Winterbalans: hoe presteerden de tien duurste JPL-vogels bij hun nieuwe club?
De zomer van 2019 brak alle transfernormen bij de Belgische clubs. De Jupiler Pro League kreeg dan wel een recordbedrag aan inkomsten in het laatje, daar stond tegenover dat heel wat talent andere oorden opzocht. Hoewel onze Belgische competitie steeds vaker de ideale springplank naar de top blijkt te zijn, loopt dat pad niet voor iedereen over rozenblaadjes. VoetbalPrimeur.be analyseert de wittebroodsmaanden van de tien duurste vertrekkers uit de JPL bij hun nieuwe club. Waren zij hun transfersom waard?
Joseph Aidoo (KRC Genk --> Celta de Vigo: 8 miljoen euro)
Dat succes een keerzijde heeft, weet men in Genk maar al te goed. In de nasleep van de knappe landstitel trok heel wat talent over de landsgrenzen heen, dat zal ook blijken verderop in dit lijstje. Celta Vigo besloot vorige zomer om Aidoo weg te plukken uit Limburg. Met zijn spierkracht en impulsiviteit leek de mandekker nochtans eerder voorbestemd voor de Premier League of de Bundesliga.
Uiteindelijk werd het dus Spanje. Op persoonlijk vlak loopt alles er naar wens. Aidoo werkte zich meteen op tot een gerespecteerde basiskracht. Wanneer de Nigeriaan fit is, speelt hij, punt. Die individuele prestaties stuwen zijn team echter niet naar een hoger niveau, want bij Celta zelf loopt het spaak. Bij de winterstop staat het pas achttiende, een degradatieplek in de Primera Division. Dat valt vies tegen voor een club die in 2016 bijvoorbeeld nog als zesde eindigde.
Matchen: 17
Speelminuten: 1504
Doelpunten: /
Clean sheets: 4
Takehiro Tomiyasu (Sint-Truiden --> Bologna: 9 miljoen euro)
Nog zo’n verdediger die furore maakte in het seizoen 2018-2019. In Sint-Truiden kon men er maar niet over ophouden hoe goed die Tomiyasu wel is. Geen spek voor de Belgische bek, bleek uiteindelijk, want Bologna loodste de Japanner voor liefst negen miljoen richting de Serie A. Tomiyasu kreeg dus de kans om zich te bewijzen in de competitie die ooit als het walhalla voor verdedigers werd beschouwd. Bij Bologna werd hij overigens ploeggenoot van Stefano Denswil (ex-Club Brugge).
In de laars viel Tomiyasu zeker niet door de mand. Wél opvallend: waar de rijzige mandekker (1,88m) bij STVV centraal achterin opteerde, staat hij bij Bologna hoofdzakelijk op de rechtsachter geposteerd. Die positie past misschien net iets minder bij zijn kwaliteiten, maar ook daar trekt Tomiyasu zijn streng. De inmiddels achttienvoudige international moest nog nooit bankzitten en is één van de redenen waarom Bologna een stabielere koers vaart dan de voorbije jaren.
Nochtans waren de omstandigheden allesbehalve eenvoudig: aan het begin van het seizoen werd bij trainer Sinisa Mihajlovic kanker vastgesteld. Bologna hield haar trainer ruiterlijk aan boord en gaf hem alle tijd om te herstellen. Begin december vierde Mihajlovic zijn terugkeer op de bank. Jammer genoeg gingen Tomiyasu en co met 2-3 onderuit tegen het nochtans zwalpende AC Milan.
Matchen: 12
Speelminuten: 1074
Doelpunten: /
Clean sheets: 2
Marvelous Nakamba (Club Brugge --> Aston Villa: 12 miljoen euro)
Het vertrek van Nakamba bij Club deed heel wat stof opwaaien. De Zimbabwaan forceerde zijn transfer naar de Premier League door niet te komen opdagen op de eerste training na zijn deelname aan de Afrika Cup. Club begreep de boodschap en kreeg twaalf miljoen van Aston Villa. Lang niet slecht voor een verdedigende middenvelder. Qua profiel leek Nakamba dan weer de ideale match met de fysiek uitdagende Engelse competitie.
Over zijn speelminuten zal Nakamba ongetwijfeld niet klagen. Bij promovendus Villa mag de controleur zich een basisspeler noemen, al liet hij nu ook weer geen onuitwisbare indruk na. Integendeel, de voorbije weken krijgt Nakamba heel wat kritiek over zich heen vanwege enkele ‘poor performances’, zo schrijft HITC. De voornaamste klacht aan zijn adres is dat hij te vaak de bal verspeelt. Geen prettige eigenschap natuurlijk in de razendsnelle Premier League …
Matchen: 13
Speelminuten: 1062
Doelpunten: /
Clean sheets: 2
Victor Osimhen (Sporting Charleroi --> Lille OSC: 12 miljoen euro)
Na één jaartje Charleroi lag de voetbalwereld aan de voeten van Osimhen. Heel wat Europese clubs dongen naar de hand van de Nigeriaan, die uiteindelijk voor Noord-Frankrijk koos. Een verstandige keuze, want Lille staat al jaren bekend als een uitstekend opleidingscentrum. De overstap van de Jupiler Pro League naar de Ligue 1 deerde Osimhen niet: in een mum van tijd bevestigde de spits al het goede dat over hem verteld werd.
Osimhen ontpopte zich direct tot de aanvalsleider van Lille. Eind augustus stond de teller al op vier Ligue-1-doelpunten. Bij de winterstop is dat aantal gestegen naar tien. Daarmee moet Osimhen enkel Kylian Mbappé (PSG) en Wissam Ben Yedder (AS Monaco) laten voorgaan. Ook de horde ‘Champions League’ nam de Nigeriaan moeiteloos. Zowel tegen Chelsea FC als in Valencia was hij trefzeker, al behoedden die goals Lille niet van de uitschakeling. Voorbestemd voor een absolute topclub, zoveel is zeker.
Matchen: 18
Speelminuten: 1489
Doelpunten: 10
Assists: 3
Razvan Marin (Standard Luik --> Ajax: 12,5 miljoen euro)
Van alle dure vertrekkers uit de JPL krijgt Marin misschien wel de twijfelachtige eretitel ‘Grootste miskoop’. Zes maanden zijn natuurlijk geen zeeën van tijd, maar in zijn eerste halfjaar voor Ajax liet de Roemeen hoegenaamd niets zien. Integendeel, de keren dat hij in actie kwam, bleef de kritiek nooit uit. In Amsterdam begrijpt men niet dat Marin zo’n grote impact had op het spel van Standard, al wordt hij er wel ietwat anders gebruikt. Bij Ajax acteert de middenvelder meer controlerend en vanuit balbezit, terwijl onder Michel Preud’homme verticaliteit centraal staat.
Na het boerenjaar dat Ajax gekend had, was de uitdaging waar Marin voor stond, vanzelfsprekend enorm. De opvolger worden van Frenkie De Jong, het zijn big shoes to fill. Toch moet de ex-Rouche de hand ook in eigen boezem steken. Het vertrouwen dat hij in Luik tentoonspreidde, waar hij het zelfs tot aanvoerder schopte, daar blijft nu amper nog wat van over. Gelukkig kon Marin tussendoor af en toe zijn hartje ophalen bij de Roemeense nationale ploeg.
Matchen: 10
Speelminuten: 503
Doelpunten: /
Assists: /
Ruslan Malinovsky (KRC Genk --> Atalanta: 13,7 miljoen euro)
Nog zo’n smaakmaker uit ons Belgenlandje die het bij zijn nieuwe club wat moeilijker heeft dan verwacht. Met zijn sierlijke linker leek de Serie A het gedroomde voetbaloord voor Malinovsky. De eerste seizoenshelft heeft die aanname nog niet volledig bevestigd. De Oekraïner krijgt wel haast wekelijks speelkansen, maar schippert nog steeds een beetje tussen bank en basis. Zo begon hij in de Italiaanse competitie maar zes keer aan een wedstrijd.
Verzachtende omstandigheden zijn er zeker. Allereerst bouwt trainer Gian Piero Gasperini graag verder op de fundamenten van vorig seizoen, toen Atalanta onverwacht een Champions-League-ticket wist te bemachtigen. Daarin volgde overigens een nieuwe stunt: de traditieclub uit Bergamo stootte zowaar samen met Man City door naar de achtste finales. Daar wacht met Valencia CF zelfs een haalbare kaart. Het CL-sprookje zal Malinovsky ongetwijfeld een boost geven.
Daarnaast is Gasperini een voorstander van rotatie. Daar kan onder meer landgenoot Timothy Castagne over meespreken. Zo komt het dat slechts vier spelers van zijn kern in meer dan dertien wedstrijden aan de aftrap verschenen in de Serie A. Eigenlijk kan Malinovsky dus helemaal niet klagen.
Matchen: 14
Speelminuten: 782
Doelpunten: 2
Assists: /
Moussa Djenepo (Standard Luik --> Southampton FC: 15,7 miljoen euro)
In zijn laatste maanden bij Standard ontpopte Djenepo zich tot een regelrechte sensatie. Met zijn onvoorspelbare dribbels maakte hij het menige verdediger moeilijk in de JPL. Aangezien de vleugelaanvaller ook bij Mali uitblonk, sprongen de Premier-League-clubs op de kar. Uiteindelijk legde Southampton een recordbedrag neer in Luik. Na zes maanden valt het The Saints te vergeven als zij nog steeds wat op hun honger zouden zitten.
Ontbolsterd is Djenepo over het Kanaal immers nog niet. Slechts zes keer mocht de Malinees zich vanaf het eerste fluitsignaal bewijzen. De grilligheid die hem zo kenmerkt, lijkt hem voorlopig fataal te worden. Toch liet Djenepo bij momenten wel staaltjes van zijn klasse zien. Die slag om de arm houdt Southampton ook nog altijd. Mogelijk weet de winger zich na Nieuwjaar wél te onderscheiden. Niet vergeten: Djenepo is pas 21 jaar jong.
Matchen: 11
Speelminuten: 586
Doelpunten: 2
Assists: 1
Arnaut Danjuma (Club Brugge --> Bournemouth FC: 18 miljoen euro)
Na amper één seizoen Club Brugge zocht Danjuma deze zomer al andere oorden op. In Jan Breydel kwam de Nederlandse Nigeriaan binnen als een komeet, waarna een vervelende blessure roet in het eten gooide. Aan het eind van de rit wreef Club zich in de handen dat het alsnog zo’n smak geld kon binnenhengelen. Waarnemers en critici stelden zich openlijk de vraag: vertrok Danjuma niet de vroeg?
Na zes maanden Premier League lijkt het antwoord ‘ja’. Een handvol basisplaatsen, iets meer dan 400 speelminuten, geen enkel doelpunt, geen enkele assist … In Engeland ligt voorlopig niemand wakker van Danjuma. Het begin bij Bournemouth verliep dan ook hobbelig. Bij de medische proeven bleek Danjuma nog topfit, maar na de eerste oefenpartij dook plots een probleem aan de voet op. Daardoor liep de aanvaller heel wat achterstand op. Pas eind september kon hij voor het eerst in actie komen. Die valse start lijkt Danjuma nu nog steeds met zich mee te zeulen.
Matchen: 9
Speelminuten: 406
Doelpunten: /
Assists: /
Leandro Trossard (KRC Genk --> Brighton & Hove Albion: 20 miljoen euro)
Zelfs een vervelende blessure in de maanden september en oktober heeft de binnenkomst van Trossard bij Brighton niet al te veel belemmerd. Het goudhaantje van Genk maakte best een verrassende keuze door voor B&H te kiezen. ‘Een laagvlieger in de Premier League, wat heeft een technicus à la Trossard daar te zoeken?’, was de algemene teneur. De 25-jarige Limburger wist echter waar hij mee bezig was, want in het tussenseizoen gooiden The Seagulls het roer radicaal om. Onder manager Graham Potter staat het voor verzorgd combinatievoetbal.
In die filosofie gedijt Trossard als een vis in het water. De vleugelaanvaller, door Potter steevast uitgespeeld vanop de linkerflank, had ook al snel zijn doelpuntje te pakken, wat de trein hielp vertrekken. Aan het eindejaar staat de balans op twee goals en drie assists. Niet indrukwekkend, zouden critici kunnen opwerpen, maar nu ook niet slecht voor een debutant bij een elftal dat tot op heden 24 competitietreffers maakte.
Bovendien is voetbal natuurlijk meer dan statistieken alleen. De fijnbesnaardheid van Trossard viel zelfs in de vaak beenharde Premier League al op. Volgens Engelse kenners staat het nu al vast dat onze landgenoot op termijn materiaal is voor één van de klassieke zes grootheden. Timmeren aan de weg naar de top!
Matchen: 14
Speelminuten: 786
Doelpunten: 2
Assists: 3
Wesley Moraes (Club Brugge --> Aston Villa: 25 miljoen euro)
Dé transferklapper van de zomer van 2019 kwam op naam van Wesley. De Braziliaanse reus zag zijn beste seizoen bij Club Brugge beloond worden met zijn langverwachte transfer naar de Premier League. Promovendus Aston Villa brak het Brugse record en liep bijzonder hoog op met haar kersverse aanwinst. In zijn eerste twee wedstrijden voor de club uit Birmingham wist Wesley echter niet aan dat verwachtingspatroon te voldoen. Al snel stak de kritiek de kop op.
Op speeldag drie brak Wesley dan toch de ban. Met zijn eerste PL-goal leek de trein vertrokken. De spits scoorde nadien ook op Arsenal FC en na een dubbele treffer in de overtuigende 1-5-zege bij Norwich City was the sky plots the limit. Op 15 november mocht Wesley zich zelfs voor het eerst een Goddelijke Kanarie noemen. Vier minuten voor affluiten van een oefenduel met rivaal Argentinië kwam hij Casemiro aflossen bij de nationale ploeg van Brazilië.
Toch viel Wesley opnieuw van zijn voetstuk. In de maanden die daarop volgden, vond de aanvalsleider van Villa het net niet meer. Zo wacht hij inmiddels al meer dan 1.000 minuten op een nieuwe treffer. Het geduld bij de trouwe fans is stilaan opgebruikt. Op sociale media klinkt de kritiek harder dan ooit. Begin 2020 zal Wesley de rug moeten rechten, zoveel is duidelijk.
Matchen: 20
Speelminuten: 1539
Doelpunten: 4
Assists: 1
Conclusie
Helemaal gelijk verlopen parcoursen natuurlijk nooit, maar eigenlijk valt er wel een rode draad te trekken tussen de tien duurste vertrekkers uit de voorbije zomer. Eerst en vooral kozen zij stuk voor stuk, met uitzondering van Marin, voor een middenmoter of zelfs laagvlieger uit een grote competitie. Daar uitgroeien tot een vaste waarde, om vervolgens de springplank te nemen richting absolute top, dat lijkt het devies.
Het merendeel uit ons lijstje is daarin geslaagd. Qua speelminuten hebben enkel Marin, Danjuma en in mindere mate Djenepo reden tot klagen. De rest van het gezelschap heeft meteen een belangrijke plaats veroverd in het tactische plan van de trainer. In je eerste maanden in een onbekende omgeving mag dat al een succes op zich genoemd worden.
En zeker, sommigen onder hen hebben hun prestaties uit de JPL nog niet kunnen doortrekken naar hun nieuwe club. Ook dat hoeft niet te verbazen, want de overstap van België naar de Grote Vijf blijft een stevige move. In de eerste seizoenshelft lijkt zowat elke van de tien dure vogels echter voldoende basis opgebouwd te hebben om in de openingsmaanden van 2020 weer een stap vooruit te zetten. Wordt vervolgd!