Loryn Parys over 3D-buitenspelmuur in Pro League: “Primeur in Europa”

Parys over 3D-buitenspelmuur in Pro League: “Primeur in Europa”

Vandaag om 17:45
Laatste update: om 17:45

De Pro League kondigde aan dat vanaf het seizoen 2025-2026 een halfautomatische ‘buitenspeltechnologie’ geïntroduceerd wordt in de Belgische competitie. De technologie maakt gebruik van AI om beslissingen te versnellen en fans meer inzicht te geven. 

Lorin Pays, CEO van de Pro League reageert op RTBF. "Omdat VAR een semi-automatische buitenspellijn zal trekken met behulp van kunstmatige intelligentie, wordt de wachttijd verkort en worden beslissingen verbeterd." 

Het systeem zal ook transparanter zijn voor fans, met de 3D buitenspelmuur die zichtbaar zal zijn op televisie. "Dit alles zal ook transparanter zijn, omdat het zichtbaar zal zijn op televisie. Dit is een primeur voor een nationale competitie op het Europese continent”, aldus Parys.

Naast de buitenspellijn investeert de Pro League in de installatie van twaalf automatische camera’s in elk Jupiler Pro League-stadion en acht in stadions van de Challenger Pro League. Deze camera's zullen data verzamelen om clubs te helpen bij hun tactische analyses.

"De nieuwe camera's in de Jupiler Pro League zullen gigantisch veel vastleggen", legde Pays uit. "Onze clubs zullen in staat zijn om de kleinste bewegingen van het lichaam, met andere woorden alle fysieke parameters, nauwkeurig vast te leggen."

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.