Club Brugge treft LASK: offensieve Oostenrijkers met meerdere wapens

14 augustus 2019 om 13:00
Laatste update: 22 augustus 2019 om 10:41

Club Brugge is na het spektakelstuk in Kiev (3-3) nog één ronde verwijderd van haar hoofddoel: de poulefase van de Champions League. Op weg naar de jackpot vormt de Oostenrijkse vice-kampioen LASK het laatste obstakel. VoetbalPrimeur.be maakte alvast een uitgebreide analyse van LASK.

Historie
De Linzer Athletik-Sport-Klub - afgekort tot LASK – werd al in de 19e eeuw opgericht. Van 1899 tot 1919 draaide het binnen de vereniging enkel om atletiek. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de voetbalsectie in het leven geroepen. LASK trad in 1940/41 toe tot de hoogste afdeling, maar het kroonde zich pas in het seizoen 1964/65 tot kampioen van Oostenrijk. Het was de eerste club buiten Wenen die met de titel aan de haal ging. LASK won dat jaar gelijk de dubbel. Het zijn nog altijd de enige hoofdprijzen op het palmares.

Overigens dreigde LASK in de periode 1995-97 vanwege een berg schulden uit het voetbal te verdwijnen. Dankzij een fusie met stadsrivaal FC Linz kon de club toch blijven voortbestaan.

Road to…
LASK staat nu op de drempel van de Champions League. Het heeft daarvoor wel een lange weg af moeten leggen, want voor het seizoen 2012/13 kreeg het geen licentie. Als gevolg daarvan werd LASK teruggezet naar de amateurs. Zes jaar en drie kampioenschappen later keerde LASK voor het seizoen 2017/18 terug in de hoogste afdeling. Als promovendus eindigde het vervolgens knap als vierde, waarna de tweede plaats van het voorbije jaargang de beste klassering sinds 1965 betekende.

Grote man achter het succes: trainer én sportief directeur Oliver Glasner. Onder zijn leiding werd de laatste promotie gerealiseerd en terug aansluiting gevonden met de top. Zijn prestaties blijven niet onopgemerkt over de grens. Glasner  heeft promotie gemaakt naar de Bundesliga, waar hij tegenwoordig coach is van VfL Wolfsburg, de club van Koen Casteels.

Europese historie
Over de Europese historie van LASK kunnen we kort zijn. De huidige Champions League-campagne is een absoluut hoogtepunt. De Oostenrijkers geraakten immers nog nooit verder dan tot de tweede ronde van de UEFA Cup (1984/85 en 1985/86). Ondanks een knappe 2-1 zege tegen Besiktas was de derde voorronde van de Europa League vorig jaar het eindstation. LASK is nu sowieso al zeker van deelname aan de groepsfase van de EL, een nieuwe mijlpaal in het honderdjarige bestaan.

Stadion
In 2017 werd de naam Linz uit het clublogo verwijderd. Dat heeft er alles mee te maken met een noodgedwongen verhuizing naar het naburige Pasching. Het eigen Linzer Stadion werd vanwege een licentiekwestie bij terugkeer in de Bundesliga verlaten. LASK nam daarop haar betrek in Pasching, waar het tot medio 2021 het Waldstadion huurt.

Ondertussen werkt LASK samen met de stad Linz aan de plannen voor de bouw van een gloednieuwe voetbaltempel, die plaats moet bieden aan 16.500 fans. Verwachte kosten: 50 miljoen euro. Volgens de reglementen moét dat stadion in 2022, want langer mag LASK geen gebruik maken van het Waldstadion.

Totdat het nieuwe stadion op de oude locatie verrijst, moet LASK genoegen nemen met het veel kleinere Waldstadion te Pasching. Met een capaciteit van 6009 is het de op één na kleinste stadion in de competitie. Club Brugge zal echter ontvangen worden in Linz. LASK keert voor Europese duels terug op de Linzer Gugl, zoals het oude Linzer Stadion in de volksmond heet. Met 14.000 toeschouwers kan het daar wel kolken, zoals FC Basel in de vorige rond ondervond (3-1).

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>

Coach
Na het vertrek van de gevierde Oliver Glasner werd Valérien Ismaël aangesteld als diens opvolger. Ismaël werd als prof vooral bekend door zijn periodes bij Werder Bremen en Bayern München. Vanaf het moment dat hij in 2009 stopte bleef hij actief in het voetbal. De nu 43-jarige Fransman haalde zijn papieren, waarna hij zonder succes eindverantwoordelijke was bij de Duitse eersteklasser 1. FC Nürnberg en VfL Wolfsburg.

In 2018/19 stapte hij al na 1(!) duel op bij het Griekse Apollon Smyrnis, nadat de voorzitter hem bedreigde en zich met de opstelling bemoeide. Na sinds augustus 2018 clubloos te zijn geweest, bood LASK hem een prachtige kans. Voorlopig grijpt hij die met beide handen aan. Ismaël wist immers zijn eerste zes matchen stuk voor stuk te winnen.

Stijl
Sinds zijn aantreden kiest Ismaël voor een 3-4-3 (vlak) formatie. Een offensief systeem dat voorlopig uitstekend loopt. Na zes officiële duels in 2019/20 staat de teller immers al op 17 goals. Ismaël laat zich ploeg vroeg druk zetten, om de tegenstander weinig kans te geven om rustig op te bouwen. Als de bal hoog op het veld verovert wordt, gaat LASK via snel en kort combinatievoetbal op zoek naar een treffer. De 0-3 in het competitieduel met Austria Wien is daar een goed voorbeeld van een verstoorde opbouw met een goal tot gevolg.

Club Brugge moet zich instellen op tegenstander die het veel gokt op de lange bal. De bonkige Klauss (1m91) dient daarbij als aanspeelpunt. Mocht Klauss zijn duel verliezen, is de ploeg ingesteld op het veroveren van de tweede bal. Het feit dat er de nodige infiltraties zijn en de aanvallers veel van positie wisselen, maakt LASK lastig te verdedigen. Blauw-Zwart zal het centrum dicht moeten gooien, anders krijgt het net als Basel problemen.

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>

De kracht van LASK
Het gevaar bij LASK zit hem niet alleen in dat dreigende positiespel in de fase van de waarheid. Die Schwarz-Weißen hebben nog een geheim wapen: de standaardsituatie. Het is duidelijk te zien dat hier veel aandacht aan wordt besteed. LASK heeft met Peter Michorl dan ook een specialist in huis. Michorl heeft een prachtige trap in zijn linker. Bij iedere corner of vrije trap moet het bij Club alle hens aan dek zijn. Het voorbije jaar was hij immers goed voor 20(!) assists, nu staat de teller al vroeg in het seizoen op vier stuks, waarvan drie afkomstig uit corners. In de heenwedstrijd tegen Basel werd zo de ban gebroken.

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>

Op wie te letten?
De aanstaande opponent van Club Brugge is een team zonder echte grote vedette. Verdediger Emanuel Pogatetz (61 caps voor Oostenrijk) is een bekende naam, maar de ex-verdediger van Middlesbrough is inmiddels 36 en back-up. Door een blessure van concurrent Christian Ramsebner lonkt er toch een basisplaats.

Naast hem in de defensie staat kapitein Gernot Trauner (27), het grootste gevaar bij de hoekschoppen en vrije trappen van Michorl. Trauner knikte het voorbije seizoen vijfmaal raak, nu toonde de Oostenrijkse international zijn kracht tegen Austria Wien en Basel (zie video's hierboven).

James Holland (30), 15-voudig international van Australië, is dan weer de spelmaker die de voorhoede probeert te bereiken middels een splijtende pass. Met name flankspeler Thomas Goiginger (26) is daarbij een constante dreiging. Veertien goals en zeventien assists in het voorbije jaargang zeggen voldoende. Holland en Goiginger lieten zich in de vorige Europese campagne al gelden.

Doelpuntenmakers
Afgelopen zomer was het vertrek van de Braziliaan Victor een grote aderlating. Met Joao Victor liepen 32 goals (20 goals, 12 assists) de deur uit. Wolfsburg betaalde 3,5 miljoen euro, een recordsom voor LASK. Voorlopig wordt Victor nog niet gemist. LASK kende dit seizoen al een elftal doelpuntenmakers. De Braziliaanse centrumspits Klaus (22), huurling van het Duitse Hoffenheim, is voorlopig de topschutter met vier treffers. In de personen van Dominik Frieser (2 goals, 5 assists) en Marko Raguz (2 goals) zit er ook scorend vermogen op de bank.

Normaliter vormt Samuel Tetteh (23) samen met Goiginger en Klauss het aanvalstrio. De achtvoudig international van Ghana is van nature een centrumspits, maar komt bij LASK vanaf de linkerkant naar binnen toe. In negen optredens vanaf die positie leidde dat al tot vier doelpunten. Er moet dus ook op hem gelet worden.

Kansen voor Club
LASK barst van het zelfvertrouwen na zes achtereenvolgende zeges waaronder de dubbele triomf tegen FC Basel (1-2 en 3-1). Club Brugge zal echter naar voren worden geschoven als favoriet. Terecht, de Bruggelingen hebben veel meer ervaring op dit niveau. Voor LASK is dit zelfs allemaal nieuw terrein.

Het is een cliché, maar het is oppassen voor onderschatting. Net als Dynamo Kiev was Basel geen gemakkelijke horde. Basel schakelde immers eerder nog de Nederlandse vice-kampioen PSV uit. Philippe Clement en zijn staf moeten vooral de standaardsituaties van de Oostenrijks goed bestuderen. Verder zal er veel worden gevraagd van de as Mechele-Deli-Rits-Vormer. LASK kan met name de kwetsbaarheden van Rits blootleggen. Club zou er verstandig aan doen om voor het tweeluik nog een vervanger van Marvelous Nakamba aan te trekken.

Defensief is LASK kwetsbaar vanaf de zijkanten. De twee middenvelders aan de buitenkant staan hoog, waarbij er ruimte wordt weggegeven. Op snelheid kan LASK dan in de problemen worden gebracht, omdat er vanuit het centrum dan keuzes gemaakt moet maken. Alles bij elkaar optellende zien wij Club Brugge de groepsfase van het miljoenenbal halen. De kansen in onze ogen: 70-30.

<iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute" width="100%" height="100%" frameBorder="0"></iframe>