Sportieve bazen onder Coucke: Devroe, Verschueren, Verbeke, Fredberg, Renard

Van Devroe tot Renard: sinds tijdperk Coucke zoekt Anderlecht naar de juiste transferman

31 oktober 2024 om 20:30
Update: 31 oktober 2024 om 20:30

De koning is dood, lang leve de koning! RSC Anderlecht nam woensdag afscheid van Jesper Fredberg en stelde Olivier Renard aan als nieuwe sportieve directeur. Sinds de intrede van Marc Coucke bij paars-wit is het een komen en gaan van sportieve bazen in het Astridpark. VoetbalPrimeur.be zet ze voor jou op een rij.

Luc Devroe
In december 2017 besliste Coucke om Anderlecht over te nemen. Enkele maanden later in april 2018 deed de nieuwe voorzitter in Brussel zijn intrede. Van KV Oostende nam Coucke zijn rechterhand mee, Luc Devroe. De man, die eerder de sportieve lijnen bepaalde bij Club Brugge, zong het niet lang uit bij Anderlecht. Dure vogels zoals Bubacar Sanneh (8 miljoen euro), Ognjen Vranjes (3,2 miljoen euro), Antonio Milic (2,5 miljoen euro) en Zakaria Bakkali (1,2 miljoen euro) bleken geen schot in de roos. Dat waren ook Luka Adzic, Kristal Abazaj en Aristote Nkaka niet. De opvolger van Herman Van Holsbeeck werd al in november 2018 aan de kant geschoven. Devroe was nog enkele maanden het hoofd van de scoutingscel bij Anderlecht alvorens hij in januari 2019 zijn definitieve ontslag kreeg.

Michael Verschueren
De zoon van Michel Verschueren werkte al jaren achter de schermen bij Anderlecht alvorens hij werd aangeduid als sportief directeur. Dat was in november 2018. Verschueren had grootste plannen met Anderlecht, maar een tweede Zilveren Vos werd hij niet. In maart 2020 veranderde Anderlecht weer van structuur en stond op het visitekaartje van Veschueren CFO Sports te lezen. Drie maanden later was die functie ook alweer verleden tijd. Verschueren bleef nog een tijd aandeelhouder. Hij nam zelfs de aandelen over van Alexandre Van Damme en Jo Van Biesbroeck. Desondanks werd het almaar moeilijker om zijn stempel binnen de club te drukken en eind 2021 verkocht hij zijn aandelen aan Coucke. In september 2023 kwam naar buiten dat Verschueren ontslag nam bij de Raad van Bestuur van Anderlecht. Het einde van een tijdperk, want voor het eerst in 50 jaar was er niemand meer de naam Verschueren bij Anderlecht actief in een hoge functie.

Peter Verbeke
Op het curriculum vitae van Verbeke stond voor hij bij Anderlecht in dienst trad vijf jaar ervaring als Recruitment Coördinator bij Club Brugge en twee seizoenen sportmanager bij KAA Gent. Toen hij in maart 2020 bij Anderlecht begon, was dat als Head of Sports. Drie seizoenen lang mocht Verbeke het transferbeleid bepalen. In 2022 kreeg hij er nog de functie van CEO bij. Om medische redenen deed Verbeke in oktober 2022 een stap opzij. Anderlecht stelde Jesper Fredberg aan als CEO Sports en Kenneth Bornauw als CEO Non-Sports. Drie maanden later voelde Verbeke zich terug beter en hij en Anderlecht bekeken hoe de samenwerking verder kon gaan. Dat bleek eerst niet te lukken, want in januari van 2023 kondigde Anderlecht aan dat de samenwerking met Verbeke verbroken werd. Tien maanden later keerde Verbeke alweer terug bij Anderlecht. Tegenwoordig is hij is de Head of Talent & Innovation van paars-wit.

Jesper Fredberg
In november 2022 stelde Anderlecht Jesper Fredberg als CEO Sports aan. Het begin van een Deens tijdperk bij paars-wit. Door Fredberg, die eerder aan de slag was bij Viborg FF, Panathinaikos en Omonia Nicosia, kleurde Anderlecht deels rood-wit. Als opvolger van de ontslagen Felice Mazzu haalde Fredberg zijn landgenoot Brian Riemer naar ons land. Naast de trainer kwamen ook onder meer de Deense spelers Thomas Delaney, Kasper Dolberg, Kasper Schmeichel, Mads Kikkenborg, Anders Dreyer en Zanka naar het Lotto Park. Onder Fredberg vond Anderlecht (deels) de aansluiting bij de Belgische top. Vorig seizoen deed Anderlecht lang mee voor de titel, maar werd uiteindelijk derde. Dit seizoen kon Anderlecht nog maar amper overtuigen. De 2-1 nederlaag tegen Club Brugge bleek uiteindelijk het laatste duel van Fredberg bij Anderlecht.

Olivier Renard
Bij het afscheid van Fredberg kondigde Anderlecht meteen diens opvolger aan, Olivier Renard. Die naam doet bij de Belgische voetballiefhebber natuurlijk nog een belletje rinkelen. Als doelman stond hij immers op de loonlijst van onder meer Charleroi, Udinese, Standard en KV Mechelen. Toen hij zijn handschoenen aan de haak hing, bleef Renard in het voetbal. Bij KV Mechelen en Standard was hij sportief directeur en bij Royal Antwerp FC even sportief adviseur. De voorbije jaren verbleef Renard in Canada. Als Sportief Directeur werkte hij voor Montreal Impact. In die periode kreeg hij trouwens nog een klacht van Standard aan zijn been. In 2020 beschuldigde Standard-voorzitter Bruno Venanzi Renard (en vijf anderen) van financiële fraude bij enkele Standard van de Rouches. In het contract van Renard bij Anderlecht is een clausule opgenomen dat wanneer hij veroordeeld wordt voor fraude hij op staande voet kan ontslagen worden. De clausule zou er op vraag van Renard gekomen zijn.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met onder meer de overwinning van Club Brugge tegen RSC Anderlecht, de sterke prestaties van Chery bij Royal Antwerp FC en de (potentiële) winnaar van de Gouden Bal. Dat en nog veel meer!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.