Voetbalsters hekelen Saudische sponsordeal van FIFA

Voetbalsters kraken FIFA in brief: 'Middelvinger naar het vrouwenvoetbal'

Vandaag om 10:10

Meer dan honderd profvoetbalsters roepen de FIFA op om zijn lucratieve sponsordeal met oliegigant Saudi Aramco per direct te beëindigen. Zij hebben een open brandbrief, die maandag is gepubliceerd, ondertekend.

Liefst 106 voetbalsters uit 24 landen trekken van leer. 'Sponsoring door Saudi Aramco is een middelvinger naar het vrouwenvoetbal', oordelen zij. De samenwerking zou onaanvaardbaar zijn vanwege de mensenrechtenschendingen door Saudi-Arabië. Het land is voor 98,5 procent eigenaar van het oliebedrijf. In de brief vragen de ondertekenaars zich bovendien af hoe LHBTQ+-spelers, 'van wie velen helden zijn in onze sport', Saudi Aramco kunnen promoten, aangezien Saudi-Arabië LHBTQ+-relaties criminaliseert.

Ook de belofte van de FIFA om klimaatverandering tegen te gaan wordt aangehaald als reden om de sponsoring te stoppen. 'Saudi Aramco is, als het grootste staatsolie- en gasbedrijf ter wereld, één van de bedrijven die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor het verbranden van de toekomst van het voetbal. Het voetbal over de hele wereld wordt vernietigd door extreme hitte, droogte, branden en overstromingen. Terwijl wij allemaal opdraaien voor de gevolgen, harkt Saudi-Arabië zijn winsten binnen. Met de FIFA als cheerleader', luidt de kritiek.

De Nederlandse Vivianne Miedema vertelt tegenover de NOS over de actie. "Deze brief laat zien dat dit is waar we als spelers niet voor willen staan en accepteren binnen het vrouwenvoetbal", zegt de 120-voudig international, die bij Manchester City speelt. "Het is simpel: deze sponsoring is in tegenspraak met de eigen verplichtingen van de FIFA op het gebied van de mensenrechten en de planeet."

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.