturen betekent veel drinken, daarvoor hoef je geen diploma wetenschap te hebben. Flesjes of drinkbussen delen, zoals dat al te vaak gedaan wordt, zal er vanaf nu niet meer inzitten. Ieder krijgt een eigen exemplaar om zichzelf het nodige vocht aan te meten.
10. Douchen in groepjes, niet in groep
Iedereen die ooit deel uitgemaakt heeft van een voetbalploeg van welk niveau dan ook, kent dat gevoel wanneer je als spelerskern een (soms zeldzame) overwinning kan vieren in de kleedkamer. Tafels aan de kant (zo is er meer ruimte voor de alcohol), lichten uit, muziek volle bak en dansen maar. Ongeëvenaard! Die sensatie zullen ze in de Bundesliga even op de lange baan moeten schuiven. Na afloop van een duel moeten de spelers in aparte groepjes douchen. Een domper op de feestvreugde, letterlijk.