Tribune 2 verdwijnt: Een bloemlezing uit 97 jaar voetbalgeschiedenis aan de Bosuil
Tribune 2, of wel de ‘kleine tribune’ zoals deze op de Bosuil ook wel eens genoemd wordt, verdwijnt op het eind van dit seizoen. 97 jaar lang was de tribune het decor waar voetbaliconen hun voetbalkunsten tentoon spreiden, hoogtepunten met laagtepunten werden afgewisseld en enkele iconische momenten hun ontstaansrecht vonden. Helaas, ook voetbaltribunes hebben last van ouderdom en dus is tribune 2 toe aan vervanging. VoetbalPrimeur.be eert dit iconische stukje voetbaldecor met een bloemlezing.
De datum is november 1, 1923. Op deze herfstdag stappen 38,000 voetbalsupporters de poorten van het Bosuilstadion binnen om een interland tussen België en Engeland te aanschouwen. De wedstrijd eindigt onbeslist, maar dat is slechts een voetnoot. Deze eerste novemberdag in 1923 zal de geschiedenis ingaan als de eerste wedstrijd ooit, gespeeld in het Bosuilstadion.
Niet veel later, wordt de Bosuil ook het standaarddecor voor de derby der lage landen. In totaal zouden België en Nederland elkaar 35 keer ontmoeten op het gras van de Bosuil, voor het laatst in 1977. De rivaliteit tussen beide landen zorgt er al snel voor dat de sfeer ongekende hoogtes reikt. De Bosuil krijgt dan ook al snel een liefkozende bijnaam: ‘De hel van Deurne-Noord’. Een bijnaam die tot op de dag vandaag nog steeds stand houdt, en ondertussen ook zijn eigen supporterslied heeft gekregen.
Uiteraard was interlandvoetbal slecht een deeltje van de rijke geschiedenis die zich afspeelde in het zicht van Tribune 2. Dé club die onlosmakelijk verbonden is met de Bosuil is natuurlijkerwijs Royal Antwerp FC, oftewel den antwèèrp. Zo werden er bijvoorbeeld drie titels gevierd (het eerste jaar dat de club kampioen werd, speelde Antwerp zijn wedstrijden op de terreinen van Beerschot en Berchem Sport), ook Europees beleefde Antwerp enkele mooie momenten op de Bosuil.
Zo herinnert iedereen zich ongetwijfeld nog het wonder van Vitosha. De Bulgaren stonden in de 87ste minuut 1-3 voor, Antwerp boog de achterstand in de slotminuten echter nog volledig om en won met 4-3. De Bosuil keek en genoot mee.
Ook vandaag scheert Antwerp weer hoge toppen, onder impuls van een nieuwe generatie voetballers behaalde de oudste club van het land al in zijn tweede jaar terug in de hoogste afdeling play-off 1. Onder meer Standard werd in een beladen duel met 2-1 verslagen. De beloning voor het knappe seizoen volgde het jaar nadien met een Europese campagne. Antwerp kon daarin echter niet rekenen op de vertrouwde Bosuil, het stadion voldeed niet meer aan Europese normen. We zullen nooit weten of het een invloed had, maar Antwerp vloog eruit tegen AZ in de laatste voorronde van de Europa League.
Ook in de bekercompetitie ging Antwerp onder impuls van een horde enthousiaste toeschouwers verder op zijn elan. Antwerp raakte dit seizoen, net als vorig jaar, tot aan de bekerfinale. Ook dit seizoen zal mening Antwerp-fan de unieke sfeer vanop de bosuil in Brussel proberen over te dragen.
Tribune 2 zag echter ook mindere momenten. Antwerp degradeerde enkele keren en kende één van de minst succesvolle periodes gedurende de eerste jaren van de 21ste eeuw. Van 2004 tot 2017 speelde Antwerp in de tweede afdeling van het Belgische voetbal. De Bosuil moest echter nog steeds paraat staan, de toeschouwers bleven loyaal aan de club en zaten elke week op post. In 2017 werd de loyaliteit finaal beloond met dé kans om opnieuw naar eerste te stijgen. De laatste horde waren testwedstrijden tegen Roeselare. Meer dan 12,000 toeschouwers zagen Antwerp de eerste wedstrijd winnen, in Roeselare werd de promotie vakkundig binnengehaald. Een gigantisch feest aan de Bosuil was het resultaat.
En of Antwerp had uitgekeken naar een terugkeer op het hoogste niveau. De Bosuil was volledig uitverkocht voor de eerste wedstrijd terug in eerste klasse. Anderlecht was de uitverkorene om in een kolkend stadion Antwerp uit te dagen. De wedstrijd eindigde op een 0-0 gelijkspel, Antwerp vierde alsof het een overwinning was. Wat een rentree.
Ten slotte kunnen we ook niet omheen de grootste der rivaliteiten heen. ‘De Ratten’ van het kiel zijn vijand nummer één aan de Bosuil, de Antwerpse derby draait om meer dan voetbal alleen. De laatste jaren speelde beide ploegen iets minder tegen elkaar maar de clash briest nog steeds Belgische voetbalgeschiedenis. Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende derby vond plaatst in 2002. Frank De Bleeckere blies op zijn fluit en de Bosuil veerde op. Het was echter van korte duur, in minder dan 30 minuten klom Beerschot naar een 0-3 tussenstand. Antwerp heeft echter iets met comebacks aan de Bosuil en kwam terug tot 3-3, Mussa en Yattara zorgde uiteindelijk zelfs voor een 5-3 eindstand. Het volksfeest langs de rood-witte kant van Antwerp was compleet.
Anno 2020 is het aan Mbokani en Co om enkele nieuwe pagina’s Bosuilgeschiedenis te schrijven. Wij maken een afspraak over 100 jaar, en verwachten niets minder dan een nieuw geschiedenisboek vol iconische momenten waarbij de vernieuwde Bosuil de rol van zijn oudere voorganger gewoonweg verderzet.