Lucratiever dan ooit, maar vooral Club Brugge eet van Europese koek

Lucratiever dan ooit, al eet Club Brugge meer dan de helft van de Europese koek

8 november om 16:30

De Belgische vertegenwoordigers presteren prima in Europa en daar boeren ook hun bankrekeningen goed bij. Allemaal samen werden ze al zo'n slordige 69 miljoen euro rijker dankzij de UEFA. Daarmee liggen de Belgische clubs op recordkoers, al gaat meer dan de helft van de koek slechts naar één van hen … VoetbalPrimeur.be brengt een financieel overzicht. 

Halverwege de Europese groepsfases zijn we nu, het ideale moment om eens een balans op te maken. Qua puntenaantal is er voor elk van de vijf Belgische ploegen nog perspectief. Zoals gebruikelijk blijft het devies: sportieve voltreffers voeden ook het spaarvarken. De eerste en belangrijkste schijf staat voor elke Europese deelnemer al zwart op wit bevestigd. Enkel deelname aan de groepsfase levert immers een aardige stuiver op. In het geval van de Champions League is dat zelfs een half fortuin: 18,62 miljoen euro voor elk van de 36 teams, waaronder Club Brugge.

Laat dat meteen de rode draad zijn doorheen alle prijzen. In de Champions League valt het geld als een stortregen uit de hemel, in de Europa en Conference League gaat het eerder om gedruppel. Naast de startpremie zijn er nog twee financiële pijlers waarop de UEFA steunt: de sportieve resultaten en de zogenaamde ‘value pillar’. Die ‘waardezuil’ - vrij vertaald naar het Nederlands - is gebaseerd op verschillende componenten, zoals eerdere Europese prestaties en het televisiemarktaandeel. Op basis daarvan wordt per competitie becijferd hoeveel geld een club ongeveer waard is. Exacte bedragen deelde de UEFA nog niet, maar de schattingen zijn vrij accuraat.

Club Brugge
De absolute grootverdiener onder de vijf Belgische vertegenwoordigers is, met stip, Club Brugge. Daar zitten de startvergoeding en de waardezuil voor veel tussen, aangezien die een stuk hoger liggen op het kampioenenbal. Ook de premies bij overwinningen en gelijke spelen overtreffen die van de andere twee toernooien. Blauw-Zwart streek dankzij haar overwinningen tegen Sturm Graz en Aston Villa nog eens 4,2 miljoen euro extra op, goed voor een totaal van een dikke 41 miljoen euro. Dat is meer dan alle (voorlopige) opbrengsten van de overige Belgische clubs samen … De Champions League maakt haar faam van miljardenbal dus volledig waar.

Startpremie: 18,62 miljoen euro
Waardezuil: 18,4 miljoen euro
Premies door resultaten: 4,2 miljoen euro
TOTAAL: 41,22 miljoen euro

RSC Anderlecht
Mee met de kopgroep in de Europa League en dat weerspiegelt zich ook op de bankrekening. Toch zijn de inkomsten van Anderlecht dag en nacht verschil met die van Club Brugge. De Brusselaars moeten het stellen met … ongeveer een vijfde van hun grote rivalen. Zo staat de startpremie van 4,31 miljoen in schril contrast met de vetpotten van de CL. De tien op twaalf die Anderlecht tot dusver neerzette, brengt bovendien een peulschil op van de zes op twaalf van Club.

Voorrondes: 175.000 euro
Startpremie: 4,31 miljoen euro
Waardezuil: 2,1 miljoen euro
Premies door resultaten: 1,5 miljoen euro
TOTAAL: 8,085 miljoen euro

KAA Gent
Ietwat verrassend op drie bij de Belgische grootverdieners, want De Buffalo’s staan dus vóór hun collega’s van Union. De kloof tussen Champions League en Europa League wordt namelijk niet bewaard tussen het tweede en het derde plan van het Europese voetbal. Daar liggen de inkomsten min of meer in dezelfde lijn. Vooral de prestaties zijn doorslaggevend. Aangezien Gent in de voorrondes al (met succes) flink aan de bak moest én de laatste speeldagen twee overwinningen boekte, is de kaap van de zeven miljoen euro bijna gerond.

Voorrondes: 525.000 euro
Startpremie: 3,17 miljoen euro 
Waardezuil: 2,45 miljoen euro
Premies door resultaten: 800.000 euro
TOTAAL: 6,945 miljoen euro

Union Saint-Gilloise
Halverwege de groepsfase hinkt Union zo’n 250.000 euro achterop bij Gent. Na de uitschakeling in het kwalificatiepad voor de Champions League kwam de vicekampioen rechtstreeks in de Europa League terecht. Geen winsten uit de voorrondes, met andere woorden. Daarnaast legt het scoringsprobleem Union al te vaak windeieren. Een Europese driepunter zat er nog niet in, waardoor de wedstrijdpremies eerder karig uitvallen.

Voorrondes: 175.000 euro
Startpremie: 4,31 miljoen euro
Waardezuil: 1,92 miljoen euro
Premies door resultaten: 300.000 euro
TOTAAL: 6,705 miljoen euro

Cercle Brugge
De ‘hekkensluiter’ van het vijftal, maar daar zal De Vereniging niet om balen. Dankzij het historische avontuur in Europa is de kassa toch al bijna zes miljoen euro rijker. Cercle heeft nog drie wedstrijden om door te stoten naar de knock-out-fase en in één klap het groen-zwarte spaarvarken verder vet te mesten. Per overwinning in de Conference League mag de boekhouder 400.000 euro bijschrijven. Een reden te meer waarom de controversiële rel rond de IJslandse verplaatsing zo opmerkelijk was … Vol gaan voor die punten en bijbehorende centen!

Voorrondes: 525.000 euro
Startpremie: 3,17 miljoen euro
Waardezuil: 1,65 miljoen euro
Premies door resultaten: 533.000 euro
TOTAAL: 5,878 miljoen euro

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal waarin onder meer de VAR-fase in Standard - STVV, de komst van Olivier Renard bij RSC Anderlecht en de indrukwekkende herfsttitel van KRC Genk wordt besproken. Ook wordt er nog teruggeblikt op het biergooien in KV Mechelen – Union. Dat en nog veel meer in Tijd voor Voetbal!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.