Enrique-tijdperk nadert zijn einde: 'Mourinho-kopie' brengt Barça-stijl schade toe

15 februari 2017 om 14:46

De oorwassing van FC Barcelona door Paris Saint-Germain heeft de positie van trainer Luis Enrique extra aan het wankelen gebracht. De coach zat al niet meer zo stevig in het zadel en de kans dat hij na dit seizoen zijn positie moet verlaten is door de 4-0 nederlaag in Parijs alleen maar groter geworden. Waarom lijkt het Luis Enrique-tijdperk zijn einde nabij?

In buitenlandse media wordt er steeds stelliger bericht over een naderend afscheid voor Enrique. En de blamage bij PSG in de achtste finale van de Champions League is daar niet eens de hoofdreden van. De 46-jarige oefenmeester worstelt sinds zijn aanstelling in 2014 met het bestaan als trainer van Barcelona. Het lijken vooral de kanten die bij de functie horen maar niets met veldwerk te maken hebben die hem dwarszitten. Contact met de pers bijvoorbeeld. Aan alles kun je zien dat Enrique daar niet op zit te wachten en dat hij in iedereen een vijand zit.

Na de wedstrijd tegen PSG bleek dat eens te meer in een interview met een Catalaans tv-station. Op de opmerking dat hij geen tactische omzettingen tijdens de wedstrijd zou hebben gedaan om het tij te keren, reageerde Enrique bijtend: "Je kunt duidelijk zien dat je de wedstrijd niet gezien hebt. Dezelfde persoonlijke behandeling die je mij nu geeft, wil ik ook ontvangen als we een wedstrijd hebben gewonnen."

De vijandige uitstraling van Enrique wordt als Barça-onwaardig gezien, maar ook aan zijn tactische keuzes wordt flink getwijfeld. Het dominante positiespel uit de koker van Frank Rijkaard en Pep Guardiola wordt langzaam maar zeker aan de kant geschoven door de huidige Barça-man. Barcelona vaart enkel en alleen nog op de grillen van de drie sterren voorin: Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez. Zij zijn goed genoeg om de ploeg te dragen, maar alles moet wel uit 'MSN' zelf komen. Het voetbal van Barcelona is simpelweg saaier, eentoniger geworden.

Omdat PSG 'MSN' dinsdag in de tang had, werd er ook vrijwel niets gecreëerd door Barcelona. Het middenveld bestaande uit Sergio Busquets, André Gomes en Andres Iniesta werd werkelijk aan alle kanten vastgezet en overlopen. Pressievoetbal ontregelde de middenlinie van Barça volledig en zorgde ervoor dat de voorste drie nauwelijks bereikt werden. Een veelzeggende stat was dat Messi geen één keer de bal in bezit had in het strafschopgebied van PSG.

Luis Enrique heeft een aflopend contract bij Barcelona en is altijd bijzonder vaag over zijn bereidwilligheid om te verlengen. Zo ook ditmaal. Maar met de huidige ontwikkelingen hoeft de coach die keuze zelf niet eens te maken. Aannemelijker is dat Barcelona het initiatief neemt en de duidelijk niet op zijn gemak zittende trainer van zijn taken ontdoet.

Een tussentijds vertrek lijkt nog niet aan de orde. Weliswaar dreigt de eerste uitschakeling van Barcelona vóór het bereiken van de kwartfinales in de Champions League sinds 2007, maar kansen op het landskampioenschap zijn er nog, hoewel Barcelona één punt achter Real Madrid staat dat twee wedstrijden minder gespeeld heeft en dus wel een flinke inhaalrace te wachten staat.

Opvolgers
Over opvolgers wordt al druk gespeculeerd: Jorge Sampaoli (Sevilla), Thomas Tuchel (Borussia Dortmund), Unai Emery (PSG) en natuurlijk Ronald Koeman (Everton) zijn veelgehoorde namen. Daarnaast zal de club in de zomer enkele gerichte versterkingen moeten doen: een rechtsback en een type-Xavi - makkelijker gezegd dan gedaan om die te vinden overigens - zijn hard nodig bij de Catalanen.

Tot het vertrek van Enrique en de komst van een nieuwe coach hebben de Spaanse kranten in ieder geval een nieuw target om pijlen op te richten. 'Het grootste debacle van deze eeuw', of nog erger: 'Enrique is als José Mourinho, hij verzint vijanden die niet bestaan. Barcelona is een wrak zonder manager.' Een andere krant voegt daaraan toe: 'Barça is just another team.' Een groter kritiekpunt kun je bij een ploeg als Barcelona niet krijgen.