Drie jongens met het perfecte JPL-rapport en enkele net-niet-spelers
De Jupiler Pro League zit er zo goed als zeker op. In de voorbije 29 wedstrijden wisselden de coaches regelmatig van team. Toch waren er enkele spelers die haast alles speelden. Wie waren de minutenmakers van de Jupiler Pro League? VoetbalPrimeur.be zet ze op een rij.
All the way
Dit seizoen werden - voorlopig - 29 wedstrijden afgewerkt in de Jupiler Pro League. Dat komt overeen met 2.610 speelminuten. Kijken we naar de spelers die al die tijd op het veld stonden, vinden we slechts drie namen terug. Toeval of niet, maar alle drie de heren zijn keepers. Het gaat om Standard-goalie Arnaud Bodart, Nicolas Penneteau van RSC Charleroi en Hendrik Van Crombrugge. Die laatste verdedigde eind juli één wedstrijd het doel van KAS Eupen alvorens hij naar RSC Anderlecht trok en daar de volgende 28 speeldagen tussen de palen stond.
Slechts drie spelers stonden dus de volledige speeltijd op het veld. Bizar weinig, al hing dit al vroeg in het seizoen in de lucht. In oktober maakte VoetbalPrimeur.be al eens een overzicht met die voetballers die tot dan toe het meeste aan spelen toekwamen. Toen, na twaalf speelrondes, bleven er nog slechts elf spelers over die geen minuut misten. Van de doelmannen vielen William Dutoit (KV Oostende) en Sebastién Bruzzese (KV Kortrijk) sindsdien uit het rijtje. Dutoit werd sinds december vijf keer aan de kant gehouden door de toenmalige coach Karel Ingebrigtsen. Terwijl Bruzzese zijn plaats al na vijftien speeldag kwijt was en daarna niet meer van de bank kwam. De andere zes pechvogels die in oktober nog een perfect rapport hadden, komen verderop nog terug.
Beperkte afwezigheid
Over pechvogels gesproken. Zo zijn er spelers die hun 100% aanwezigheid al konden ruiken, maar toch uit de mand vielen. Met stip op één: Kortrijk-back Kristof D’Haene. Hij stond in oktober nog in het illustere lijstje, maar kwam uiteindelijk vier luttele minuutjes te kort om het drietal hierboven te vervoegen. Op speeldag 19 stonden de Kerels aan de rust op een 1-0-voorsprong tegen Royal Excel Moeskroen. Toen de uitploeg met twee goals langszij kwam, haalde Yves Vanderhaeghe Abdul Ajagun van de bank in minuut 86 als pasmunt voor D’Haene. Het mocht niet baten voor Kortrijk. De 1-2 bleef op het bord en D’Haene was zijn perfecte score kwijt.
Daarnaast was er ook tegenspoed voor Maximiliano Caufriez (Waasland Beveren). De verdediger moest al tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen vroegtijdig naar de kant. Meer specifiek, acht minuten. Meteen ook de enige minuten die de 23-jarige Caufriez mistte, wat hem toch een plaats in de top 5 van spelers met het meeste speeltijd oplevert. In oktober stond zijn ploegmaat Jur Schryvers nog in de befaamde lijst. De vleugelverdediger kwam in totaal 28 keer in actie, maar werd gedurende het seizoen vaker opgesteld op het middenveld. Meer wissels waren zijn deel en ook hij kon fluiten naar de 2.610 minuten.
Hierna volgen nog enkele eervolle vermeldingen. Michel Ngadeu (KAA Gent) bleef amper zeventien minuten afwezig. Verdedigers Thibault Peyre (KV Mechelen), Davy De fauw (Zulte Waregem) en Nicolas Gavory (Standard) bleven respectievelijk 49, 59 en 60 minuten van het veld. Achter hen volgt de eerste niet-doelman/verdediger in de persoon van Hans Vakanen (Club Brugge). De Limburger moest als gevolg van enkele wisselbeurten 84 minuten vanaf de zijlijn toekijken. Niet onlogisch dat Philippe Clement hem een paar keer vroegtijdig naar de kant hield aangezien Vanaken door Europees en bekervoetbal maar liefst 43 keer in actie kwam dit seizoen. Tegen Waasland-Beveren begon Vanaken niet aan de match. Zo kwam er een einde aan een reeks van 67 keer na elkaar in de basis voor de Gouden Schoen.
Helaas pindakaas
Vier spelers kwamen dit seizoen 2.520 minuten in actie, oftewel exact een volledige partij minder dan het drietal met een perfect rapport. Konstantinos Laifis (Standard) werd op speeldag 3 aan de kant geschoven om te experimenteren met een driemansverdediging. Dat liep niet zoals gehoopt, dus pakte Laifis voor de rest van het seizoen zijn plaats terug in. Oostende-verdediger Wout Faes kon in oktober nog dromen van de 100% aanwezigheid. Toch strooide een kwaaltje uiteindelijk roet in het eten, want Faes miste de clash met Club Brugge en het was 'bye bye' perfect rapport.
De derde met een absentie van slechts één match: Eupen-doelman Ortin De Wolf. De 22-jarige kreeg na het vertrek van Van Crombrugge naar Anderlecht de kans in doel en pakte die met beide handen. Op gelijke hoogte met dit jonge keeperstalent staat een gevestigde waarde op de Belgische velden. Dorian Dessoleil (Charleroi) loopt al sinds 2015 rond bij de Henegouwers. Dit seizoen stond hij bij 28 potjes aan de aftrap. Dessoleil is niet vies van een kaartje meer of minder, waardoor de verdediger met een schorsing een wedstrijd vanop de tribune moest aanschouwen.
Nog namen die midden oktober genoemd werden in het stuk, maar daarnaast niet meer 'in het stuk voorkwamen'. Nathan De Medina (Moeskroen) stond twintig keer in de basis, maar verdween helemaal naar de achtergrond toen zijn club rond de jaarwisseling 1 op 12 pakte. Ook Zulte Waregem-spits Cyle Larin vinden we niet meer terug. Hij miste 115 minuten als gevolg van enkele wissels. Larin is wel de aanvaller die het op een na meeste minuten maakte dit seizoen. Die eer is weggelegd voor oude gediende Dieumerci Mbokani (Royal Antwerp FC) die op zijn 34ste veruit de oudste scherpschutter is met de meeste minuten op de teller. Ook Deni Hočko (Moeskroen) kwam door schorsing en een blessure niet verder dan 24 optredens.
Beperkte conditie in België?
Het is raden naar oorzaken waarom niet meer spelers de volledige tijd op het veld stonden dit seizoen. Achter elke ‘net niet’ schuilt wel een verhaal zoals dat van D’Haene. Wat bovendien opvalt, is het verschil met andere Europese competities. Zo misten er in de Ligue 1 maar liefst acht spelers geen enkele minuut. In de Eredivisie zijn er dat zelfs tien. Absolute koploper van de grote competities is de Premier League waar er vijftien spelers rondlopen met een perfect rapport. In bovenstaande kampioenschappen nemen weliswaar meer ploegen deel dan in de Pro League, maar het verschil blijft toch aanzienlijk.
Bron statistieken: transfermarkt.nl