De top-50 van de beste spelers uit de Jupiler Pro League 2019-2020: 30 tot 21

15 april 2020 om 17:39
Laatste update: 15 april 2020 om 17:39

Door het coronavirus lijkt de Jupiler Pro League niet meer hervat te zullen worden en krijgen we geen Profvoetballer van het Jaar, maar bij VoetbalPrimeur.be zien we geen reden om onze jaarlijkse top-50 af te blazen. Deze week gaan we dan ook naarstig op zoek naar de 50 beste spelers uit de voorbije maanden in ons vaderlandse voetbal. Wie tilde zijn ploeg eigenhandig naar een hoger niveau? In deze derde aflevering: nummers 30 tot en met 21.

Om onze rangschikking op te stellen, werd aan elke redacteur van VoetbalPrimeur.be gevraagd om een persoonlijke top-twintig door te geven, waarbij de eerste in het lijstje twintig punten kreeg toebedeeld, de tweede negentien, enzoverder. De twintigste speler van elke redacteur mocht dus nog één puntje achter zijn naam schrijven. Nadien werden alle scores samen opgeteld tot één eindstand. Tussen haakjes ziet u telkens hoeveel punten de speler in kwestie gekregen heeft van onze redactie. Het maximum aantal is 160.

30. Albert Sambi-Lokonga (RSC Anderlecht, 17)
Meer dan ooit zal Anderlecht de kaart van de jeugd moeten trekken, maar met het vele talent dat op Neerpede ronddartelt, hoeft dat allerminst een nadeel te zijn. Neem nu exponent Sambi-Lokonga. Als het op stijl en sierlijkheid aankomt, past het broertje van Paul-José Mpoku nu al in de huisstijl van de grotere Brusselse voorbeelden. Nog even verder rijpen, luidt ons advies, en dan wordt de roep van het buitenland onhoudbaar.

29. Igor De Camargo (KV Mechelen, 18)
In de noest werkende bende van revelatie Malinwa staat vooral het groepsgevoel centraal. Als één man zijn kop wat verder boven het graanveld uitstak (dat kan je gerust ook letterlijk interpreteren), was het De Camargo wel. Alles heeft de Brazilobelg al meegemaakt in zijn carrière, maar toch spat de voetbalvreugde er nog wekelijks van af. Op zijn 36e haast geruisloos weer goed voor tien rozen.

28. Roman Yaremchuk (KAA Gent, 18)
Zijn derde en beste jaar bij de Buffalo’s. Met dank aan het tweespitsensysteem van Jess Thorup, waarin Yaremchuk de dubbele rol vervult van ijverige gatentrekker én klinische afwerker. Dat doet hij met verve, getuige zijn tien competitietreffers en zeven (!) Europese goals. Toen de Oekraïense international zich begin 2020 blesseerde, was dat dan ook een ferme domper op de feestvreugde in Gent. Met frisse moed aan Play-Off 1 beginnen was de opzet. We weten allemaal hoe dat zal aflopen …

27. Yari Verschaeren (RSC Anderlecht, 19)
Dat het goudhaantje van paars-wit na enkele tegenvallende maanden op plek 27 eindigt in onze lijst, zet zijn enorme potentieel des te meer in de verf. Verschaeren begon aan het seizoen met de torenhoge last van the next big thing op de frêle schouders. Die druk speelde hem parten in de openingsfase. Net wanneer de technicus weer zijn volle potentieel liet bewonderen, zette Dame Fortuna hem aan de kant met een gekwetste enkel. Speelt Verschaeren volgend seizoen alles kapot?

26. Aurélio Buta (Royal Antwerp FC, 19)
Noem het gerust ‘de oude stempel’: in het rigide systeem van Laszlo Bölöni zijn verdedigers er simpelweg om te verdedigen. Daarom heten ze ook ‘verdedigers’. Rechtsback Buta onttrekt zich echter aan die redenering. De Portugees stormt naar voren dat het een lieve lust is en laat ook op de vijandelijke helft zijn snelheid en techniek bewonderen. Een lucratieve transfer wenkt, want Galatasaray wil de geldbuidel opentrekken.

25. Elisha Owusu (KAA Gent, 20)
Een serieuze kanshebber op de titel ‘Revelatie van het Seizoen’, deze Owusu. Eerlijk is eerlijk: afgelopen zomer kwam de controleur de JPL binnen als een absolute nobody. Een meeloper in de Ligue 2, wat zou dat worden bij een Belgische topclub? Kassagerinkel, luidt het antwoord! Owusu heerste vanaf minuut één op de Gentse middenstrook met ontelbare balrecuperaties en een onwaarschijnlijke cool. De stille kracht in de succesvolle ruit van Thorup.

24. Michel Vlap (RSC Anderlecht, 24)
Terwijl de ene ons vaderlandse voetbal dus als onbeschreven blad betreedt, doet de andere dat met een prijskaartje van ruim zeven miljoen euro rond de nek. Dat dreigde even een molensteen te worden, want in zijn eerste maanden bij Anderlecht moest Vlap erg vaak genoegen nemen met een stek op de bank. Tussendoor liet de Fries zijn onmiskenbare neus voor doelpunten bij gelegenheid eens spreken, maar pas in het slot van de competitie ontplofte de middenvelder helemaal.

23. Marco Ilaimaharitra (Sporting Charleroi, 26)
De metronoom die het tactische meesterplaatje van Karim Belhocine in goede banen leidt op het terrein. Ballen afpakken, gaten dichtlopen, rust brengen, ploegmaats richting doel sturen … Geen taak is Ilaimaharitra te veel. Dat enkele onverlaten het anno 2020 nog steeds nodig vinden zo’n klasbak racistisch te bejegenen, is absoluut verwerpelijk. Gelukkig weerhield het de Malagassiër er niet van zijn hoge niveau aan te houden, wel integendeel.

22. Cyle Larin (Zulte Waregem, 27)
Als de buitenwacht Zulte Waregem eind 2019 bombardeerde tot stevige kanshebber voor een plek in Play-Off 1, zaten de glansprestaties van Larin daar voor veel tussen. De huurling van Besiktas kwam onze JPL als een straaljager binnen: eind november stond de teller al op zeven goals en vijf assists. Helaas, nadien werd het windstil rond Larin. De Canadees bleef nog wel het vertrouwen behouden, maar Essevee naar een hoger vormpeil stuwen, dat zat er niet meer bij.

21. Wesley Hoedt (Royal Antwerp FC, 27)
The Great Old benutte de zomermercato om uit te pakken met enkele ronkende namen, maar eigenlijk viel die aanpak vies tegen. In tegenstelling tot onder meer Steven Defour en Kevin Mirallas kon Hoedt wél voor een meerwaarde zorgen. De onverschrokken Nederlander verdedigt met branie en beschikt over de allerzuiverste lange trap in onze competitie. Antwerp zal hemel en aarde bewegen om de Southampton-huurling aan boord te houden, al ambieert Hoedt ongetwijfeld weer een stap hogerop.