Nederlanders denken aan tien opvolgers voor Blind, één Belg op de lijst
Na het ontslag van Danny Blind is de grote vraag wie er tijdens de volgende interlandperiode op de bank zit van het Nederlands elftal. Onze collega's van VoetbalPrimeur.nl besloten de Nederlandse voetbalbond een handje toe te steken.
Uit welke hoek de opvolger van Blind moet komen, is - ook voor de KNVB - nog volledig onduidelijk. VoetbalPrimeur stelde een lijst op met tien kandidaten, met daarbij één Belg. Michel Preud'homme, momenteel trainer van landskampioen Club Brugge, is volgens onze collega's één van de buitenlandse kanshebbers.
Eerst, de Nederlandse opties:
Ronald Koeman (Everton)
De naam die al genoemd werd op de persconferentie waar het ontslag van blind werd bekendgemaakt. "Koeman zal er ongetwijfeld toe in staat zijn, maar hij zit bij een club", vertelde commercieel directeur Jean-Paul Decossaux. De kans dat Koeman de overstap maakt, lijkt minimaal aangezien het geweldig draait bij Everton. Bovendien werd hij ook al geciteerd bij Barcelona als opvolger van Luis Enrique.
Frank de Boer (beschikbaar)
In november vorig jaar ontslagen door Internazionale en daarvoor als hoofdtrainer alleen bij Ajax actief. Wat vóór hem spreekt: maakte bij Ajax de storm rond de Cruijff-revolutie mee en bleef daarin fier overeind. Wat tegen De Boer spreekt: ontbeert internationale ervaring.
Ruud Gullit (beschikbaar)
Met Gullit werd vorig jaar al gesproken over een rol als assistent. Dat de KNVB vindt dat hij kwaliteiten heeft, staat dus vast. Of dat ook voor het bondscoachschap geldt, is zeer de vraag. Qua uitstraling kan er bijna niemand tippen aan Gullit, qua prestaties als trainer zéker wel.
Louis van Gaal (beschikbaar)
Achter z'n naam schrijven we 'beschikbaar', maar wat is de status van Van Gaal eigenlijk? Hij ontkende vorige maand de berichten dat hij officieel met voetbalpensioen zou zijn. Een derde termijn bij Oranje...het zou een stunt van jewelste zijn. Aan de andere kant: na de zoete herinneringen van 2014 zou Van Gaal wel gek zijn om nu, drie jaar later, in deze modderpoel te stappen. Hoe dan ook: al-tijd proberen!
Buitenlandse kandidaten:
Claudio Ranieri (beschikbaar)
Als iemand in staat is om sprookjes te regisseren, dan is het King Claudio. Na zijn veelbesproken ontslag bij Leicester City is hij beschikbaar. Schuwt een realistische speelwijze niet en zal wellicht willen aantonen dat hij óók een goede bondscoach kan zijn. Zijn tot nu toe enige periode als landencoach - van juli tot november 2014 bij Griekenland - werd een teleurstelling.
Roger Schmidt (beschikbaar)
Werd eerder dit jaar ontslagen bij Bayer Leverkusen. Staat als trainer bekend om de pressing die hij zijn ploegen laat uitoefenen. Het bij ons bekendste voorbeeld: de vernedering van Ajax door het Red Bull Salzburg van Schmidt. Aanvankelijk werkte het ook goed in Leverkusen, maar dit jaar liep het veel minder.
Michel Preud'homme (Club Brugge)
Dankzij zijn periode als trainer van FC Twente kent hij Nederland uitstekend. Hij leidde Club Brugge - met flink wat Nederlandse inbreng - afgelopen seizoen naar de landstitel. Een seizoen eerder won hij al de Belgische beker met Club. Bijkomend voordeel: hij spreekt Nederlands, toch handig.
Arsène Wenger (Arsenal)
Zolang de clubleiding van Arsenal geen persbericht over een nieuw contract heeft verstuurd, blijft onduidelijk wat de Fransman komend seizoen gaat doen. En waarom zou een periode als bondscoach van Oranje dan niet kunnen? Z'n assistent, dat kan maar één iemand zijn: the non-flying Dutchman Dennis Bergkamp.
Ralf Rangnick (RB Leipzig)
Is sportdirecteur van het verrassende Leipzig. Maar belangrijker nog: Rangnick (58) is een aanhanger van de Nederlandse manier van voetballen - zoals het vroeger ging, althans. Hij begrijpt dat er tegenwoordig echter anders gevoetbald dient te worden. "Nederlanders kijken nog steeds naar het spel met de ogen van 'wat kunnen we doen als we de bal hebben?' Wij redeneren volgens het principe: wat moeten we doen als we de bal nìet hebben? Pressen dus", zei Rangnick eind 2016 tegen VI.
Jürgen Klinsmann (beschikbaar)
Werd vorig jaar na vijf dienstjaren als bondscoach van de Verenigde Staten ontslagen. Hij wordt door veel mensen gezien als de coach die erin slaagde Duitsland voor het eerst in tijden snel, frivool en aantrekkelijk te laten voetballen. Dat deed hij tijdens het WK 2006 in eigen land, met Joachim Löw als assistent aan zijn zijde. Ditmaal de architect van de ommekeer in Nederland?
(Wout Stravers / VoetbalPrimeur.nl)