Heeft Lukaku basisplek bij Rode Duivels verloren aan Openda? "Tedesco moet met hem praten"

Vandaag om 11:00

Geen Romelu Lukaku bij de Rode Duivels in de Nations League, wel Loïs Openda. De spits van RB Leipzig kreeg zijn kans van Domenico Tedesco en heeft uiteindelijk ook zijn eerste doelpunt onder de bondscoach beet. Werd Lukaku nu ook naar de bank verdrongen? Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, bespreekt de kwestie.

Na lang zoeken heeft Openda zijn doelpunt onder Tedesco bij de Rode Duivels beet en was hij trefzeker tegen Frankrijk. Hij kon redacteur Vincent Haegeman ook enigszins bekoren. "Tegen Frankrijk heeft hij zeker een goede partij gespeeld, maar Openda is toch een ander type dan Lukaku", begint hij.

Volgens Haegeman speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk al iets beter naar de kwaliteiten van Openda, maar verkiest hij op dit moment toch eerder een type als Lukaku. "Je zag tegen Frankrijk ook dat het in balbezit ook niet altijd even goed lukte bij Openda. Het profiel Lukaku past op dit moment gewoon beter bij de Rode Duivels", klinkt het.

"En bij RB Leipzig speelt Openda ook telkens in een tweespitsensysteem, samen met Sesko", pikt redacteur Michiel Vercauteren daar nog op in. "Openda speelt wel telkens de ziel uit zijn lijf en werkt bijzonder hard. Maar er zullen nog prestaties moeten volgen want hij heeft grote schoenen om te vullen", doelt Vercauteren op Lukaku.

Haegeman ziet ook wel pluspunten bij Openda. "Hij is de grootste nachtmerrie om als verdediger tegen te spelen", geeft hij nog aan. "Hij zet constant druk, loopt in alle gaten en is supersnel. Bij de Rode Duivels zie ik het dus wel goed komen voor hem, al moet de efficiëntie wel hoger", analyseert hij.

Lukaku of Openda?
Volgens adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader is het voor Tedesco echter misschien toch het moment om helemaal in te zetten op Openda en hem nu de eerste spits te benoemen bij de Rode Duivels. "Hij is misschien nog niet even goed of sterk als de huidige Lukaku, maar kan in de (nabije) toekomst wel beter worden dan de Lukaku van nu. Dan is het misschien geen slecht idee om vol in te zetten op Openda zodat je er op lange termijn meer profijt uit kan halen", geeft hij aan.

"Maar met zijn status en prestaties in het verleden ga je hem toch geen tweede keuze maken", vindt Vercauteren. "Waarom niet", vraagt Haegeman zich af. "Het is zeker nog geen einde verhaal voor Lukaku, maar hij moet zich wel opnieuw bewijzen. Als je hebt afgezegd bij de Rode Duivels, moet je je de wedstrijd daarna ook opnieuw bewijzen. En al zeker nadat Openda tegen Frankrijk heeft kunnen scoren", besluit Haegeman.

Vooral de ambitie van Lukaku bij de Rode Duivels zorgt voor vraagtekens bij Haegeman, die vindt dat Tedesco nu moet ingrijpen. "Hij moet nu een gesprek aangaan met Lukaku en naar zijn ambities vragen, vindt Haegeman nog. "Als Lukaku telkens forfait gaat geven bij de kleinere wedstrijden, moet je als bondscoach ook aangeven dat het voor hem stopt bij de nationale ploeg", besluit hij.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.