Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden

Verdrietig nieuws: Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden

Vandaag om 16:19

Johan Neeskens is onverwachts op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de KNVB maandag. De 49-voudig international kwam tijdens zijn loopbaan onder meer uit voor Ajax en FC Barcelona en staat te boek als één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden.

Neeskens was de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches actief in Algerije waar hij onwel werd. Medische hulp mocht niet baten. 'Met grote verslagenheid heeft de KNVB kennisgenomen van het onverwachte overlijden van Johan Neeskens. Johan was een van onze allergrootsten. We gaan hem enorm missen', schrijft de bond maandag.

Neeskens werd geroemd om zijn loopvermogen en kiezelharde penalty's en was gevreesd voor zijn harde spel op het middenveld. Hij vierde in de jaren zeventig grote successen met het Ajax van Johan Cruijff, waarmee hij onder meer drie keer de Europa Cup I won en drie keer landskampioen werd. Later volgde hij Cruijff naar FC Barcelona, waar hij bekend kwam te staan als Johan Segundo. In Catalonië voegde hij onder meer een Europa Cup II-titel aan zijn palmares toe.

Neeskens was ook basisspeler in het Oranje dat vijftig jaar geleden wereldwijd indruk maakte en de finale behaalde op het WK 1974. Ook op het WK 1978 veroverde Neeskens met Nederland een zilveren medaille. Het EK 1976 leverde hem nog brons op.

Neeskens was na zijn spelerscarrière onder meer nog assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal van Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Hij stond zelf aan het roer bij NEC, voordat hij Hiddink ook bijstond in Australië en Rijkaard nogmaals assisteerde bij FC Barcelona en Galatasaray.