VP’s Eindrapport, de Belgen in het zuiden: ‘Lukaku en Courtois aan de top'

9 april 2020 om 16:15
Laatste update: 9 april 2020 om 16:17

Ook dit seizoen etaleerde weer heel wat Belgische voetballers hun kunsten in uitheemse oorden. Voor sommigen onder hen was het gras wel degelijk groener in het buitenland, anderen hadden het dan weer een heel pak lastiger. Welke landgenoten kunnen de zomer in met een geslaagd rapport en wie moet zich opmaken voor herexamens? VoetbalPrimeur.be zorgt voor een overzicht. Vandaag: De Serie A en La Liga!

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

Met stip op nummer één is niemand minder dan Big Rom. Romelu Lukaku verteerde de overgang naar de Serie A alsof het een eitje was. Scoren deed hij aan de lopende band, inmiddels ligt niet enkel de Milanese maar de hele Italiaanse pers in zwijm voor de diensten van Lukaku. De iconische Ronaldo Nazario de Lima evenaren, dat kan de spits zeker als doel stellen.

Romelu Lukaku: 35 wedstrijden, 23 goals, 5 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫

Wie ook een bank vooruit mag in het Italiaans-Spaans gemengde klasje is Thibaut Courtois. Eindelijk mocht hij het seizoen bij Real als nummer één beginnen, van een leien dakje liep het echter niet. Courtois herpakte zich wel naarmate het seizoen vorderde en blonk uit met straffe parades, de doelman werd zelfs speler van de maand in La Liga. De Spaanse media hebben hun kar inmiddels volledig gekeerd, van flaterdoelman tot de Belgische muur. Het kan verkeren, dat weet Courtois als de beste.

Thibaut Courtois: 32 wedstrijden, 15 clean sheets

Onderscheiding 👨‍⚖️

Van Spanje terug naar Italië, Radja Nainggolan en Dries Mertens studeren allebei af met onderscheiding. Nainggolan hervond zijn spel én levensplezier terug bij oude liefde Cagliari. Zijn spel leed er alvast niet onder, de Antwerpenaar was dé man in het succesverhaal van Cagliari dit seizoen. Inter heeft er een dilemma bij, toch maar bijhouden, of voor veel geld verkopen?

Ook Mertens wist traditioneel zijn doelpunten te maken in Italië. De Leuvenaar kunnen we gerust vergelijken met een goede Italiaanse wijn, hij wordt er niet slechter op met de jaren. 32 jaar inmiddels, maar zijn dribbelvaardigheid en neus voor goals is nog steeds een lust voor het oog. Mertens krijgt er nog speciale felicitaties bovenop, dat hoort zo als je topschutter allertijden wordt bij zo een iconische club.

Radja Nainngolan: 24 wedstrijden, 5 goals, 6 assists

Dries Mertens: 29 wedstrijden, 12 goals, 6 assists

Voldoening 👨‍💼

Ook Timothy Castagne en Adnan Januzaj moeten niet vrezen voor herexamens. Castagne moest zijn basisplaats van vorig seizoen afstaan, maar geldt nog steeds als een uitstekende back-up in het uitmuntende geheel dat Atalanta is. Castagne heeft de kwaliteiten om bij bijna elke Europese subtopper in de basis te staan, mogelijk kiest hij dan ook eieren voor zijn geld.

Adnan Januzaj geldt als een voorbeeld voor vele voetbalstudenten. De aanvaller was eigenlijk afgeschreven na enkele magere prestaties. Maar kijk, Januzaj herpakte zich en knokte zich tot in de basis bij Real Sociedad, dat misschien wel de verassing van het seizoen is in Spanje. Weet hij deze lijn door te trekken dan zit de carrière die hem voorspeld werd er misschien toch nog in. Al is Real Sociedad ook gewoon een fantastische club om meerdere jaren voor te spelen.

Timothy Castagne: 19 wedstrijden, 2 goals, 2 assists, 6 clean sheets

Adnan Januzaj: 22 wedstrijden, 6 goals, 4 assists

Tweede zit 🤷‍♂️

Eden Hazard maakte zijn droom waar en versierde een transfer naar Real Madrid, een droomseizoen werd het echter niet. Hazard, wanneer fit, liet bij momenten zijn overvloed aan talent zien. Hij miste echter meer dan de helft van het seizoen door blessures, dan kan je natuurlijk niet genoeg punten verzamelen om te slagen. Dat hij volgende keer met onderscheiding slaagt, daar twijfelt zo goed als niemand aan.

Ook Yannick Carrasco versierde een Spaanse droomtransfer, verlost uit zijn gouden kooi streek Carrasco neer bij oude liefde Atletico Madrid. Een schot in de roos werd het vooralsnog niet, maar dat heeft ook veel te maken met de vele wedstrijden die zijn weggevallen door het coronavirus. We zullen mogelijk nooit weten of Carrasco dit seizoen zijn beste vorm nog had teruggevonden. Extra jammer, want zo ziet het ernaar uit dat hij volgend seizoen gewoon weer in China zit.

Eden Hazard: 15 wedstrijden, 1 goal, 5 assists

Yannick Carrasco: 5 wedstrijden, 0 goals, 0 assists

Gebuisd over de hele lijn

Opnieuw een seizoen vol blessureleed voor Jordan lukaku, maar zelfs fit lijkt er niet meer veel toekomst te zijn voor de jongste Lukaku in Italië. Het zal niet makkelijk zijn voor de vleugelverdediger om zich terug in een ploeg te knokken die zo goed draait, misschien is een verhuis uit de hoofdstad wel de beste optie. Jammer voor hem, maar een herkansing bij Lazio lijkt er niet meer in te zitten.

Jordan Lukaku: 2 wedstrijden, 0 goals, 1 assist, 0 clean sheets

Afwezig

Tot slot, enkele spelers waren zo afwezig tijdens de les dat er maar moeilijk een beoordeling op valt te plakken. Horen thuis in deze categorie: Alexis Saelemaekers en Silvio Proto. Saelemaekers versierde een droomtransfer, die toch lijkt uit te draaien op een uitleenbeurt, maar werd logischerwijs maar bij mondjesmaat gebracht. In totaal wist hij enkele minuten te sprokkelen gespreid over drie wedstrijden. De kans om zich echt te tonen heeft hij jammer genoeg niet gekregen, het coronavirus besliste er nu eenmaal anders over.

De tweede spijbelaar van de klas is Proto. Al is spijbelen een groot woord, de doelman is namelijk altijd aanwezig, weliswaar op de bank. Proto werd uiteraard niet gehaald als eerste doelman, hem afrekenen op zijn aantal wedstrijden zou dan ook niet correct zijn. In de drie wedstrijden dat hij wel mocht spelen, hield hij wel twee keer de nul. Daarmee is zo goed als alles gezegd over zijn seizoen. 

Alexis Saelemaekers: 3 wedstrijden, 0 goals, 0 assists,

Silvio Proto: 3 wedstrijden, 2 clean sheets