Bale, Sánchez en Robben: deze wereldtoppers missen het WK in Rusland
Lionel Messi scheerde langs de afgrond, maar is door een hattrick met Argentinië present op het WK. Veel andere sterren is dat niet gegeven. Dit zijn de grote namen die in de zomer van 2018 niet op een voetbalveld staan, maar op een strandbedje liggen.
Doelman Jan Oblak - Slovenië - 18 interlands
Oblak, sinds 3,5 jaar de vaste nummer één bij Atlético Madrid, is één van de beste keepers ter wereld, maar een WK zit er vooralsnog niet in. Met Slovenië slaagde de 24-jarige doelman er niet in door te stoten in een kwalificatiegroep die werd gewonnen door Engeland. Oblak won de laatste twee seizoenen de Trofeo Zamora voor beste doelman van de Primera División.
Centrale verdediger: Virgil van Dijk - Nederland - 14 interlands
Eén van de twee Nederlanders in deze elf. Van Dijk sloot dinsdagavond een frustrerende periode af met een 2-0 zege op Zweden. Dat was niet voldoende om plaatsing voor de play-offs om een WK-ticket af te dwingen. Extra zuur: hij krijgt nu niet de kans om een droomtransfer af te dwingen op een WK, zoals Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi dat drie jaar geleden wel deden.
Rechterverdediger: Antonio Valencia - Ecuador - 75 interlands
De sterke en snelle vleugelverdediger uit Ecuador draagt dit seizoen de aanvoerdersband bij Manchester United, maar is in 2018 een hele zomer vrijaf. Met Ecuador eindigde hij op de achtste plaats in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiecyclus. Pleister op de wonde: Valencia, die vorig seizoen werd uitgeroepen tot Speler van het Seizoen op Old Trafford, deed al twee keer mee aan een WK.
Linkerverdediger: David Alaba - Oostenrijk - 58 interlands
Alaba miste de beslissende interland tegen groepswinnaar Servië en prompt ging het mis voor Oostenrijk (3-2 nederlaag), dat overigens al was uitgeschakeld door de resultaten op andere velden. De winnaar van zes Bundesliga-titels en één Champions League ontbreekt volgend jaar op het WK. Hij maakte het EK van 2016, waar Oostenrijk roemloos werd uitgeschakeld, wel mee.
Centrale middenvelder: Arturo Vidal - Chili - 96 interlands
Chili zag de WK-droom dinsdagnacht in rook opgaan door een 3-0 nederlaag tegen Brazilië en een 1-1 gelijkspel bij Peru - Colombia. Vidal, die zelf ontbrak door een schorsing, heeft daardoor per direct een punt achter zijn interlandcarrière gezet. Mocht de dertigjarige middenvelder van Bayern München zich nog bedenken, dan krijgt hij over vier jaar een nieuwe kans.
Centrale middenvelder: Naby Keïta - Guinee - 13 interlands
In Afrika is nog één WK-kwalificatieronde te gaan, maar Guinee weet nu al dat deelname er niet in zit. Naby Keïta, sterspeler van RB Leipzig, zal er gemengde gevoelens bij hebben. Hij kan zich in Rusland niet meten met de wereldtop, maar begint volgend seizoen wél fris aan zijn nieuwe avontuur in Engeland. Liverpool heeft zeventig miljoen euro voor hem neergeteld.
Centrale middenvelder: Henrikh Mkhitaryan - Armenië - 62 interlands
Mkhitaryan kan de hand van legendes als Ryan Giggs en Jari Litmanen schudden, want de kans dat hij ooit nog een eindtoernooi meemaakt met zijn land is bijzonder klein. Met Armenië bleef hij ver verwijderd van WK-plaatsing. Nummer twee Denemarken pakte dertien punten meer. Mkhitaryan kan dit seizoen alles geven voor Manchester United en dan genieten van een extra lange vakantie.
Linksbuiten: Gareth Bale - Wales - 65 interlands
Het verhaal van Wales op het EK van 2016 las met een plek in de halve finale als een jongensboek en ook in de daaropvolgende WK-kwalificatiecyclus ging het heel aardig. In de laatste interlandperiode kon de ploeg van Bale het echt niet bolwerken. Niet geheel ontoevallig: de sterspeler van Real Madrid ontbrak in die laatste twee interlands door een blessure.
Aanvallende middenvelder: Alexis Sánchez - Chili - 109 interlands
Net als Van Dijk heeft Sánchez turbulente maanden achter de rug. Op deadlineday ging een megatransfer naar Manchester City niet door, met Arsenal ontbreekt hij in de Champions League en ook het WK zit er over acht maanden niet in. Pijnlijk, want de 28-jarige Chileen zit qua leeftijd in de beste jaren van zijn carrière.
Rechtsbuiten: Arjen Robben - Nederland - 96 interlands
Wat valt er nog te zeggen over Robben? De 33-jarige aanvaller van Bayern München nam dinsdagavond afscheid als één van de beste Oranje-internationals aller tijden, maar óók als de kartrekker van de ploeg die twee eindtoernooien achter elkaar miste. Wat bijblijft is zijn glanzende deelname aan drie WK's (2006, 2010 en 2014).
Spits: Pierre Emerick Aubameyang - Gabon - 30 interlands
In de Bundesliga staat er geen maat op Aubameyang, maar de topspits slaagde er niet in Gabon naar het eerste WK in de geschiedenis van het land te leiden. Samen met teamgenoot Christian Pulisic uit de Verenigde Staten, die zich ook niet wist te plaatsen, kan hij zich volledig focussen op de titelrace met Dortmund.
De WK-missende bank:
Jasper Cillessen (Nederland), Ashley Williams (Wales), Gary Medel (Chili), Ben Davies (Wales), Marek Hamsik (Slowakije), Miralem Pjanic (Bosnië), Hakan Calhanoglu (Turkije), Riyad Mahrez (Algerije), Christian Pulisic (Verenigde Staten), Edin Dzeko (Bosnië).