Gezocht voor Antwerp, RSCA en Genk: 'Eén club om JPL in het 100 te laten lopen'

27 april 2020 om 12:30
Laatste update: 27 april 2020 om 19:12

Het leek een uitgemaakte zaak, de Jupiler Pro League wordt dit seizoen niet afgemaakt en de huidige stand is de eindstand. Het leek, want Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht en KRC Genk moeten nog maar één collatiepartner vinden daar verandering te brengen. Dat stelt Het Laatste Nieuws.

Op de Algemene Vergadering wordt beslist of de Jupiler Pro League dit seizoen al dan niet ten einde is. De vergadering werd al twee keer uitgesteld. Normaal zou maandag het antwoord volgen, maar de hete aardappel wordt alweer opgeschoven naar een latere datum.

Nu Lokeren failliet is, verandert dat veel aan de zaak. Ook het feit dat de Veiligheidsraad geen beslissing nam over sportevenementen in ons land maakt alles er niet simpelder op. En ook de schadeclaims van de televisiezenders hangen als het zwaard van Zwaard Van Damocles boven de Jupiler Pro League.

Eén stem voldoende
Antwerp, Anderlecht en Genk willen de competitie graag hervatten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Europese plaatsen. Die zouden ook verdeeld worden op basis van de huidige stand. Antwerp, Anderlecht en Genk kunnen moeilijk het stopzetten van de Jupiler Pro League tegenhouden. Is er een kleine meerderheid (51 procent) die wil stoppen, dan eindigt de competitie nu inclusief de huidige stand.

Toch houden Antwerp, Anderlecht en Genk nog een stok achter de deur. Voor de gevolgen van een onmiddellijke stopzetting (Europese plaatsen, degradatie, promotie) is er immers een meerderheid van 80 procent nodig. 'Door het faillissement van Lokeren zijn er in totaal nog 44 stemmen. Antwerp (2 stemmen), Anderlecht en Genk (elk 3 stemmen) hebben daar nu 18 procent van in handen. Als zij nog één club vinden die zich bij hun coalitie wil aansluiten, kan de Pro League geen beslissing ten gronde nemen', meent Het Laatste Nieuws.

Helpende handen
Hebben Antwerp, Anderlecht en Genk een kans? Ja, want er moet maar één club met hun in zee gaan. En ook Antwerp, Anderlecht en Genk hebben een troef in huis. Als duidelijk wordt wie een licentie voor volgend krijgt, moet er beslist wordt hoe de competitie in 1A en 1B er zal uitzien. De drie clubs beslissen mee en kunnen hun nieuwe bondgenoot helpen.